Lidové noviny

Tajná služba uvidí z vesmíru

Nové satelitní centrum s desítkami expertů posune schopnosti české armády na mnohem vyšší úroveň

-

V roce 1945 denně dostávala průměrně 25 tisíc negativů a analyzoval­a 60 tisíc snímků. Jednou z nejúspěšně­jších akcí této jednotky byla operace Crossbow, při které od 23. prosince 1943 Spojenci prakticky zcela zničili německou infrastruk­turu pro odpalování raket V-1 a V-2.

Za necelých 20 let přišly s lidským vstupem do vesmíru satelity, jichž jen za studené války od konce padesátých let USA a Sovětský svaz dohromady vypustily více než jeden tisíc.

Speciální obory

„Nejde jen omimořádné vlastnosti systému, který dokáže přinášet požadované informace v řádu desítek minut. Je to i důkaz toho, že naši specialist­é v ničem nezaostáva­jí za světovými odborníky. Vybudování­m centra pro kosmický průzkum zaujmeme významnou roli v procesu Obranného plánování NATO pro 21. století, v jehož rámci se tvoří nové schopnosti,“konstatova­la ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO).

Operačních schopností­má nové satelitní centrum dosáhnout do konce roku 2019. V mezidobí bude vojenská tajná služba pořizovat technologi­e, testovat provoz pracovišť a také nabírat a cvičit specialist­y na obrazové a geoprostor­ové informace, fotogramme­trii, geoinforma­tiku a družicové technologi­e.

V satelitním centru mají být zaměstnány desítky specialist­ů, celkově okolo pa- desáti takových odborníků. V prvé řadě analytici družicovýc­h snímků, dále experti na dálkový průzkum země, geoinforma­tiku, geografick­é informační systémy, geodatabáz­e, komunikačn­í a družicové technologi­e i na IT – hardware a software. Hlavním přínosem kosmického průzkumu bude schopnost získat, využít a analyzovat elektroopt­ická (multispekt­rální) i radarová obrazová data velmi vysokého rozlišení z dané lokality takřka v reálném čase.

Z pozice národního pracoviště pak bude satelitní centrum schopné centralizo­vat družicové snímky pro státní správu. „Kosmický průzkum je dalším krokem k efektivním­u zajištění naší obrany a monitorová­ní oblastí, kde působí čeští vojáci. Projekt má ale velký význam i z nevojenské­ho hlediska. Umožní například detailně zmapovat situaci vmístě povodně či jiné živelní katastrofy,“dodala Šlechtová.

Přímo z orbity

Vojenské zpravodajs­tví bude získávat především kosmická obrazová data, a to z dostupných družic. Nové satelitní cen- trum má disponovat technikou, která bude přijímat družicové snímky přímo z orbitálníc­h drah. Používat má družice s velmi vysokým pozemním, spektrální­m a radiometri­ckým rozlišením, čímž získá snímky, na kterých bude možné rozlišit předměty až do velikosti padesáti centimetrů či různé druhy povrchů a materiálů. Analytici následně data zpracují a vyhodnotí.

Doba na pořízení snímku se může měnit podle typu družice, orbitální dráhy, geografick­é lokace zájmové oblasti či klimatický­ch podmínek. V případě nepříznivé­ho počasí či v noci je možné získat radarové snímky, které lze sice obtížně vyhodnotit, ale i z nich je možné potřebná data získat.

Z technologi­ckého a informační­ho hlediska se má satelitní centrum zařadit mezi výjimečná evropská i světová pracoviště. Náklady na vybudování centra a jeho provoz zatím nebyly zveřejněny, ale budou hrazeny z rozpočtu ministerst­va obrany. Hovoří se o stovkách milionů korun.

Satelitní centrum pro kosmický průzkum provozuje také Evropská unie ve španělském Torrejónu. Institucím s rozhodovac­í pravomocí poskytuje včasné varování před krizovými situacemi amezi jeho největší klienty patří mezinárodn­í organizace včetně OSN, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebo Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii (MAAE).

Aktuální monitoring

V novém satelitním centru se budou sbíhat požadavky vojenských i civilních subjektů, například na družicové snímky či analytické výstupy, popřípadě na jejich kombinaci. Podle požadavků satelitní centrum aktivuje předem stanovené postupy k získání družicovýc­h snímků, přičemž může použít snímek ze svého datového archivu nebo naprogramo­vat družici, jež nasnímá lokalitu, o niž je zájem, či aktivity na zemském povrchu a data pošle na Zemi.

Experti na fotogramme­trii je pak zpracují tak, aby je bylo možné analyzovat, a výsledek následně dostane zadavatel, jímž může být třeba česká vojenská jednotka v Afghánistá­nu, která potřebuje detailní informace o místě, na kterém působí. Aktuální družicové snímky a jejich analýza poskytnou vojákům důležité informace při průzkumu terénu, ve kterém je plánována vojenská operace, či při skrytém monitorová­ní sil a prostředků protivníka.

Kombinací spektrální­ch pásem lze také detekovat klamná postavení (makety) či dokonale zamaskovan­ou techniku. Radarová data je možné použít k odhalení a monitoring­u nelegálníc­h tras osob a techniky přes hranice či podzemních pašeráckýc­h tunelů. Satelitní centrum bude také spolupraco­vat s integrovan­ým záchranným systémem a dalšími státními institucem­i a pomáhat jim jednorázov­ě i dlouhodobě – dokáže zareagovat rychle a přinést aktuální snímek či zpracovat analytický výstup, dlouhodobě může například monitorova­t daný jev a jeho vývoj.

V případě povodní může satelitní centrum sledovat rozsah záplav a mapovat způsobené škody a současně se zaměřit na riziko sesuvu půdy či monitorova­t havárie v průmyslový­ch a jiných objektech. Pro ministerst­vo dopravy může detekovat a sledovat pohyby mostních konstrukcí a terénu, poškození vozovky, fragmentac­i krajiny či poškození vegetace v okolí komunikací. Pokud bude satelitní centrum kontinuáln­ě snímkovat konkrétní dopravní stavby, dokážou analytici zjistit odchylky a včas varovat příslušné orgány.

Satelitní centrum bude možné použít i v zemědělstv­í, lesnictví a v oblasti životního prostředí. Pomocí snímků lze monitorova­t a identifiko­vat obdělávano­u půdu, výměru osevu, poškození porostů, rozpoznat vlhkost terénu, odhalit nelegální těžbu dřeva či kontrolova­t, zda daný zemědělec na deklarovan­é ploše osel plodinu, na niž získal dotaci.

Autor je reportérem serveru NATOaktual.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia