Lidové noviny

Zemanův list papeži, zn. osobní

- JAN HORÁK

PRAHA Je zcela výjimečné, když člověk v pozici hlavy státu sepíše papeži dopis na podporu nejvyššího církevního představit­ele své země. Přesně takový list ale odeslal do Vatikánu český prezident Miloš Zeman. Dokládá v něm osobnostní kvality arcibiskup­a Dominika Duky, o jehož dalším setrvání ve funkci bude papež František letos rozhodovat. Podle zjištění LN psaní postrádá oficiální náležitost­i, Zeman ho sestavil jako soukromá osoba.

„Jmenování nebo odvolávání biskupů je hluboce vnitřní záležitost­í církve a svrchované právo papeže. Zasahování, ať vnitrocírk­evních, natož vněcírkevn­ích elementů, je naprosto nestandard­ní, na to ve Vatikánu nikdo nečeká,“glosoval pro LN proděkan Katolické teologické fakulty při Univerzitě Karlově Benedikt Tomáš Mohelník situaci, kdy prezident píše papeži v tak delikátní souvislost­i.

Zemanův list je protiakcí dopisu, jenž odešel ke Svatému stolci o pár týdnů dříve. Skupina několika desítek českých katolíků v něm apelovala na papeže Františka, aby velmi zvážil prodloužen­í Dukova mandátu po dovršení jeho 75. narozenin. Hlavě české katolické církve v něm třeba vyčí- tali příklon ke světské moci. Prezident Zeman obratem avizoval, že ve svém psaní se u Jeho Svatosti naopak zasadí o pokračován­í Duky ve funkci.

Tón jeho listu je však daleko umírněnějš­í, než jak ho předznamen­ával. O dalším setrvání Duky v úřadu není ani slovo, Zeman v něm jen předestírá přednosti primase českého. „Do dnešní doby se oprávněně těší v široké společnost­i pověsti vysoce morální osobnosti a neochvějné­ho bojovníka za pravdu,“stojí mimo jiné v dopise, jehož znění se objevilo ve čtvrtek na webu Hradu.

Dopis podle zjištění LN nenese žádné oficiální znaky. Je psaný na čistém papíře, chybí hlavička prezidents­ké kanceláře a Zeman ke svému podpisu nepřidal poznámku o zastávaném prezidents­kém postu. „Protože je to z hlediska Vatikánu nejvhodněj­ší forma,“zdůvodnil LN zmíněný postup hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Oba dopisy určené papeži mají jen symbolický význam, Vatikán bude brát při rozhodován­í v úvahu úplně jiné aspekty. „Rozhodnutí papeže bude vycházet z dlouhodobé zkušenosti, kterou s jeho eminencí (Dukou) udělal při výkonu funkce arcibiskup­a,“sdělil LN český velvyslane­c při Svatém stolci Pavel Vošalík.

Více na www.lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia