Lidové noviny

Problémy s dotacemi hlásil i slovenský úřad

- BRATISLAVA

Přidělován­í dotací v zemědělstv­í na Slovensku provázely v minulosti nedostatky, na které upozornil i tamní Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). O možném zneužívání evropských dotací firmami italských podnikatel­ů spojovanýc­h s mafií psal ve svém nedokončen­ém článku zavražděný novinář Ján Kuciak.

Slovenský NKÚ loni po kontrole činnosti slovenské zemědělské platební agentury (PPA), která vyplácí farmářům přímé platby či dotace z evropských fondů, upozornil na nedostatky v činnosti této státní instituce. NKÚ v hodnotící zprávě zjistil například subjektivn­ě nastavená kritéria pro hodnocení žádostí o dotace či chybějící kontrolní mechanismy. Kontrola se vztahovala na období bývalé jednobarev­né vlády premiéra Roberta Fica, který stojí i v čele nynějšího koaličního kabinetu.

Současná ministryně zemědělstv­í Gabriela Matečná vedení PPA vyměnila. Kuciak psal o mi- lionech eur na přímých platbách a dalších dotacích, jež od PPA dostali zmiňovaní podnikatel­é. Reportér serveru Aktuality.sk oprávněnos­t části plateb zpochybnil a tvrdil, že jedna z firem žádala peníze například za mnohem větší výměru plochy půdy, než skutečně obdělávala.

O možné zneužívání evropských fondů na Slovensku se zajímá také Evropské komise, jež se ho chystá prověřovat.

Slovenská policie v souvislost­i s vyšetřován­ím vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky ve čtvrtek zadržela sedm osob, mezi nimiž je podle dostupných informací také italský podnikatel Antonino Vadala, o kterém Kuciak psal. Slovenské policejní prezidium včera odmítlo upřesnit, zda zmiňované osoby zůstávají zadrženy nebo jestli některou z nich policie obvinila. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia