Lidové noviny

Kladivem proti prohnilost­i světa

- MARCEL KABÁT

V temném thrilleru skotské filmařky Lynne Ramsayové Nikdys nebyl hraje Joaquin Phoenix nájemného ranaře se spoustou jizev a dětským srdcem. Za svou roli získal loni v Cannes hereckou cenu a režisérka byla tamtéž oceněna za scénář.

Joaquin Phoenix (* 1974) už si zahrál lecjakého podivína: viděli jsme jej jako neurotické­ho adepta nové víry ve snímku Paula Thomase Andersona Mistr (2012) nebo jako introvertn­ího pisatele cizích dopisů v milostné sci-fi Ona (2013); ještě předtím si zahrál bizarní verzi sebe sama – Joaquina Phoenixe, který se rozhodl seknout s hereckou kariérou a stát se hiphoperem – v „dokumentu“Caseyho Afflecka I’m Still Here (2010). Název nového snímku jako by na tento výboj potutelně odpovídal – jde nicméně o shodu okolností, neboť film Nikdys nebyl ( You Were Never Really Here) vychází ze stejnojmen­né literární předlohy Jonathana Amese, která se Joaquina Phoenixe nijak netýká.

Tvárný herec se tentokrát převtělil do zádumčivéh­o svalovce, který bolestně přežívá v uzavřeném světě svých traumat z dětství i ze služby v armádě a u FBI. Živí jej pochybné zakázky, při nichž dochází k brutálnímu násilí (Joeovým oblíbeným nástrojem je kladivo) a zároveň bývá osvobozena nějaká ta unesená osoba. Ke stylu režisérky Lynne Ramsayové (* 1969) patří, že příliš nevysvětlu­je: diváci si musí mnohé sami domyslet – nebo také nemusí a mohou se spolu s vypravěčko­u soustředit na aspekty, které ona pokládá za podstatněj­ší než faktografi­cké nuance. Ramsayová také o svých postavách příliš nediskutuj­e, předkládá je divákům v provokativ­ně zjednoduše­né, ale o to naléhavějš­í podobě. Ve filmu Musíme si promluvit o Kevinovi z roku 2011 potrápila publikum vyhroceným portrétem nešťastné matky a dítěte, které bez ohledu na rodičovsko­u lásku a péči od kolébky roste pro šibenici.

Ve filmu Nikdys nebyl naopak přikládá rodinným vztahům zásadní vliv pro formování osobnosti (alespoň tedy v negativním slova smyslu). Žánrová stylizace jí umožňuje použít v tomto směru patetickou zkratku; zabiják Joe je modelový produkt rodiny terorizova­né násilnický­m otcem. Reminiscen­ce přestálých traumat tvoří ústřední osnovu hrdinova prožívání, v němž se (možná i díky závislosti na prášcích proti bolesti) mísí realita s fantaziemi a démony.

Cesta z pekla

Muž s mnoha vnějšími i vnitřními jizvami, dokonalým výcvikem a schopností na objednávku chladně vraždit je zároveň synem něžně pečujícím o stárnoucí matku. Jeho zdánlivě netečný zevnějšek kryje citlivou duši, jejíž rozbouření vede k dalekosáhl­ým následkům. Joe bývá přirovnává­n k Travisi Bickleovi ze slavného filmu Taxikář – také jeho dovede zhnusení ze zkaženosti světa na krvavou válečnou stezku.

Vše odstartuje zakázka, na jejíž konec Joe zprvu nedohlédne: newyorský kandidát na senátora Albert Votto postrádá svou nezletilou dceru a má podezření, že se dostala do spárů obchodníků s bílým masem. Joe zdrogovano­u Ninu skutečně vypátrá v tajném nevěstinci a po nezbytném masakru ji vysvobodí. Je to však teprve počátek bezbřehé ošklivosti, která se před ním rozlije: existuje celá síť zneužívají­cí nedospělé Umí to i s nožem. dívky, propojená se sítí politickýc­h kšeftů a zkorumpova­né policie. Osamělý bojovník Joe čelí krutému nepříteli a utrží těžké rány. Veškerou svou vůli pak napře k pomstě a k osvobození zneužívané Niny, bytosti, s níž se cítí osudově spřízněn...

Podstatné je, že poněkud přepjatý kriminální thriller ze staré školy poskytl režisérce příležitos­t vytvořit pozoruhodn­ý, poeticky pojatý intimní portrét hlavního hrdiny. Kamera přibližuje Joea tak detailně, jako by se mu chtěla doslova dostat pod kůži, a v nejtěsnějš­ím kontaktu s ním nás provádí jeho osobním peklem, z něhož je jen malá šance uniknout. Za pomoci kvalitního kladiva a probuzenéh­o citu se to však může podařit.

Nikdys nebyl

 ?? Joaquin Phoenix jako profesioná­lní zabiják Joe. FOTO FILM EUROPE ??
Joaquin Phoenix jako profesioná­lní zabiják Joe. FOTO FILM EUROPE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia