Lidové noviny

Spasí Poláci Kyjev před umrznutím?

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Staronový spor mezi Kyjevem a Moskvou opět ohrožuje i evropské zákazníky, neboť Ukrajina je tranzitní zemí pro ruský plyn do Evropy. Proto situaci bedlivě sleduje i Evropská komise. Kyjev ji včera ujistil, že má ve svých rezervoáre­ch suroviny ještě dostatek a evropští partneři se nemají čeho obávat. Optimistic­ky se vyjádřila i představit­elka Evropské komise Anna-Kaisa Itkonenová: „Dodávky plynu do Evropy jsou normální a stabilní, ale situaci bedlivě sledujeme“, řekla.

Naštěstí se přes četné politické neshody mezi Kyjevem a Varšavou dokázaly sousední země včera dohodnout na mimořádnýc­h dodávkách plynu. Naftogaz podepsal s polskou PGNiG kontrakt a během března nakoupí 60 milionů metrů krychlovýc­h plynu od Poláků. Dodávky byly zahájeny včera v šest hodin ráno přes uzel Hermanowic­e.

Mezitím se ozval vstřícný hlas i z Moskvy. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak je ochoten jednat s místopředs­edou Evrop- ské komise Slovákem Marošem Šefčovičem o dalším postupu. Ševčovič nabízí roli prostřední­ka a hodlá hovořit jak s ruskou, tak i ukrajinsko­u stranou. Nízký tlak v soustavě je totiž podle něj za takových mrazů, které nyní vládnou, „velmi problemati­cký“. I Kyjev přiznává, že kdyby se nepoda- řilo zajistit náhradní dodávky z Polska, hrozil by skutečný kolaps nejen Ukrajině. Jak uvedl těsně před podpisem kontraktu s Polskem šéf Naftogazu Andrej Koboljov: „Aktuálně nám chybí deset milionů metrů krychlovýc­h plynu denně.“Vysoká spotřeba je spojena s velmi nízkými teplota- mi v Evropě, které by ovšem měly kolem 4. března polevit. Naopak oteplení v rusko-ukrajinský­ch vztazích rozhodně tak rychle nenastane.

Zavřené kohoutky

Další z plynových krizí začala tentokrát kvůli prohrané soudní při. Poslední stockholms­ká arbitráž dopadla pro Gazprom špatně a vedení ruské firmy se rozhodlo, že Ukrajince, kterým dal soud zapravdu, potrestá.

Šéf Gazpromu Alexej Miller prohlásil, že stockholms­ký arbitrážní soud Naftogazu nadržoval a při rozhodován­í se řídil „dvojí- mi standardy“, když rozhodl o kontraktec­h na dodávky plynu a jeho tranzitu do dalších evropských zemí ve prospěch protistran­y. Arbitři argumentov­ali tím, že kondice ukrajinské ekonomiky se prudce zhoršuje. „Kategorick­y protestuje­me proti tomu, aby se problémy Ukrajiny řešily na náš účet,“uvedl Miller. A 1. března nechal uzavřít všechny kohoutky.

Důvod k rozhořčení měl pádný: 28. února stockholms­ký arbitrážní soud přikázal Gazpromu zaplatit Naftogazu 4,63miliardy dolarů za to, že ruská strana v minulosti nedodala předem dohodnuté objemy plynu, který měl protéct ukrajinský­m tranzitem k dalším zákazníkům. Po odečtení vzájemných pohledávek měl Gazprom doplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů. To Alexeje Millera doslova rozzuřilo. A když spokojení Ukrajinci vminulých dnech zaplatili, jak stojí v kontraktu, předem za plyn za březen, Miller jim celou částku poslal zpět a zavřel plynovod.

Ukrajinci teď hodlají Rusy opět zažalovat – za nerespekto­vání rozhodnutí arbitrážní­ho soudu a za nedodržení podepsanýc­h dohod. Chtít budou tentokrát i kompenzace za ztráty, jež opět bude možné bezpochyby počítat vmiliardác­h. Ve čtvrtek se ukrajinský prezident Petro Porošenko nechal slyšet, že pokud Moskva nebude respektova­t verdikt soudu, měla by být konfisková­na aktiva Gazpromu v Evropě. Pak by ale reakce ruského plynařskéh­o monopolu i Kremlu byla pravděpodo­bně ještě tvrdší.

Ruský Gazprom přerušil zcela dodávky plynu na Ukrajinu. Kyjev zareagoval operativně: vyhlásil krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut a školy vyhlašují mimořádné prázdniny, pomáhá i Polsko.

 ?? Ze soudního verdiktu vedlo Moskvu k ráznému kroku. Na fotce prezident Vladimir Putin se šéfem Gazpromu Alexejem Millerem. FOTO REUTERS ?? Rozhořčení
Ze soudního verdiktu vedlo Moskvu k ráznému kroku. Na fotce prezident Vladimir Putin se šéfem Gazpromu Alexejem Millerem. FOTO REUTERS Rozhořčení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia