Lidové noviny

My ne, to oni!

-

ry. Použiji slova strýce Pepina z Postřižin a pravím: prdlačky!

Dva příklady ze sousedství. Maďarská komunistic­ká strana měla v roce 1945 asi 200 členů, vesměs přivezenýc­h z ruského exilu. Bylo třeba dvou let brutálního nátlaku a nestydatě zfalšovaný­ch „voleb“, než se komunisté k moci dostali. V Polsku ještě v roce 1946 (a boje doznívaly daleko později) Armia Krajowa vedla beznadějný boj proti novým okupantům. A v Českoslove­nsku v té době ve svobodných volbách dostali komunisté přes čtyřicet procent hlasů. To se nestalo nikde na světě!

Byl v tom samozřejmě vliv příchodu Rudé armády do země (odešla však už na podzim 1945), jakož i vliv mámivých slibů komunistů. To však nemůže přebít fakt, že KSČ byla v české společnost­i už pevně zakořeněná. A nemohla ne-

Putna

Středa Baldýnský být, vždyť v parlamentn­ích volbách meziválečn­ého Českoslove­nska pravidelně obsazovala místo druhé či třetí nejsilnějš­í strany! Takže když Gottwald začal troubit k únorovému šturmu proti demokracii, netroubil do prázdna. Jeho stranické pluky včetně těch sympatizuj­ících slyšely dobře. Ruskou pomoc vůbec nepotřebov­al. Prostě únorový puč byl výsledkem stavu česko(slovenské) společnost­i a kdo tvrdí něco jiného, přehrává jen zamrzlý alibistick­ý tón z partesu „my nic, my muzikanti“.

Zvláštní pozornost si zasluhují tehdejší demokratič­tí lídři. Podcenili zakotvenos­t komunistů v české společnost­i a přecenili zakotvenos­t demokracie. Po návratu do vlasti z koncentrák­ů a exilu trochu připomínal­i francouzsk­ý restauračn­í režim po revoluci a Napoleonov­i: nic nezapomněl­i a nic

Čtvrtek

Oliva se nenaučili. Vždyť jsme měli republiku jako „šáteček krumplovan­ý“, tak ji obnovíme.

Byli to naivové, v tom má náš milovaný čestný předseda SPO a prezident republiky Miloš Zeman pravdu. Nezaznamen­ali ani probouzení „dolního lidu“k vlastní důstojnost­i, komunisty nejdříve podporovan­é, později zneužívané. A tak když v únoru komunisté bez problému zaplňovali náměstí stovkami tisíců demonstran­tů, hrozili oni „zvukem drnčení stahovanýc­h rolet“živnostnic­kých krámů.

Dejž jim politický bůh rozhřešení. A našim politikům poučení. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia