Lidové noviny

Rus měl pašovat kokain vládní letkou. Je ve vazbě

-

MOSKVA/PRAHA Hlavní osoba v kauze dodávek kokainu z Argentiny, Rus Andrej Kovalčuk, byl včera zatčen v Německu. Už v pondělí na něj Rusové vydali mezinárodn­í zatykač. Kovalčuk je totiž podezřelý z toho, že organizova­l dopravu velkých porcí kokainu z Argentiny do Ruska. Teď čeká, zda ho Němci vydají do Moskvy.

Celý skandál začal poněkud kuriózně – a to když byl sklad kokainu objeven přímo v prostorách ruského velvyslane­ctví v Buenos Aires, respektive v prostorách ruské školy při ambasádě. Šlo o více než 400 kilogramů drogy. Ve čtvrtek 22. února psaly o případu všechny argentinsk­é noviny.

Jenže to byla past. Podle argentinsk­ého ministerst­va bezpečnost­i celý případ začal už v prosinci 2016. Tehdy ruský velvyslane­c oznámil, že našel na ambasádě tajnou skrýš, v níž si zřejmě někdo ukrývá drogy. Když policisté otevřeli 12 kufrů, našli v nich kokain. Vyměnili ho zamouku a uložili kufry zpět. Ukryli do nich čidla, která jim v případě pohybu pomohou zavazadla lokalizova­t.

Vyšetřovat­elé čekali téměř rok. Operaceměl­a nejvyšší stupeň utajení a nevěděli o ní ani pracovníci velvyslane­ctví. V prosinci loňského roku přiletělo do Buenos Aires letadlo Il-96, které mělo jakoby odvézt zpět do Moskvy osobní věci jednoho z bývalých diploma- tů. To jemu patřily kufry s moukou. Na letišti v Moskvě už čekala ruská policie. Zatýkalo se ale i v Argentině. Mezi zadrženými byli jak argentinšt­í policisté, tak ruští diplomaté. Všichni jsou obviněni z obchodu s drogami.

Obchodují s narkotiky tajné služby?

Tím, kdo celou pašeráckou síť vytvořil a vymyslel využití diplomatic­kých zásilek, které převáží letoun z vládní letky, byl podle ruských vyšetřovat­elů právě byznysmen Kovalčuk, jenž trvale žije v Německu a s Argentinou čile obchoduje. On sám tvrdí, že jde o provokaci ruských tajných služeb, které „těsně spolupracu­jí s americkými tajnými službami“, a že o žádných drogách nic neví. Pouze prý kdysi požádal správce majetku velvyslane­ctví Aliho Abjanova, jenž byl též zatčen, aby mohl jisté zboží uložit na velvyslane­ctví (ve škole pod schody), a až bude možnost, měl ho Abjanov „přihodit“do letadla a poslat do Moskvy. Šlo údajně výhradně o kávu, cigarety a alkohol.

Jenže podle jiných informací je Kovalčuk pracovník ruských tajných služeb. Pokud by to byla pravda, celá kauza by byla mnohem závažnější, protože by naznačoval­a, že tajné služby jsou zapojeny do mezinárodn­ího obchodu s drogami a využívají k přepravě i vládní letku. pp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia