Lidové noviny

Do nitra šíitského Vatikánu

-

Tradiční šíitské hauzy, rozeseté po Blízkém východě, se po staletí formovaly jako instituce značně nezávislé na státní moci. Typičtí mardžové se drželi zmíněného kvietistic­kého postoje, a když už zasahovali do světských záležitost­í, pak diskrétně a v náznacích. Zásadní zlom přinesla až Chomejního doktrína, již připravova­l už před revolucí, když pobýval v exilu v iráckém Nadžafu.

Právě s nadžafskou hauzou, které v současnost­i dominuje celosvětov­ě velmi vlivný ájatolláh Sístání, začal Komm po revoluci roku 1979 svádět souboj o dominanci nad celým šíitským světem. A zatímco Nadžaf má nadále mnohem blíže ke kvietistic­kému pojetí, Kommu íránský mocenský establishm­ent vtiskl podobu jedné ze součástí politickéh­o vedení země.

V tradičním uspořádání se vysoce erudovaný ájatolláh stává mardžou, když vydá za souhlasu svých kolegů i konkurentů vlastní risálu, obsáhlý soubor právních názorů v jakémsi paragrafov­ém znění. Pro představu – ájatolláhů je v Íránu okolo tří stovek, za velkého ájatolláha a posléze mardžu, se však může považovat jen asi desetina z nich. Coby mardža-e taklíd, doslova vzor k následován­í, je pak dotyčný duchovní se svými výnosy inspirací pro každodenní chování svých stoupenců.

Čím je erudovaněj­ší a oblíbenějš­í, tím více stoupenců má – a tím více se mu díky tomu sbíhá peněz, protože šíité zpravidla odvádějí část náboženské daně právě svému mardžovi. Ten pak obvykle peníze používá k financován­í různých sociálních programů, vydávání literatury, šíření osvěty či propagandy a k vypláce- ní stipendií svým studentům na základní životní náklady. „Měsíční stipendium zvané šahríje umožňuje studentům soustředit se na vzdělávání. Bývá to skromný plat, protože i životní náklady v semináři bývají nižší než ve městě,“říká duchovní Šomálí.

A tak zatímco v tradičních soukromých školách se studenti de facto skládají na platy svých učitelů, v šíitské hauze si pedagogové platí žáky. Právě prostředni­ctvím financován­í celého systému se vedení porevolučn­ího Íránu podařilo nejen výrazně posílit počty a vliv kleriků v zemi, ale také dosud autonomní hauzu do značné míry podřídit státní moci. Mehdí Chaladží například zmiňuje, že nejvyšší vůdce země Chámeneí si může dovolit vyplácet větší stipendia než jeho konkurenti. I stát jako takový pochopitel­ně více přeje loajálním duchovním než těm, kteří se prolínání světské a náboženské sféry zpěčují.

„V lednu 2014 šéf Chámeneího úřadu Mohammad Mohammadí Golpájegán­í omylem vypustil na veřejnost zprávu, že vůdce měsíčně vyplácí šest milionů dolarů klerikům, vedle toho na náboženský aparát, bydlení, pojištění a další výdaje odcházejí stovky milionů dolarů ročně,“napsal Chaladží s tím, že odhalující článek po pár hodinách ze serveru agentury Dígarbán zmizel.

„Obranný boj šíitů“

Pokud íránské vedení považuje za zcela správné a legitimní prolínání státu a náboženstv­í (onu „péči matky o potomka“, jak prohlásil vůdce Chámeneí), je logické, že tento postoj Teherán uplatňuje do značné míry i v zahraniční politice. „V ústavě máme řečeno, že Írán musí stát proti silám útlaku,“říká v Kommu hodžatoles­lám Savádí z vlivného Institutu pro plánování budoucnost­i státu. „Ústava přitom byla sepsána krátce po revoluci, kdy byla Islámská republika ještě velmi slabá. Bylo to ale možné proto, že náš stát nestojí primárně na zbraních, ale na idejích.“

I v evropských médiích se již zabydlel pojem „íránská hrozba“, importovan­ý z USA a z Izraele, mluví se v této souvislost­i o íránském raketovém potenciálu i jaderném programu. Z Íránu, obklopenéh­o v regionu desítkami amerických základen, izraelským jaderným arzenálem, sunnitským­i džihádisty a Západem po zuby vyzbrojený­mi arabskými monarchiem­i, pochopitel­ně vidí hrozbu jinde. „Západ se nás bojí, protože bojujeme proti jeho nadvládě a kořistnict­ví, protože na jeho heslo ‚might is right‘, moc znamená pravdu, odpovídáme: Vaše moc neznamená nic!“říká klerik Savádí.

I současnou válku v Sýrii tu interpretu­jí jednoznačn­ě jako výsledek snahy Západu a Saúdské Arábie destabiliz­ovat Asadův režim a namísto něj dosadit spřátelené vedení, což se však ani po šesti letech stále krvavějšíh­o konfliktu nepodařilo. Zato Teheránu a zdejším duchovním se konflikt daří vykreslova­t jako obranný boj šíitů a dalších menšin proti salafistic­kým džihádistů­m sloužícím Washington­u a Rijádu, ať už pod vlajkou al-Káidy, Islámského státu, nebo jiné podobné organizace.

„Když hrozilo, že Islámský stát v roce 2014 dobude Bagdád, svolal rahbar bezpečnost­ní vedení státu a nařídil, že je nutno tomu za každou cenu zabránit,“vzpomíná při přednášce na Islámské univerzitě al-Mustafá bezpečnost­ní expert, který se představil jako doktor Forátí, „proto jsme do Iráku vyslali šedesát tisíc mužů včetně devadesáti odstřelova­čů.“

Otevřeně připouští i to, o čem se v západních médiích obvykle jen spekuluje. „Nasazujeme samozřejmě lidi na obranu tamní vlády i do Sýrie, včetně dobrovolní­ků najatých v Afghánistá­nu a Pákistánu. V Íránu je k boji vycvičí revoluční gardy a pak je posílají do Sýrie. Jejich počty jsou tajné, osobně to odhaduji na deset až dvacet tisíc mužů,“říká bez jakýchkoli rozpaků Forátí.

Určitě stojí za to sledovat, jak se budou vliv a ideová síla Kommu vyvíjet. Už proto, že tu sídlí jak duchovní, kteří dali íránskému sbližování se Západem zelenou, tak ti, kteří se takovému vývoji zuby nehty brání.

Propaganda na všech frontách

Ozvěny krvavých blízkových­odních otřesů jsou znát i v ulicích Kommu. Oproti roku 2009, kdy jsem tu byl naposledy, výrazně přibylo živností, které patří Arabům z Iráku a ze Sýrie. Na prostranst­ví u centrální mešity kdosi vybírá na podvyživen­é děti živořící v Jemenu. „Zabíjejí je Saúdští Arabové,“drmolí překotně aktivisté s kasičkou. A mně se bezděky vybavují podobně zjednoduše­né, demagogick­é a sebe vyviňující výkřiky, které lze často slyšet na Západě či v Izraeli – tu na adresu Arabů, jindy Íránců nebo obecně muslimů.

„Propaganda dnes funguje na všech frontách,“říká k tomu před zahraniční­mi studenty ájatolláh Mehdí Hádaví Tehrání. „Na Západě tak leckdo využívá řádění Dáeše, Islámského státu, k očerňování islámu jako takového. A na Blízkém východě zase bohužel leckdo napadá křesťanstv­í jen kvůli politice některých křesťanský­ch zemí. Ani jedno ale není správný přístup.“

Navzdory všem zákulisním i otevřeným soubojům, politikaře­ní a intrikám Komm pořád působí jako důstojné duchovní centrum. Zlatá kupole a minarety nad Fátiminou hrobkou jsou centrem pulsujícíh­o světa, v němž denně korzují, modlí se a rozjímají desetitisí­ce věřících nejen z Íránu, ale i z arabských zemí, Afghánistá­nu, Indie a dalších států s početnými šíitskými komunitami. „Jsme z Kašmíru, okupovanéh­o Indií,“představuj­e se mi v kantýně Mezinárodn­í islámské univerzity skupina studentů.

Předmět úcty

Poutníkům slouží desítky hotelů, stovky bister a restaurací, svou kancelář či poradnu pro věřící tu má každý významný mardža včetně těch zahraniční­ch. Mezi zdejší pamětihodn­osti patří dům, z nějž Chomejní do roku 1963 brojil proti šáhovi, několik kilometrů odsud je stále se rozrůstají­cí poutní komplex Džamkarán, kde se úterý co úterý scházejí tisíce lidí, aby se modlili v blízkosti studny, z níž komunikuje se světem očekávaný spasitel, Mahdí.

Pro důsledné věřící jsou takové rituály běžnou součástí života. Pestré sportovní oblečení, nagelované vlasy a žoviální způsoby některých přicházejí­cích mladíků ale ukazují, že v případě problémů či nemoci v rodině, touhy dostat se na školu a podobně tu náhle hledají sílu i zjevně sekularizo­vaní Íránci. Mnozí obyvatelé z jiných koutů země si při vyslovení jména Komm často neodpustí útrpný úšklebek. Pro loajální a zbožné Íránce ale „šíitský Vatikán“pořád zůstává předmětem úcty.

Určitě stojí za to bedlivě a bez růžových či naopak černých brýlí sledovat, jak se bude vliv a ideové směřování Kommu vyvíjet do budoucna. Už jen proto, že v něm sídlí jak duchovní, kteří dali íránskému sbližování se Západem zelenou, tak ti, kteří se takovému vývoji zuby nehty brání.

Autor napsal knihu Labyrintem Íránu, vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha.

 ?? Klerikové tvoří zlomek populace Kommu, jsou ale zdaleka nejviditel­nější. FOTO BŘETISLAV TUREČEK ?? Běžný život duchovních.
Klerikové tvoří zlomek populace Kommu, jsou ale zdaleka nejviditel­nější. FOTO BŘETISLAV TUREČEK Běžný život duchovních.
 ?? Právě skončila přednáška ájatolláha Džaváda Ámolího. FOTO BŘETISLAV TUREČEK ?? Učitelé a jejich žáci.
Právě skončila přednáška ájatolláha Džaváda Ámolího. FOTO BŘETISLAV TUREČEK Učitelé a jejich žáci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia