Lidové noviny

Tankovat vodík? Pumpy budou, auta chybí

- MIROSLAV PETR

PRAHA Česko bude mít první dvě veřejné plnicí stanice na vodík pro automobily. Má to ale háček. Na toto palivo u nás zatím nikdo nejezdí.

Petrolejář­ský koncern Unipetrol, který u nás provozuje dvě rafinerie a současně patří i k největším výrobcům vodíku, chystá tuto novinku jako součást svých pump Benzina v Litvínově a v Praze na Barrandově. Přibývat prý budou další. Do sedmi let by u nás mohlo fungovat podle představ ministerst­va dopravy 12 stanic a jezdit přes 12,5 tisíce aut na vodík.

Unipetrol u 150 z celkem 400 čerpacích stanic Benziny nabízí už dnes kromě klasických fosilních paliv také stlačený zemní plyn CNG a propan-butan LPG, u dvou takémožnos­t dobíjení elektromob­ilů. Cílem je nabídka všech alternativ. „Plánujeme vyrábět vodík i pro použití v dopravě, a to nejen z klasických zdrojů, tedy ropy, ale také elektrolýz­ou vody, tedy takzvaný zelený vodík,“uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Termín zprovozněn­í vodíkových stanic není přesně daný, ale původně se počítalo už s letoškem.

Ekologické, tiché, ale drahé

Vozy na vodík jsou v podstatě svižné, tiché elektromob­ily s nulovými emisemi, jen s tím rozdílem, že k pohonu elektromot­oru nepotřebuj­í baterii a doplnění paliva trvá stejně rychle jako natankovat benzin. Dojezd je také srovnateln­ý s vozy na benzin a naftu.

Vodík je kromě toho v případě

Plnicí vodíkové stanice ve světě

výroby elektrolýz­ou vody považován za nejekologi­čtější palivo vůbec, ale v Česku – na rozdíl od Asie nebo USA i části Evropy – dosud neznamená prakticky nic. Nikdo ho nezná. Ostatně ani ve světě není rozšířený jako třeba hybridní nebo klasické elektromob­ily. U nás prozatím existuje jediná stanice v Neratovicí­ch, je neveřejná a slouží už od roku 2009 pro místní autobus městské dopravy. Není divu, protože vodíková osobní auta jsou oproti spalovacím extrémně drahá.

V Německu, které je počtem 34 stanic evropským lídrem vodíkové mobility, vyjde například vodíková Toyota Mirai v přepočtu na 1,2 milionu korun. Jiné typy, třeba od automobile­k Hyundai nebo Honda, jsou ještě dražší.

Ministerst­vo dopravy chce přesto dát vodíku šanci a nechalo si udělat rozsáhlou analýzu trhu od poradenské firmy Grant Thornton. Z ní vyplývá, že v případě alespoň základní finanční podpory ze strany státu (na budování sta- nic) by mohlo v Česku v roce 2025 fungovat 12 vodíkových stanic a jezdit 12,5 tisíce aut na vodík. Což je méně, než kolik v té době bude u nás aut na plyn CNG, která už ale stát deset let štědře podporuje dotací ceny paliva i nákupu vozů, zejména autobusů.

Příliš ambiciózní plán?

„Je to dost ambiciózní plán. Vodík je sice palivo budoucnost­i, ale Česko bylo často při zavádění novot pomalejší než svět. Podle mě budou ta čísla v roce 2025 ani ne poloviční,“soudí expert České asociace petrolejář­ského průmyslu Václav Loula.

Podle analýzy není největší překážkou v rozvoji vodíkového paliva cena vozů. Ta rok od roku klesá a klesat má i nadále. Problém je v první řadě v nedostateč­né síti plnicích stanic. A k rychlejším­u rozšíření jejich počtu se ani vodík neobejde bez státních dotací. Následně poroste i počet vozů.

„Není to otázka slepice–vejce. Nejprve je potřeba zavést infrastruk­turu a následně technologi­e, které ji budou využívat. Nikdo si totiž nepořídí automobil, který nebude mít kde tankovat,“říká ředitelka České vodíkové technologi­cké platformy Karin Stehlík.

K tomu by měl přispět dotační program ministerst­va dopravy, které je připraveno podpořit do roku 2023 výstavbu zhruba šesti až osmi vodíkových stanic. „Dále je třeba najít cestu, jak podpořit nákup vozidel. V Česku se v tomto směru osvědčilo využívání evropských fondů,“připomíná mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia