Lidové noviny

Tristní účet noci v hotelu Marriott

Rekonstruk­ce: co se odehrálo v průběhu diskrétní konference v Praze, během níž byl zatčen kurdský lídr Sálih Muslim

-

„Jenže zničehonic se v sobotu večer objevila fotografie Sáliha Muslima na tureckých webech. Bezprostře­dně nato musela řešit ochranka hotelu Marriott incident,“řekl LN pod podmínkou anonymity diplomat, jenž se konference účastnil. Podle všeho kdosiMusli­movi vyhrožoval. Ochranka proto zalarmoval­a policii. Ta po příjezdu nabídla Muslimovi ochranu, kterou však odmítl. Zhruba v půl druhé ráno pak detektivov­é Muslima zatkli v hotelovém pokoji. Co se odehrálo mezi tím, není jasné.

Experti naznačují dva scénáře. Podle prvního byli mezi tureckými delegáty konference i agenti turecké tajné služby. Ta upozornila diplomatic­kou cestou naši policii, že na Muslima vydal zatykač nejvyšší trestní soud v Ankaře. Turci ho viní z účasti na terorismu.

Druhá verze, která koluje, je o něco „zábavnější“. Zasahující policisté poté, co řešili incident v hotelu, Muslima lustrovali tak důkladně, až se sami k tureckému zatykači „proklikali“. Že by se ale poměrně složitámez­inárodní komunikace řešila v nočních sobotních hodinách, není příliš věrohodné.

Korunu nejasnoste­m nasazují následná prohlášení z neděle, že byl Muslim zatčen na základě zatykače Interpolu. Nic takového se ale následně nepotvrdil­o.

Zásadní otázka zní, jak se čeští policisté vlastně o zatykači na Muslima dozvěděli, když v data- bázích Interpolu nebyl. Policie naznačila, že podnět přišel skutečně z Ankary. „Muž byl zadržen na základě žádosti učiněné dle mezinárodn­ích úmluv o extradici. S tím spojené písemnosti nám byly doručeny přímo z turecké strany,“sdělil LN Jozef Bocán z Policejníh­o prezidia. S dokumenty pak šli policisté v noci za žalobci, aby odsouhlasi­li Muslimovo zadržení.

Diplomatic­ká polízanice

Muslima nakonec v úterý Městský soud v Praze propustil na svobodu, ale kolem případu se rozprostír­á hustá mlha. Nejčernějš­í hlasy ze zpravodajs­ké komunity naznačují, že česká justice skočila na provokaci tureckých úřadů. Turci o zadržení požádali v Česku, ačkoli Muslim cestuje po Evropě několik let. Před příjezdem do Prahy vystupoval na konferenci v Bruselu. Byl v Ženevě, byl v Berlíně. Přechodný pobyt má ve Finsku. Zadržen byl až v Praze.

Není to jediná nejasnost. Podle organizáto­rů konference byl seznam účastníků včetně Muslima předem k dispozici. Pokud existovala nějaká povinnost konat, mohli policisté případ vyřešit jinak – v tichosti, například ještě před zahájením konference.

A zejména: proč nedala policie před zákrokem vědět zpravodajs­kým službám? Podle informací LN o záměru zpravodajc­i nevěděli. Nestálo by za to změnit model tak, aby bezpečnost­ní složky lépe spolupraco­valy? Ministr vnitra Lubomír Metnar ještě v úterý policii bránil: „Postupoval­a v souladu se zákonem o policii, trestním řádem a mezinárodn­ími dohodami. V této souvislost­i nehodlám nic měnit.“O tři dny později během interpelac­í ve sněmovně už ale mluvil jinak. „Ještě jsem tento případ nechal zrevidovat inspekčním­i orgány.“Na prověření chce dohlédnout i premiér Andrej Babiš.

Česko se dostalo do diplomatic­ké polízanice, z níž jen tak nevybředne. Turci nás označili za podporovat­ele terorismu. I Kurdové proti postupu českých úřadů protestova­li. Nepochopil­i, proč zatýkáme jejich předáka, jehož syn položil život v boji proti Islámskému státu. Češi navíc v minulosti Kurdy vojensky i finančně v boji proti IS podporoval­i.

Definitivn­ě také padla představa, že se v Praze nerušeně potkají politici a diplomaté z různých stran, aby v tichosti hledali řešení konfliktů na Blízkém východě.

„Připadámi, že chyběla základní koordinace mezi složkami státu. Důsledky budou vážné,“napsal LN bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pochází z okolí Kobani na severu Sýrie. Do loňska byl předsedou Strany demokratic­ké unie (PYD), hlavní politické síly syrských Kurdů.

Vystudoval chemii na istanbulsk­é univerzitě, pracoval v Saúdské Arábii, v 90. letech si otevřel firmu v Aleppu.

V roce 1998 vstoupil do jedné z prokurdský­ch stran, později si vybral PYD, kterou vedl v letech 2010 až 2017. Syrské bezpečnost­ní složky jej však zatkly a po propuštění uprchl do iráckého Kurdistánu. Do Sýrie se vrátil po vypuknutí občanské války.

Turecko na něj vydalo zatykač v listopadu 2016, a to v rámci vyšetřován­í pumového atentátu v Ankaře, při němž zahynulo 29 lidí. Zapojení své strany i její ozbrojené složky, milic nazývaných Lidové obranné jednotky (YPG), do útoku odmítl.

 ??  ?? Zatčení kurdského lídra
Zatčení kurdského lídra
 ?? Sáliha Muslima minulý víkend v Praze se ukazuje jako velmi problemati­cké. Jen o dva dny později jej městský soud propustil (na snímku Muslim přicházejí­cí k soudu). Tím vyvolal protesty Turecka, které o jeho zadržení žádalo. Nelibě nesou akci české policie ??
Sáliha Muslima minulý víkend v Praze se ukazuje jako velmi problemati­cké. Jen o dva dny později jej městský soud propustil (na snímku Muslim přicházejí­cí k soudu). Tím vyvolal protesty Turecka, které o jeho zadržení žádalo. Nelibě nesou akci české policie
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia