Lidové noviny

Příprava těžby lithia pokračuje

-

PRAHA Ačkoli Česká republika vypověděla memorandum s australsko­u společnost­í European Metals Holdings (EMH), jež plánuje pod Krušnými horami těžit lithium, přípravy těžby mohou pokračovat. Podle ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) může EMH dále chystat dobývání kovu u Cínovce. Resort uvedl, že právo přednostní těžby má u konkrétníh­o ložiska ten, kdo na něm provádí průzkum. A to je v tomto případě EMH, respektive její dceřiná firma Geomet.

Australský investor bymohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy.

Proč tedy Česko vypovědělo EMH memorandum? Ministerst­vo odkázalo na čtvrteční vyjádření ministra v demisi Tomáše Hünera (za ANO). Mimo jiné uvedl, že chce ukončit dezinterpr­etace a spekulace, které se kolem memoranda vyrojily. „Právo přednostní těžby vůbec nesouvisí s memorandem, které se zabývalo spoluprací v oblasti těžby, zpra- cování a prodeje tohoto produktu. EMH v současné době provádí průzkum ložiska lithia, vyhodnocuj­e efektivitu případné těžby a je na ní, jak se v rámci českých zákonů rozhodne – zda bude pokračovat nejen v průzkumu, ale v následné těžbě. K EMH se ministerst­vo průmyslu a obchodu chová jako k jakékoliv jiné firmě.“

Licenci vydalo Geometu ministerst­vo životního prostředí už v roce 2010. MPO uvedlo, že do dubna plánuje do vlády předložit dodatek k surovinové politice stá- tu. „Ten mimo jiné říká, že návrhy na geologický průzkum s finančně náročnými technickým­i pracemi se budou předkládat vládě ke schválení. Za průzkum strategick­ých nerostných surovin budou odpovídat určené státní podniky – Diamo a Česká geologická služba,“uvedlo ministerst­vo.

Memorandum o těžbě lithia podepsal krátce před loňskými parlamentn­ími volbami tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD). Dokument kritizoval­o zejména hnutí ANO a komunisté. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia