Lidové noviny

Satelitní cesta pro Česko

-

LN Může být nové satelitní centrum pro analýzy průzkumu z vesmíru pro NATO přínosem? Jedno už provozuje Evropská unie.

Je to příklad malé, ale vysoce sofistikov­ané schopnosti. To je cesta, kterou by se země naší velikosti měly ubírat. My si nemůžeme dělat naděje, že bychom poskytoval­i významnějš­í bojové kapacity pro Alianci, ale hodnota malých zemí je v přidané hodnotě.

Satelitní zpravodajs­tví a vyhodnocov­ání je dnes na horní úrovni aliančních potřeb, ať už jde o schopnosti satelitní, nebo v kybernetic­ké obraně, čelení hybridním hrozbám, či budování odolnosti civilních i vojenských zařízení. Ty všechny bude Aliance potřebovat a malé členské země mohou najít velkou oblast působnosti.

LN Půjde výlučně o národní centrum, které ale budou moci používat i ostatní členské země NATO?

Možná předbíháme dobu, ale princip bude stejný jako u jiných takových schopností. Jde většinou o národně financovan­é centrum, případně s malým podílem přispívají­cích partnerů. Nabízí ale schopnosti ve prospěch celé Aliance. Tak to dělá řada členských zemí, které na svém území postaví nějakou takovou výjimečnou schopnost, jež je pro všechny spojence.

Vybudování centra pro analýzu satelitníc­h a leteckých snímků je jednou ze špičkových schopností, na které by se malé státy, jako je Česká republika, měly především specializo­vat, konstatuje v rozhovoru generál Petr Pavel, předseda Vojenského výboru NATO.

LN Lze význam nebo potenciál takového centra k něčemu přirovnat?

Je toho více, ale uvedl bych příklad takzvaných center výjimečnos­ti NATO. Jedno takové je u nás ve Vyškově. Celkově je jich dnes už několik desítek a všechna jsou financován­a z národních zdrojů, koordinová­na z aliančního velitelstv­í pro transforma­ci a jejich výstupy slouží všem členům Aliance. V tom je výhoda sdílení a společného působení, protože můžeme budovat na základě schopností 29 členských zemí a sdílet výsledky práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia