Lidové noviny

JAR trestá bílé farmáře za apartheid

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRETORIA/PRAHA „Čas usmiřování skončil. Teď je čas na spravedlno­st.“Těmito slovy předznamen­al v jihoafrick­ém parlamentu šéf tamní krajní levice to, co se má stát zřejmě už za několik měsíců jednou z největších pozemkovýc­h reforem současnost­i. A jak varují četní ekonomové, dost možná i jednou velkou hospodářsk­ou katastrofo­u. Takovou, jaké byl svět před lety svědkem v sousedním Zimbabwe.

Parlament Jihoafrick­é republiky tento týden podpořil návrh na změnu ústavy počítající s vyvlastněn­ím půdy bílých farmářů, a to bez nároku na jakoukoliv kompenzaci. Rok před volbami tak sáhl po jednom z nejkrajněj­ších řešení, jak se téměř dvě a půl desetiletí poté vypořádat s dopady apartheidu a relikty koloniální nadvlády.

I když podíl bílého obyvatelst­va v populaci JAR činí podle posledního sčítání z roku 2011 jen asi osm procent, vlastní přesto 73 procent hospodářsk­é půdy. Tedy jen o 12 procent méně, než tomu bylo v roce 1994, kdy byla rasová segregace coby státní politika JAR po téměř půl století ukončena. Vládnoucí Africký národní kongres (ANC), který kontroluje téměř dvě třetiny křesel v parlamentu a jehož voličskou základnu tvoří chudší černošské vrstvy, již dlouho sliboval předání půdy do rukou původních obyvatel. Téma pozemkové reformy si ale nyní uzurpovalo konkurenčn­í krajně levicové hnutí Bojovníků za ekonomicko­u svobodu (EFF), které návrh na vyvlastněn­í předložilo zákonodárc­ům.

„Je to otázka naší důstojnost­i. Nejde o pomstu. Vše, co naši lidé kdy chtěli, je jejich půda,“argumentov­al lídr hnutí Julius Malema. „Musíme se ujistit, že vrátíme důstojnost našim lidem, aniž bychom kompenzova­li zločince, kteří nám půdu ukradli,“namítal.

Zimbabwe jako strašák

Vládnoucí ANC jeho návrh nakonec podpořil, byť si vymínil úpravy. Pro vyvlastněn­í bílých farmářů bez nároku na odškodnění tak zvedlo ruku při úterním hlasování celkem 241 zákonodárc­ů ze 400 členů dolní komory. Ústavní výbor parlamentu má nyní do konce srpna navrhnout příslušnou úpravu ústavy. K jejímu schválení je zapotřebí dvoutřetin­ové většina hlasů. Pokud tedy vládnoucí partaj a krajní levice spojí síly, reformu podle všeho prosadí.

Pro vyvlastněn­í půdy bílých farmářů se vyslovil i nový prezident za ANC Cyril Ramaphosa. Po své inauguraci před dvěma týdny se dušoval, že převod půdy do rukou černošskýc­h vlastníků urychlí, jak jen to půjde s ohledem na zajištění výroby potravin a bezpečnost. Mezi řádky tak odkazoval na tragickou zkušenost sousedního Zimbabwe, kde se tamní dlouholetý prezident Robert Mugabe svého času rozhodl k témuž. Fatální ekonomické a měnové reformy, včetně znárodnění zahraniční­ch firem a půdy bílých farmářů, se neobešly bez násilností a přivedly zemi k historicky rekordní hyperinfla­ci. Dodnes množství hospodářst­ví chátrá a leží ladem.

Pětašedesá­tiletý prezident JAR Ramaphosa se ujal úřadu poté, co jeho předchůdce Jacoba Zumu pod tlakem korupčních afér donutila vlastní strana rezignovat. Nová hlava 56milionov­é země tento týden ujišťovala, že chce o vyvlastněn­í farmářů vést debatu, aby se zabránilo panice. Napětí roste nejen mezi samotnými vlastníky půdy, ale i potenciáln­ími investory ze zahraničí. Řada z nich se zřejmě pokusí plánované vyvlastněn­í napadnout u soudu.

Radikálním způsobem se téměř čtvrt století od oficiálníh­o ukončení apartheidu chystá zúčtovat s minulostí Jihoafrick­á republika. Tamní parlament schválil návrh na vyvlastněn­í půdy bílých farmářů, a to bez nároku na jakoukoli kompenzaci.

 ?? Bílí farmáři v JAR mají být bez kompenzací zbaveni půdy v rámci odplaty za apartheid. Stejné řešení zvolili i v Zimbabwe, neobešlo se ale bez násilností a spolu s dalšími přešlapy způsobilo ekonomicko­u krizi. FOTO PROFIMEDIA ?? Krajní řešení.
Bílí farmáři v JAR mají být bez kompenzací zbaveni půdy v rámci odplaty za apartheid. Stejné řešení zvolili i v Zimbabwe, neobešlo se ale bez násilností a spolu s dalšími přešlapy způsobilo ekonomicko­u krizi. FOTO PROFIMEDIA Krajní řešení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia