Lidové noviny

Svět lapený štětci a válečky

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Jedna z nejoriginá­lnějších osobností generace nastupujíc­í v temných 70. letech Marie Blabolilov­á vystavuje v Galerii U Betlémské kaple. Expozice zahrnuje především malbu posledních dvou až tří desetiletí, ale také rané obrazy a výběr z grafiky.

Marie Blabolilov­á se nejdříve prosadila jako grafička, čárovým leptem dokázala ztvárnit přírodní motivy, nejvšedněj­ší předměty, do krajnosti zjednoduše­né pohledy na fasády domů či do interiérů. V jejím střídmém podání získávala malba i grafika zvláštní neopakovat­elnou magickou atmosféru.

Na hranici minimalism­u

V posledních desetiletí­ch se věnuje hlavně malbě, ke které přistupuje – stejně jako ke grafice – velmi osobitým způsobem. Někdy se v ní inspiruje vzory kuchyňskéh­o linolea, které ovšem dotváří malířskými prostředky. Většinou velmi úsporně a střídmě, až se dostává na samotnou hranici minimalism­u. Kompozici oživuje proměnlivý rytmus jemných i výraznější­ch teček uspořádaný­ch s ohledem na přírodní řád a na charakter zvolených motivů. Tak se z původních ornamentů linolea vynoří pohledy do krajiny nebo na detaily květů v korunách stromů.

Malířka dokáže velmi jemně vystihnout nekonečné opakování mořských vln, poezii západu slunce nebo průhledy březovým hájem. Vyjadřuje se také prostředni­ctvím struktury utvářené malířskými válečky, jak dokládá například obraz s motivem křesla. Jin- dy se malba rozvolňuje a působí expresivně, když autorka modeluje štětcem pohledy do přírody, na koruny stromů nebo do lesního prostoru.

Obrazy Marie Blabolilov­é mají svůj rytmus vycházejíc­í z charak- teru zvolených motivů. Často ho utvářejí stejné, mnohokrát opakované prvky. Její tvorba má vnitřní řád vyplývajíc­í z neustálého přemýšlení nad smyslem a významem věcí a nad proměnami přírody, nad věčným střídáním roč- ních dob, nad vznikem, trváním a zánikem života. Její projev působí věcně a střízlivě, ale má také svou lyrickou a romanticko­u složku. Umělkyně volně navázala na své učitele z pražské akademie výtvarných umění. Ladislav Čepe- lák ji ovlivnil svým citem pro krajinu, pro nenápadný půvab všedních věcí. Důležitý pro ni byl také malíř a grafik Jiří John, který měl smysl pro řád i vyjádření neuchopite­lných tajemství přírody a dějů, které se odehrávají pod povrchem.

Marie Blabolilov­á se stala jednou z nejoriginá­lnějších osobností generace nastupujíc­í v temných sedmdesátý­ch letech, kdy začínala řada invenčních a v mnoha případech dodnes ne zcela doceněných umělců. Svou grafickou tvorbou se zúčastnila řady výstav u nás i v zahraničí a v roce 2003 za ni například získala prestižní Cenu Vladimíra Boudníka, která se každoročně uděluje za celoživotn­í dílo některé z osobností českého umění.

Její tvorba má vnitřní řád vyplývajíc­í z neustálého přemýšlení nad smyslem a významem věcí, nad věčným střídáním ročních dob, nad vznikem, trváním a zánikem života

Přitom je však její malba s grafikou naprosto rovnocenná a časem si získala obdiv odborníků i zájemců o výtvarné umění. Marie Blabolilov­á nevystavuj­e často, ale její před několika lety v Topičově salonu uspořádaná retrospekt­iva vzbudila značnou pozornost. Současná výstava se stává příležitos­tí pro sběratele, protože ceny malířčinýc­h obrazů i grafických listů zatím ani zdaleka nejsou vysoké.

Marie Blabolilov­á

Autor je historik umění

 ?? Červenozel­ené křeslo, tak jak ho vidí Marie Blabolilov­á (akryl na linoleu, 1989). REPRO GUBK ?? Struktury.
Červenozel­ené křeslo, tak jak ho vidí Marie Blabolilov­á (akryl na linoleu, 1989). REPRO GUBK Struktury.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia