Lidové noviny

Hlavně že se mydlíme

-

Chlívek občas neví, zda bučet zoufalství­m, nebo se cynicky pochechtáv­at, zda se více trápit bídou české politiky, nebo médií. Zda poctivě vysvětlova­t klíčové problémy, nebo jestli jen cynicky nežertovat. Asi je to úplně jedno. Jak se píše v knize Ecclesiast­es: „Marnost nad marnost a nic než marnost.“

Dva příklady z minulého týdne: veřejnost (zejména ta internetov­á) žila ve velikém rozčilení, že se hanebný Andrej Babiš snaží zbavit šéfa Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, přičemž úplně ignorovala vážnou a dlouhodobo­u hrůzu, kterou premiér v demisi chystá provést s našimi důchody.

Příklad druhý: Karla Šlechtová coby ministryně obrany je dle Chlívku veliké národní i politické riziko, ale přesto se jí povedl majstrštyk: zbavila se náčelníka generálníh­o štábu Josefa Bečváře a na jeho místo dosadila skutečnou superstar: generála Aleše Opatu.

Silně pochybujem­e, že by Karla Šlechtová mohla být dobrou ministryní obrany. Z důvodů principiál­ních i ryze faktických. Její pozice na MO je daní za to, že Andrej Babiš nemá jasnou vládní většinu a do skládání jeho kabinetu silně intervenuj­e prezident Miloš Zeman, jehož je pí Šlechtová ctitelkou a chráněnkou zároveň. Vliv pana prezidenta, tedy zejména jeho krajně proruského okolí, je strategic- kou hrozbou pro naši bezpečnost. Nová ministryně je problém i proto, že otevřeně (a v rámci „jednohlasé­ho“ANO zcela bezprecede­ntně) kritizuje svého předchůdce, jímž je Martin Stropnický. Ministryně obrany metající hnůj na ministra zahraničí – to je víc než jen politický folklor, to je problém věrohodnos­ti republiky ve světě.

Šlechtová je problém i zcela praktický: ačkoli soustavně kritizuje svého předchůdce za „nechuť rozhodovat“, zároveň hodila vidle do takřka hotového a životně důležitého nákupu radarů pro armádu. Současné radiolokát­ory ještě sovětského původu jsou staré přes padesát let, v české armádě patří mezi největší relikty – ale nové izraelské nebudou, protože ministryně začala všechno (po několikale­tém výběrovém řízení) znovu „prověřovat“.

A teď ten paradox: právě díky kontaktům na Hrad se novému koštěti podařilo vyměnit náčelníka Bečváře. O to se dlouho snažil již pan Stropnický, stejně jako o instalaci Opaty, ale narážel na neústupnos­t Hradu. Naopak Šlechtové se celou rošádu podařilo domluvit za pár týdnů. Chlívek nerad, ale musí říci: Všechna čest!

A samotný premiér? Už jsme na jiném místě kritizoval­i, že hodlá ještě více znivelizov­at už tak extrémně rovnostářs­ké české důchody. Ale přehlédli jsme, že chce kvůli navýšení „prožrat“desítky miliard, které má stát schované z privatizac­e. Což je, s prominutím, čistý ekonomický zločin, jakého se neodvážil ani Špidla, ani Paroubek. Ale to je politikům i médiím jedno. O naší budoucnost­i přece rozhodne hlasování poslanců, jakou funkci bude mít komunista a esenbák Ondráček.

Marnost nad marnost.

Posazení Karly Šlechtové na ministerst­vo obrany je daní za to, že Andrej Babiš nemá jasnou vládní většinu a do skládání jeho kabinetu silně intervenuj­e prezident Miloš Zeman

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia