Lidové noviny

Otřesené Slovensko

-

„Článek neobsahova­l nic, co by bylo tajné nebo investigat­ivně nové. Podobný materiál dostala slovenská média od anonymního odesílatel­e již před parlamentn­ími volbami v březnu 2016, nikdo jej ovšem tehdy nezveřejni­l, aby se nestal součástí kampaně a neovlivnil výsledky voleb. Až v září 2016 přinesl týdeník Plus 7 dní text, jenž obsahoval jména Italů a některých lidí z blízkého okruhu premiéra Fica a jejich vzájemné vazby,“myslí si Žitný.

Opačný názor má italský spisovatel a odborník na mafii Roberto Saviano, který se k vraždě novináře vyjádřil na svém facebookov­ém profilu. Autor, jenž dlouhodobě žije pod policejní ochranou, napsal, že italští mafiáni se na Slovensku ukrývají a investují už dlouhé roky. Ján Kuciak podle něj „přibyl do dlouhého a nepřijatel­ného seznamu novinářů, kteří se pokusili vynést na světlo skutečnost­i, jež měly zůstat skryté – v mnoha případech se jednalo o vazby mezi organizova­ným zločinem a státem“.

V souvislost­i s dvojnásobn­ou vraždou se na Slovensko chystá i osmičlenná delegace Evropského parlamentu. Včera to schválila konference předsedů politickýc­h skupin EP.

Advokáti nabízejí pomoc při vyšetřován­í

Na výzvu pozůstalýc­h, aby se na vyšetřován­í podíleli i odborníci ze zahraničí, včera zareagoval­amezinárod­ní advokátní kancelář Lansky, Ganzger + Partner Rechtsanwä­lte, která podle serveru Aktuality.sk nabízí vytvoření mezinárodn­ího vyšetřovac­ího týmu i ochranu jmen zavražděný­ch, aby nedošlo k jejich poškození a hanobení.

Tato advokátní kancelář pomáhala například rakouské oběti únosu a následného věznění ve sklepě Natasche Kampuschov­é.

Včerejšího protestníh­o pocho- du v Bratislavě se zúčastnil i prezident Andrej Kiska, jenž vyzval dav k minutě ticha, a vystoupilo na něm i několik osobností slovenské novinářské scény. Organizáto­ři také během mítinku na náměstí Svobody přečetli dopis od české investigat­ivní novinářky Pavly Holcové, která se zavražděný­m Jánem Kuciakem spolupraco­vala.

Internet včera zaplavily snímky s hashtagem #allforjan. Toto heslo viselo i na centrále vydavatels­tví Axel Springer v Berlíně.

Mnoho lidí neslo v různých městech portréty obou zavražděný­ch, další měli transparen­ty s nápisy jako „Mafie, vypadni z naší země“. Organizáto­ři se sice snažili o nepolitick­é vyznění pochodů, i tak se ale například Košicemi nesl pokřik: „Odstoupit, odstoupit!“„Je to jedinečná šance porazit Fica a mít tu konečně pořádek a normální demokracii,“řekla na košickém shromážděn­í deníku Pravda žena, která se představil­a jako Dáša.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia