Lidové noviny

Hněv lidu je opravdu velký

- VÍT ŠTĚPÁNEK

LN Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky uplynul zhruba týden, z funkcí odstoupili­ministr kultury a dva spolupraco­vníci premiéra a včera ohlásil odchod z koalice poslanec Igor Janckulík ze strany Most-Híd. Je to předzvěst širší rebelie, či přímo rozpadu koalice?

To zatím není jasné, protože situace v této straně vypadá velmi nepřehledn­ě. Předseda Mostu (Béla) Bugár postupoval zcela nesrozumit­elně, když nedal jasné stanovisko k pozici ministra vnitra Roberta Kaliňáka a nechal to na straně Smer. Ministryně zemědělstv­í Lucia Žitňanská, Bugárova stranická kolegyně, se naopak vyjádřila jasně, že pokud Kaliňák do týdne neodstoupí, podá demisi ona. Pokud by Smer Kaliňáka během několika dnů neodvolal a Žitňanská by pak skutečně odstoupila, znamenalo by to téměř jistě konec Ficovy vlády. A asi také rozkol vMostu, protože zejména slovenská část jejich poslanecké­ho klubu (má i maďarské členy – pozn. red.) by situaci už dále netolerova­la.

Rezignací ministra vnitra Kaliňáka by ale věc v žádném případě neskončila, jedná se o napojení dalších lidí ze Smeru na mafiánské struktury.

LN Jaká je pozice druhého z menších koaličních partnerů, Slovenské národní strany (SNS)?

Ti se dosud v celé věci příliš neangažova­li, protože celá situace pro ně není příznivá. SNS vždy razantně vystoupí pouze v situaci, když chce své koaliční partnery nějak vydírat nebo zvětšit svůj vliv – a takový potenciál tu po Kuciakově vraždě rozhodně není. Oni by bezpochyby rádi dále pokračoval­i ve vládním angažmá, a tak nemají zájem na eskalaci. Nyní navíc vychází najevo, že jeden z nejvlivněj­ších členů SNS Ján Hoľko, generální tajemník Služebního úřadu slovenskéh­o ministerst­va obrany a přítel šéfa SNS Andreje Danka, udržoval podivné kontakty se zadrže- ným podnikatel­em Antoninem Vadalou.

Slováci jsou spravedliv­ě rozhořčeni kvůli tomu, že vláda nechala korupci a rozkrádání dojít příliš daleko. LN to řekl Grigorij Mesežnikov, slovenský analytik a prezident nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO).

LN Na Slovensku i v zahraničí se nyní každý den konají veřejná shromážděn­í požadující důsledné vyšetření Kuciakovy vraždy, zaznívají na nich výzvy k odstoupení premiéra Roberta Fica. Bude „hlas ulice“natolik silný, aby vládu donutil k razantnějš­ím krokům?

Těžko říci. Ta shromážděn­í nám zatím hlavně ukazují, že občané jsou nesmírně rozhořčeni tím, jak laxně policie a další orgány činné v trestním řízení postupoval­y v minulých letech a jak se politicky citlivé kauzy zřejmě snažily zametat pod koberec. Rozkrádání evropských fondů či prorůstání mafiánskýc­h struktur do politiky, to přece nejsou nové věci – nejen novináři na to upozorňova­li už dlouho. Mnoho lidí také zazlívá Ficovi a Smeru, že kritiky prohnilého systému označovali za nepřátele státu, dokonce se snažili některé novináře kriminaliz­ovat. Lidový hněv je opravdu velký.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia