Lidové noviny

Ve válce přišel o nohu, teď letí na paralympiá­du

- ROBERT SATTLER

PRAHA Z jeskyně v afghánské džungli vylétla protitanko­vá střela RPG 7. Minula tatrovku českých vojáků, na niž zřejmě cílila, dopadla

přímo pod nohy a utrhla mu levý kotník. I přes excelentní zákrok lékařů, kteřímu zachránili život, se veteránovi z české vojenské mise v roce 2010 nevyhnula amputace.

Když se v nemocnici zotavo-

mu Miroslavov­i Lidinské-

val z těžkého zranění, přemýšlel, jak se neohlížet za minulostí a žít opět naplno. Vrhl se na sport.

Právě teď se jako sjezdový lyžař chystá na zimní paralympij­ské hry, které začínají v pátek 9. března v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Jako vůbec první český novodobý válečný veterán.

„Kombinézu budu mít, stejně jako předtím v činné službě. Vlajku budu mít na rameni, stejně jako předtím, jen to bude jiný úkol,“těší se Lidinský, jenž ve svých 45 letech bude vůbec nejstarším členem české výpravy.

Červenec 2007. Češi po boku britských a amerických vojáků bojovali v afghánské džungli proti teroristům organizace Taliban. Miroslav Lidinský spolu s kolegy z již rozpuštěné­ho Útvaru speciálníc­h operací Vojenské policie (SOG), kam coby bývalý pyrotechni­k českobuděj­ovické zásahovky přesel o rok dříve, se zrovna vydali na pomoc britským jednotkám u města Šurakain.

Talibanci tvrdě zaútočili, Čechům se je ale podařilo vytlačit do jeskynních chodeb, které obehnávaly město. Lidinský měl za úkol prozkoumat dobytý prostor, jenže nic nenašel. A tak s kolegy čekal na vrtulník, jenž měl ještě podpořit odražení útoku.

Vtom z jeskyně vylétla protitanko­vá střela a její výbuch Lidinskému poškodil levou nohu tak, že mu ji v roce 2010 museli amputovat. „Pokud bych měl tu možnost podruhé, se stejným týmem, stejnými kolegy, dělal bych tu práci rád a znovu,“nelituje ani na chvíli jedenáct let starého okamžiku.

Postupně se z těžkého zranění zotavil, znovu zapojil do společnost­i a nadchl se pro sport.

Nejprve začal s golfem, v němž se stal šestkrát českým šampionem a zařadil se mezi evropskou elitu. Následně k tomu po amputaci přidal i sjezdové lyžování. „Byla to zkouška. Zjistil jsem, že to jde, tak jsem se do toho pustil intenzivně,“líčí držitel několika vyznamenán­í. Mimo jiné medaile Karla Kramáře za odvahu nebo stříbrného a bronzového Záslužného kříže ministryně obrany.

Aspoň jednou do dvacítky

Později začal objíždět závody Evropského a Světového poháru a díky bodům, které v nich získal, si zajistil účast na letošní paralympiá­dě v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Stane se tak prvním novodobým válečným veteránem, jenž bude reprezento­vat Česko na hrách handicapov­aných.

Nechybělo přitom mnoho a soutěží pod pěti kruhy se vůbec nemusel zúčastnit. Trápily jej vyhřezlé plotýnky. Na nedávných závodech v italském Sella Nevea mu navíc praskla závodní protéza, kterou má vsazenou do lyžařské boty. „Podařilo se mi roztrhnout její spodní část, která je v chodidle. A na soustředěn­í v Jánských Lázních jsem pro změnu urval lůžko, které je spojené uhlíkovou pryskyřicí s trubkou, co vede dolů do chodidla,“vzpomíná rodák z Chlumu u Třeboně.

Berounský protetik Jindřich Svoboda mu ale během dvanácti hodin postavil novou protézu, a tak mohl pokračovat v intenzivní­m tréninku. Do Jižní Koreje přesto pro jistotu letí raději se dvěma kusy.

Jeho cílem je dostat se aspoň v jedné disciplíně do elitní dvacítky. „Ve dvou a více disciplíná­ch by to byl neskutečný úspěch,“říká s důrazem na obrovskou kon- kurencimez­i stojícími handicapov­anými lyžaři.

Podotýká, že Češi se, na rozdíl od reprezenta­ntů jiných zemí, lyžování nevěnují na plný úvazek. „Máme svá zaměstnání a nezbývá nám tolik času jako ostatním, kteří jsou 250 dní na sněhu,“zmiňuje Lidinský, který v současnost­i působí jako prezident České golfové asociace handicapov­aných.

Kromě sportu se 170 centimetrů vysoký chlapík vrhl také do politiky. V roce 2015 se stal členem hnutí Úsvit přímé demokracie (nyní Úsvit – Národní koalice), jemuž od srpna téhož roku dokonce předsedal. Loni v červenci ovšem strana změnila směřování, Lidinský rezignoval na všechny funkce a přestal se politicky angažovat.

 ??  ??
 ??  ?? Teď žije sportem.
Teď žije sportem.
 ??  ??
 ?? Miroslav Lidinský coby voják bojoval v Afghánistá­nu proti Talibanu. Po těžkém zranění nohy a amputaci se vrhl na sport. V paragolfu se vypracoval mezi evropskou elitu, ve sjezdovém lyžování se dostal na paralympiá­du. FOTO 2X SOUKROMÝ ARCHIV MIROSLAVA LIDI ??
Miroslav Lidinský coby voják bojoval v Afghánistá­nu proti Talibanu. Po těžkém zranění nohy a amputaci se vrhl na sport. V paragolfu se vypracoval mezi evropskou elitu, ve sjezdovém lyžování se dostal na paralympiá­du. FOTO 2X SOUKROMÝ ARCHIV MIROSLAVA LIDI

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia