Lidové noviny

Otřesené Slovensko

Země se loučí s oběťmi nevyjasněn­é vraždy Aféra ohrožuje Ficovu vládu Italové varovali Slovensko před mafií už v minulosti

- MILAN ROKOS

BRATISLAVA/PRAHA V kostele východoslo­venské obce Gregorovce se včera lidé naposledy rozloučili s 27letou Martinou Kušnírovou. Novinář Ján Kuciak bude pochován dnes. Jejich vražda stále více otřásá Slovenskem.

Mladou ženu pohřbili v bílých svatebních šatech, farář ve smuteční řeči zmínil: „Stůl plný peněz je těžký cynismus, vždyť pro lásku k penězům se to všechno stalo.“Jasná narážka na finanční odměnu milion eur, kterou nabídl za informace vedoucí k vypátrání viníků premiér Robert Fico.

Proti vraždě novináře a jeho snoubenky včera protestova­ly desítky tisíc Slováků, jen v Bratislavě až 30 tisíc, lidé však vyšli do ulic i v mnoha dalších městech a také v zahraničí včetně Prahy a Brna.

Fico pod tlakem

Na bratislavs­kém pochodu vystoupil mimo jiné šéf neziskové organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire. Už před mítinkem se setkal s premiérem Ficem a odsoudil „hroznou atmosféru“, kterou vůči novinářům vytvářejí lídři vlád států visegrádsk­é čtyřky.

Slovenská vláda čelí rostoucímu politickém­u tlaku zvláště poté, co včera vyšlo najevo, že Italové už v minulosti upozorňova­li slovenské úřady na aktivity kalábrijsk­é mafie ’Ndrangheta. „Varovali jsme orgány v Bratislavě, ale bohužel nás nebraly na vědomí,“řekl včera italskému rozhlasu bývalý prokurátor Franco Roberti.

Opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti už oznámi-

 ?? Gregorovce včera pohřbily zavražděno­u snoubenku novináře Jána Kuciaka. FOTO PROFIMEDIA ??
Gregorovce včera pohřbily zavražděno­u snoubenku novináře Jána Kuciaka. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia