Lidové noviny

Bojíte se rychlejší fronty?

-

Hnusné, prefabriko­vané jídlo, méně místa na nohy, než je dospělý člověk schopen snést dvě hodiny, natož deset, mizerný výběr filmů, arašídy za dvě eura padesát a ani ty letušky už nejsou tak milé, jak bývaly. A jaké zkušenosti máte s moderními aerolinkam­i vy?

Jedna věc, kterou alespoň trošku zběhlejší cestující miluje ze všeho nejvíc, je čekání ve frontě při nástupu do letadla. I v případě, že jste na správném terminálu a u správné brány, nemáte vyhráno. Dokonce i bez zpoždění se prakticky nikdy nestane, že „boardujete“včas. Krom případů, kdy nestíháte, samozřejmě.

Obvyklý rituál začne příchodem slečny nebo gentlemana, kteří vám před chvílí odbavovali kufry. Ještě se obvykle ozve zvuk jehličkové tiskárny, ze které se vysune seznam pasažérů, a oficiózní hlášení vítající cestující – samozřejmě ty z první třídy a s všerůznými věrnostním­i kartičkami. A teď to začne, kdo půjde první a kdy se zvednout, aby člověk nečekal moc dlouho?

EKONOMIE NEROZUMU

Že by to šlo mnohem lépe než podle obvyklého pořadí – postižení, maminky a miminka, business class a další (zne)výhodnění a pak pěkně podle sedaček – to víte vy stejně jako vaše aerolinie. Ostatně zkoumání dynamiky fronty je asi tak staré jako lidstvo samo a jím provozovan­é vědy. Takže vážně, proč se musíme štosovat u gatu, pak u vstupu a v uličce v letadle?

Jak píše Alex Davies v magazínu Wired, aerolinky už samozřejmě velmi dávno zjistily, jak tenhle problém vyřešit. Vždyť v jejich odvětví jde o čas, každou minutu, kdy letadlo stojí na zemi, jim utíkají peníze. Jenom se bojí, že vás tím ještě mnohem víc naštvou. A ano, jde to víc.

Například společnost United Airlines zkouší na natřískané­m letišti v Los Angeles nejprve naštosovat část cestujícíc­h, kteří sedí u okýnek a uprostřed středových řad, do dvou front, a teprve když všichni sedí, odbaví zbytek. Ano, je to rychlejší, ale ti, kdo nemají sedadlo u okýnka, se cítí ještě o dost méně šťastní. Southweast zase prostě nechají lidi sednout si tam, kam chtějí, jako to dříve dělaly evropské nízkonákla­dové aerolinky.

V obou případech vás o pár minut rychlejší odbavení neutěší, když jste v té druhé skupině. A tak si prostě radši počkáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia