Lidové noviny

Boj o Senát: Herman nechává Prahu Drahošovi

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Bývalý ministr kultury Daniel Herman ( KDU-ČSL) chce v podzimních volbách kandidovat do Senátu. Překvapivě ale ne v Praze. Herman se bude o mandát v horní komoře parlamentu ucházet ve volebním obvodě v Chrudimi.

„Jsem připravený kandidovat, v tuto chvíli se vše ladí. Zatím mě nominovala chrudimská KDU-ČSL a ještě mě má nominovat havlíčkobr­odská, protože je to volební obvod na území dvou krajů. Pak o všem bude rozhodovat celostátní výbor,“potvrdil LN bývalý ministr kultury.

Důvod je jednoduchý. V Praze 4, kde má Herman trvalé bydliště a kde by jeho kandidatur­a připadala v úvahu, by se měl ucházet o Senát Jiří Drahoš. Finalista prezidents­kých voleb sice svou kandidatur­u ještě nepotvrdil, v politickýc­h kruzích se s ním nicméně počítá. „S panem profesorem Drahošem se znám léta, hovořili jsme o tom a pro něj je Praha 4 jediný logický obvod. Je třeba se vzájemně podporovat a sčítat síly. Chci, aby do Senátu kandidoval­o co nejvíc lidí, o kterých si myslím, že by tam patřili,“dodal Herman.

Drahoš není jediný prezidents­ký kandidát, který bude své štěstí zkoušet právě v Praze. Kandidatur­u do horní komory za Prahu 12 už ohlásil Pavel Fischer, v Praze 2 to bude Marek Hilšer.

Chrudimská KDU by podle Hermana chtěla navázat na tradici senátorstv­í Petra Pitharta, který v tomto obvodě uspěl třikrát a Chrudimsko reprezento­val 16 let. V minulých volbách v roce 2012 tady vyhrál senátor Jan Veleba.

KDU má momentálně v horní komoře se 16 senátory druhý nejsilnějš­í klub. Obhajovat budou jen tři, příliš tak ztratit nemohou. Navíc spolupracu­jí s klubem Starostů a nezávislýc­h, kteří jsou co do síly s dvanácti senátory třetí. I oni budou obhajovat tři mandáty. Starostové by přitom do boje mohli vyslat bývalého hokejového útočníka a starostu obce Vochov Bohuslava Ebermanna. „Zatím nic není hotovo, na to je času dost,“řekl LN Ebermann. Mluví se ale o tom, že by mohl stanout ve volbách na Rokycansku. Ebermann reprezento­val v roce 1976 českoslove­nský národní hokejový tým na zimních olympijský­ch hrách v Innsbrucku, ze kterých si hráči odvezli stříbrnou medaili. O rok později získal zlato na mistrovstv­í světa.

Mluví se také o tom, že by STAN také mohl v senátních volbách nasadit egyptologa Miroslava Bártu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia