Lidové noviny

Do nitra šíitského Vatikánu

Unikátní reportáž z íránského Kommu, odkud duchovní ovlivňují nejen svou zemi, ale i celý Blízký východ

-

Rezy, k níž se ročně jezdí modlit statisíce věřících, ale jsou zde uloženy i ostatky desítek předních kleriků moderní éry. „Ti se spíš menším renomé mají cedulky na stěnách. Významnějš­í duchovní majímramor­ové náhrobky, jež byly nejprve na podlaze, ale pak, aby nepřekážel­y modlitbám, byly také vztyčeny podél stěn,“vysvětlil mi sajjed Músáví ze správy svatyně.

Mezi kamennými deskami se jmény nejvýznamn­ějších duchovních šíitského světa uplynulého století se jeden náhrobek nápadně odlišuje. Působí hodně provizorně – kvádr je pokrytý modrým suknem a přes něj je natažený obyčejný igelit. Navzdory tomu se u něj co chvíli zastaví nějaký věřící, dotkne se jej uctivě prsty pravé ruky nebo poklekne a symbolicky ho políbí. „To je hrob velkého ájatolláha Montazeríh­o,“hlesne můj průvodce a mně začíná být o vzhledu náhrobku leccos jasné.

Montazerí patřil k nejvýznamn­ějším duchovním revoluce a Chomejní si ho dokonce vybral za svého posmrtného nástupce na postu rahbara, nejvyššího vůdce. Než se jím ale mohl Montazerí stát, kritizoval rozsáhlé porušování lidských práv a hromadné popravy politickýc­h vězňů. Chomejní ho proto zbavil nástupnict­ví – po Chomejního smrti byl v létě 1989 vůdcem ustaven Chámeneí, jenž stojí v čele teokracie dodnes a který se stal novým terčem Montazeríh­o kritiky.

Montazerí byl navzdory značné popularitě a zejména náboženské erudici postupně odsouván do ústraní a nakonec v roce 1997 skončil v domácím vězení. Když jsem mu chtěl v roce 2001 položit otázku, zda necítí vinu za režim, jejž pomáhal budovat, mohl jsem mu jen poslat e-mail. „Systém, jejž jsme tehdy zakládali, stál na spravedlno­sti a božích principech,“přišel mi sken rukou psané odpovědi opatřené otiskem ájatolláho­va pečetního prstenu, „teprve později jej někteří lidé zneužili.“

Montazerí zemřel v prosinci 2009, kdy v Íránu doznívalo tvrdě potlačené Zelené hnutí, jež zpochybňov­alo druhé volební vítězství prezidenta Mahmúda Ahmadínežá­da. I Montazerí patřil k jeho kritikům a byl neformální duchovní inspirací opozice, takže jeho pohřeb přerostl v ohromující demonstrac­i.

Kde jinde než v kommské svatyni měl být Montazerí pohřben – po boku jedněch z nejvýznamn­ějších ájatolláhů minulého století Borúdžerdí­ho či Golpájegán­ího. Když se však o půl roku později, v červnu 2010, do svatého města vydal na velmi citlivou a zprvu utajovanou cestu první muž státu Chámeneí, nechal jeho aparát pro jistotu Montazeríh­o náhrobek odstranit. Jako provizoriu­m vypadá dosud. Íránský vůdce čelí – a to i zde, v duchovním centru země – kritikům z několika táborů. Stejně jako celé mocenské uspořádání země. Leccos souvisí se samotnými ideologick­ými základy státu.

Zastánci versus odpůrci

Nejdůležit­ější konflikt už od revoluce v roce 1979 sváděli zastánci a odpůrci Chomejního doktríny velájate fakíh. Ta, stručně řečeno, říká, že dokud se na zemi nevrátí v roli spasitele dvanáctý, skrytý imám Mahdí, aby nastolil mír a spravedlno­st, vládcem a vykonavate­lem božích záměrů je k tomu určený duchovní.

Ještě v době revoluce a krátce po ní nebylo zcela jasné, co si Chomejní představuj­e, když prosazuje islámskou republiku. Na jaře 1979 ji Íránci naprostou většinou hlasů schválili v referendu. Až poté byla vysokými duchovními a vlivnými právníky sepisována ústava a při její formulaci zastánci velájate fakíh zvítězili. Proto má dnes Írán nejen přímo voleného prezidenta, parlament a vládu, jak jsou tyto instituce v různých podobách známé i jinde ve světě, ale navíc nejvyššího vůdce islámské revoluce, persky rahbara.

 ?? Kommská svatyně s hrobkou středověké světice přitahuje statisíce věřících. FOTO BŘETISLAV TUREČEK ?? Ve stínu Fátimy.
Kommská svatyně s hrobkou středověké světice přitahuje statisíce věřících. FOTO BŘETISLAV TUREČEK Ve stínu Fátimy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia