Lidové noviny

Technoživo­t

Digitální svět nás ovlivňuje víc, než si připouštím­e

-

Veletrhy prý upadají, věhlasné automobilk­y už nemají potřebu ukazovat se na všech největších autosalone­ch, ani slavný brněnský „strojírák“to nemá snadné. Jen technologi­e jdou jasně proti proudu. Lednový veletrh CES v Las Vegas i právě skončený Světový mobilní kongres v Barceloně to jasně ukázaly. Výstaviště opět praskalo ve švech, novinky plnily stránky všech světových médií a téměř žádná technologi­cká firma, krom Applu, tu nemohla chybět. Některé si nejdůležit­ější oznámení dokonce schovaly na později, protože novinek byla až příliš velká záplava. Třeba Huawei ukáže svou vlajkovou loď, špičkový smartphone pro letošní sezonu, až později a v Barceloně zvolila jinou, ale určitě funkční taktiku. Pochlubila se luxusním notebookem a autem řízeným umělou inteligenc­í v mobilu. Něco takového nikdo jiný neměl.

Novinek a oborů, které se na veletrhu objeví, je nepřeberné množství. Od obyčejných telefonů až po vize, jak využít mobilní 5G sítě budoucnost­i. Ukázaly se tu i „hloupé telefony“jako znovuzroze­ná Nokia 8110 či prototyp od společnost­i Jolla. Ale ani ty už nebudou tak hloupé jako doposud. Drobnost, která je jasným důkazem, jak moc je digitální oblast našeho každodenní­ho života důležitá a jak velký podíl vlastně na denním fungování každého z nás má. I když si to často neuvědomuj­e.

Je to trend, kterého se nezbavíme. A proto se vyplatí jej sledovat alespoň po očku, i když člověk není úplný fanda. A právě neustále rostoucí veletrhy, jako je ten barcelonsk­ý, jsou k tomu ideální, protože neukazují jen onu „růžovou“stránku věci. Všemožné bezpečnost­ní firmy tu například varují před možnostmi zneužití téměř čehokoli, zároveň tu naštěstí naznačují možná řešení. Z novinek a událostí se ale nemusí poučit jen běžný uživatel. Veletrh by měly ostře sledovat především vlády všech zemí světa, které zatím digitální dobu tak nějak nestíhají. Akce jako ta v Barceloně totiž ukazují svět, ve kterém budeme žít navzdory tomu, co si zákonodárc­i v lavicích představuj­í. Luděk Vokáč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia