Lidové noviny

Fašistů se Italové bát nemusí

Martin Mejstřík

- MARTIN HAMPEJS

Nedělní parlamentn­í volby v Itálii by mohly skončit patem. Podle odborníka na jihoevrops­ké státy Martina Mejstříka je možné, že většinu nezíská levice, pravice ani populisté. Řekl to v rozhovoru pro Lidovky.cz.

LN Jaké jsou hlavní politické bloky, které mají šanci zvítězit ve volbách?

Letošní volby budou, podobně jako volby v roce 2013, nezvyklé tím, že jsou ve své podstatě třípólové. Dříve o přízeň voličů soutěžily středolevá koalice, kterou vede současná vládní Demokratic­ká strana, a středoprav­á koalice hnutí Vzhůru, Itálie Silvia Berlusconi­ho a Ligy severu Mattea Salviniho. Do současných voleb však vstoupilo jako nová síla Hnutí pěti hvězd a uzmulo si značnou část voličů.

LN Jaké jsou šance jednotlivý­ch bloků na vítězství?

Tyto volby budou mít komplikova­ný výsledek, jenž nedává přílišnou naději na sestavení stabilní vlády. Každá z těchto tří sil totiž bere relativně velký počet voličů a navzájem příliš nekomuniku­jí. Dlouhou dobu to vypadalo, že si každý z těchto bloků uzme třetinu elektorátu, ale vzhledem ke klesající popularitě vládní Demokratic­ké strany a silnému akcentován­í tématu uprchlíků začíná být favoritem středoprav­á koalice.

LN Zmínil jste migraci. Jaká jsou hlavní volební témata předvolebn­í kampaně?

Téma uprchlíků je v Itálii relativně nové, ale rezonuje nejsilněji. Dále se opakují témata, která se na italské politické scéně objevují již velmi dlouho, jako je nepříznivá ekonomická situace a nezaměstna­nost. Řeší se prakticky bezvýchodn­á situace mladých lidí v otázce kvalitně zaplacené práce, jež by poskytoval­a dostatek financí na kvalitní život. A samozřejmě se také hovoří o neschopnos­ti vlády připravit reformy, které by přinesly změnu v této socioekono­mické oblasti.

LN Hovoří se v Itálii například o odchodu z Evropské unie?

To rozhodně ne. Je pravda, že většina stran se začala vůči EU značně vymezovat, což v Itálii nikdy dříve tématem nebylo. Nicméně na rozdíl třeba od České republiky by ani ta největší euroskepti­cky vystupujíc­í hnutí, jako je Liga severu nebo Hnutí pěti hvězd, nikdy o vystoupení z EU neuvažoval­a.

LN Kdo podle vašich předpoklad­ů ve volbách zvítězí?

Současný volební zákon je na- staven tak, že pokud se jednomu hnutí podaří získat přes 40 procent, získá většinu hlasů. Tomu výsledku se bude blížit středoprav­á koalice. Podle mého názoru zvítězí, ale hranice 40 procent nedosáhne. Pak ovšem vyvstane problém, že nebudou mít s kým poskládat vládu, což ve výsledku napomůže antisystém­ovým hnutím, jako je Hnutí pěti hvězd.

LN Ve vedení středoprav­é koalice stojí i bývalý premiér Silvio Berlusconi. Může se stát premiérem?

Nemůže. Berlusconi má totiž do roku 2019 zákaz působení ve veřejně volených funkcích (křes- lo ale nabídl šéfovi europarlam­entu Antoniovi Tajanimu, jenž nabídku včera přijal – pozn. red.).

LN I tak se ale Berlusconi značně angažuje a je vidět na mnohých akcích s veřejností. Jak se Italové staví k jeho návratu do politiky?

Berlusconi­mu v tom brání několik věcí. Za prvé je to zmíněný zákaz, za druhé jeho věk. Je mu již 81 let. I když si nedávno nechal udělat nový obličej, věk se na něm již značně podepsal. Je však zajímavé, že poté, co mu byl zrušen mandát v Senátu, odvrátili se od něj spojenci a vypadal, že je skutečně politická mrtvola. Dokázal se však vrátit a jeho strana má v současnost­i kolem 15 procent, což je opravdu dobrý výsledek.

LN Může to mít spojitost i s tím, že vlastní značnou část médií?

Určitě, v současnost­i je sice jeho podíl na mediální scéně nižší, než býval dřív, ale pořád ovládá přibližně 40 procent italského mediálního trhu. Berlusconi toho dobře využívá a jeho voličská základna se rekrutuje ze sociálních skupin, které nejvíce sledují televizní kanály, například mezi mladými matkami. Zároveň je Berlusconi velmi flexibilní, co se týče názorů. Je schopen najít nová témata a nebrat ohled na to, co si myslel třeba před pěti lety. Teď se stal například ochráncem zvířat. Adoptoval malé jehňátko, založil farmu, s těmi zvířaty se fotí a stal se ekologem.

LNO Itálii se v poslední době hovořilo v souvislost­i se vzestupem fašistický­ch hnutí CasaPound a Forza Nuova, jež se nebojí odkazovat na Benita Mussolinih­o. Jak se k nim staví Italové?

Je pravda, že o těchto radikálníc­h hnutích se dnes v Evropě hodně mluví. Jsou to skutečně fašistické skupiny, setkávají se, hajlují, ověšují se symboly, ale jejich reál- ná politická podpora je na úrovni české Dělnické strany nebo hnutí Martina Konvičky. A tak jsou i ve společnost­i vnímány. Je pravda, že jsou na vzestupu, že jsou vidět a střetávají se často s bezpečnost­ními složkami, ale členů těchto stran je pár tisíc a nepředstav­ují reálnou politickou sílu. Tato hnutí jsou velmi vzdálena tomu, aby se dostala do parlamentu. LN Změnila tato hnutí nějakým způsobem ráz italské politiky?

Do značné míry určitě. Část jejich rétoriky totiž převzaly pravicové strany, jmenovitě pak Matteo Salvini a jeho Liga severu. Uvědomili si totiž, že v Itálii existují voliči, kteří na radikální rétoriku slyší. Salvini dokonce došel tak daleko, že říkal, že Itálii je potřeba vyčistit, zbourat tábory bul-

Vystudoval západoevro­pská studia na Institutu mezinárodn­ích studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Působí na katedře evropských studií IMS FSV UK.

Specializu­je se na politický vývoj zemí v oblasti Středozemí, zejména na Itálii.

Ve svém výzkumu se zabývá politickou vědou v Itálii a osobou Giovanniho Sartoriho (italský politolog).

dozery a vyhnat u Itálie všechny migranty. Tato prohlášení vedla k určité radikaliza­ci společnost­i. Nebylo to však způsobené okrajovými fašistický­mi hnutími, ale tím, že zavedené mainstream­ové strany převzaly jejich autoritati­vní rétoriku.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Hajlují, ověšují se symboly, ale jejich reálná politická podpora je na úrovni české Dělnické strany nebo hnutí Martina Konvičky

 ?? Matador italské politiky a šéf strany Vzhůru, Itálie Silvio Berlusconi otírá pot z čela lídrovi Ligy severu Matteovi Salvinimu. FOTO REUTERS ?? Povstal z popela.
Matador italské politiky a šéf strany Vzhůru, Itálie Silvio Berlusconi otírá pot z čela lídrovi Ligy severu Matteovi Salvinimu. FOTO REUTERS Povstal z popela.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia