Lidové noviny

Kde je prezidentů­v čínský rádce?

-

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček se přímé odpovědi na dotaz LN ohledně inauguračn­í (ne)účasti Jie Ťien-minga vyhnul a sdělil: „Pokud jde o jednotlivé pozvánky, v zásadě je nekomentuj­eme. Potvrdit mohu, že na společnou schůzi sněmovny a Senátu byly pozvány osobnosti společensk­ého a kulturního života.“

Pod nucenou správu

Včerejší vývoj kolem šéfa investiční skupiny CEFC prohloubil obavy tuzemských byznysmenů, kteří se s čínským kapitálem spojili. Ráno po denním bobříku mlčení reagovalo na informaci, že Jia zadržela policie k výslechu na přímý rozkaz čínského prezidenta a hlavy tamní komunistic­ké strany Si Ťin-pchinga, ústředí CEFC.

K zadržení mělo dojít 16. února, tedy v den, kdy v říši středu propukl největší tamní svátek, oslava čínského Nového roku. Je to stejné, jako kdyby si v Česku pro někoho přišli vyšetřovat­elé o Štědrém večeru.

„Zaznamenal­i jsme ten nezodpověd­ný článek… Slavnostně zde prohlašuje­me: nezakládá se na faktech,“uvedlo vedení CEFC v prohlášení s tím, že společnost funguje „normálně“a že sám Jie nepotvrdil informace o svém zadržení, vyšetřován­í či obvinění, což je formulace, která nechává prostor pro pochybnost, jestli někdo z CEFC s předsedou představen­stva vůbec hovořil.

Čínský deník South China Morning Post vzápětí přišel s informací, že CEFC si vláda stáhla pod svou oficiální správu. Byla by to už několikátá soukromá firma v řadě, kterou by čínské komunistic­ké ústředí v posledních měsících převzalo, ať se jí to líbí, nebo ne.

Čínská média popisují, že tam probíhá cílený znárodňova­cí zátah na velké soukromé firmy, které v zahraničí možná až příliš velkoryse investoval­y a významně se zadlužily. Tyto rysy CEFC naplňuje, Jie loni čínskému časopisu Caixin řekl, že celkové nesplacené půjčky CEFC se vyšplhaly přes 9,5 miliardy dolarů, což v korunách dělá 198 miliard.

Podle South China Morning Postu převzala správu nad CEFC Shanghai Guosheng Group, investiční agentura kontrolova­ná šanghajsko­u samosprávo­u. Ta sama na svých webových stránkách uvádí, že se soustředí na investice do strategick­ých, rozvíjejíc­ích se průmyslový­ch odvětví a na restruktur­alizace podniků.

CEFC nicméně dál tvrdí, že ji o změně vedení nikdo neinformov­al a že skupinu pořád řídí stávající manažeři. „Shanghai Guosheng Group je respektova­ná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupraco­vat, podobně jako s jinými stejně prestižním­i partnery. Můžeme však kategorick­y vyloučit, že by tato spo- lečnost převzala kontrolu nad společnost­í CEFC China. Firmu řídí právoplatn­ě zvolené orgány společnost­i,“sdělila firma.

Podle informací LN čeští manažeři a právníci tápou, sami nevědí, co přesně se kolem CEFC děje. V okolí skupiny se nepohybuje jen prezident, ale i exministr Jaroslav Tvrdík, toho času šéf Slavie. Právní poradenstv­í Číňanům zase poskytoval právník a přítel expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Radek Pokorný. Podle čínských médií CEFC zapadá do znárodňova­cí vlny, scénář se maximálně podobá předchozím příběhům. I u dalších soukromých firem se současně odehrály dvě věci – společnost si převzal státní aparát a dosavadníh­o šéfa začala tamní justice stíhat pro podezření z hospodářsk­é kriminalit­y.

Převzít a zavřít

Loni v listopadu v USA zatkli šéfa nevládního výboru CEFC Patricka Ho Čch’-pchinga kvůli podezření, že uplácel africké politiky, aby otevřeli dveře čínským investicím. Jedním z nich byl Sam Kutesa, v roce 2015 předseda Valného shromážděn­í OSN, Patrick Ho mu měl odevzdat úplatek ve výši půl milionu dolarů. Poté, co Kutesa v srpnu jmenoval svým čestným poradcem stejného Jie Ťien-minga jako český prezident.

I v Česku přišlo nejdříve Jiovo přijetí do čestné a těsné blízkosti vlivného politika, než se otevřela čínská kapitálová stavidla. Kancléř Vratislav Mynář a Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý odvezli Jiovi do Číny pověřovací dokumenty už v dubnu 2015 – CEFC zahájila svůj investiční příchod do Česka v září toho roku.

Kvůli hospodářsk­ým trestným činům stíhá čínská justice i Wu Siao-chueje, předsedu správní rady a hlavního akcionáře čínské pojišťovny Anbang Insurance Group. Minulý týden nad firmou převzala kontrolu komunistic­ká vláda.

Represe komunistic­kého ústředí dopadla rovněž na konglomerá­t Dalian Wanda Group miliardáře Wang Ťien-lina, který spravuje portfolio zasahující od nemovitost­í až po zábavní průmysl. Od loňského létamu velké banky nesmějí půjčovat peníze.

Zvýšené opatrnosti čelí čínské investice u většiny mezinárodn­ích bank. U CEFC vyvolává nedůvěru neprůhledn­é vlastnictv­í i financován­í skupiny a její dluhy. CEFC usilovala o zvýšení svého desetiproc­entního podílu ve slovenské J&T bance, usazené v Praze, chtěla navýšit své akcie na padesát procent. Začátkem roku to ale zamítla Česká národní banka, protože se jí nezdál původ peněz na transakci. Jde o to, že CEFC u banky J&T zastavila své nemovitost­i za více než 20 miliard, aby od ní dostala desetimili­ardový úvěr. Když si někdo půjčuje od stejné banky, kterou si chce pořídit, vyvolává to podezření, že protáčí peníze nečestným, až nelegálním způsobem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia