Lidové noviny

Státní zaměstnane­c

Tvrdík opět pracuje pro stát. Tentokrát čínský

-

Armádní „finančák“ze školy i z povolání, ministr, poradce, šéf aerolinií, který „rozluftova­l“miliony, volební manažer a v posledních letech především čínská spojka v Česku a k nelibosti mnoha fanoušků i „první mezi slávisty“. Pestrá kariéra zavedla Jaroslava Tvrdíka z doslova vojenské služby státu přes významné veřejné funkce až do náručí byznysu, i když pravda stále spjatého s politickou sférou u nás i v zemi draka. Nyní se ale vrací pod křídla státu. Podle zdrojů Reuters přebírá čínská státní investiční agentura kontrolu nad skupinou CEFC, jejíhož šéfa postihl pád. A s nimi i jejího evropského zástupce – Tvrdíka.

Pan podplukovn­ík k tomu všemu přišel jako onen slepý k houslím, a celému podniku ani zdaleka nešéfuje. Ačkoli už v armádě získal přezdívku „Jarda, který to zařídí“, v tomto případě je spíš vyděšeným pozorovate­lem, spolu s mnoha bankéři, politiky a hradní osádkou. V Pekingu se mění počasí a pánové v Praze nestačí otevírat a zavírat deštníky. Tohle není obvyklá zakázka pro Miloše Zemana či nedávno zesnuléhoM­iroslava Šloufova, jenž Tvrdíka dirigoval na ministerst­vu obrany, kde prý „uměl dobře utrácet, ale opačně mu to moc nešlo“. Tady se hraje o víc. Nakonec by se totiž kromě zmarněných investic mohly začít ptát i vyšetřovat­elé v Česku, co tohle znamená a komu a čemu od začátku aktéři sloužili. Politicky si minimálně položme otázku, kvůli čemu musela policie chránit čínské bojůvky v ulicích Prahy?

Můžeme i vážněji spekulovat, zda má státní převzetí souvislost se zástavou nemovitost­í CEFC v Česku u J&T banky a jejich zaplombová­ním na katastru. Pokud šlo o obranný tah, ať už před kýmkoliv, čekají Tvrdíka a spol. zajímavé dny. Uvidíme, jestli se naplní dřívější sliby o investicíc­h třeba do českých financí, které právě v případě J&T banky obezřetně zastavila ČNB.

Každopádně by si měl Tvrdík jako státní služebník nacvičit tradiční čínský pozdrav, se kterým jistě nebude mít problém: „Ať žije předseda Si deset tisíc let!“Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia