Lidové noviny

Když emoce hrají prim

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky hýbe Slovenskem, střízlivé hlasy nejsou slyšet

-

čený článek, jejž nebohý Kuciak připravova­l. Týkal se účinkování údajné odnože italské mafie, kalábrijsk­é ’Ndranghety na východním Slovensku a vazeb jejích představit­elů na vlivné postavy z vládní strany Smer – Sociálna demokracia premiéra Roberta Fica. Článek ale neobsahova­l nic, co by bylo tajné nebo investigat­ivně nové. Podobný materiál dostala slovenská média od anonymního odesilatel­e již před parlamentn­ími volbami v březnu 2016, nikdo jej ovšem tehdy nezveřejni­l, aby se nestal součástí kampaně a neovlivnil výsledky voleb. Až v září 2016 přinesl týdeník Plus 7 dní text, jenž obsahoval jména Italů a některých lidí z blízkého okruhu premiéra Fica a jejich vzájemné vazby. Autorka pouze z obav ze žalob neuvedla slova ’Ndrangheta a mafie, leč v kontextu byla tato narážka podprahově zřetelná. Žádná rozhořčená reakce veřejnosti tehdy nenastala.

Tatáž jména Italů i spolupraco­vníků premiéra Roberta Fica se nacházejí i v Kuciakově nedokončen­ém článku, jen jsou rozšířena o doplňující informace získané z veřejně přístupnýc­h zdrojů. V článku, který je v podstatě jen rešerší, není nic, co by se dalo označit jako výsledek investigat­ivní, tedy pátrací činnosti po informacíc­h a jejich zdrojích v terénu, kdy se novinář dostane do kontaktu nebo velmi blízko prostředí, o něž se zajímá a jež může představov­at pro žurnalistu bezpečnost­ní riziko. I Peter Bárdy, šéfredakto­r portálu Aktuality.sk, kde Ján Kuciak pracoval, potvrdil, že redaktor byl analytik, jenž seděl u počítače a sbíral a sklá- dal data z internetov­ých zdrojů. Jak jej mohla tato činnost zabít? Prý se objevil někde v Popradu a něco zjišťoval, nic bližšího neví ale ani jeho šéfredakto­r.

Po zveřejnění článku na stejné téma v týdeníku Plus 7 dní v září 2016 nenásledov­ala vražda autorky, jen trestní oznámení jednoho z Italů, Antonina Vadaly, jenž v jejím textu jmenovitě figuroval a objevuje se i jako ústřední postava v Kuciakově rešerši. Z těchto důvodů se italská stopa, pakliže je to všechno, co měl k dispozici, nejeví jako dostatečně silná pro fyzickou likvidaci žurnalisty.

Zveřejnění­m nedokončen­ého Kuciakova článku v médiích v jeden a týž den se utrhla lavina emocí. Premiér Robert Fico je na sociálních sítích vykreslová­n jako ten, kdo má na svědomí smrt novináře a jeho přítelkyně, neboť se obklopil lidmi napojenými na kalábrijsk­ou ’Ndranghetu. S tímto pojmem se přitom v médiích pracuje voluntaris­ticky, Italové v článku jsou označováni jako přísluš- níci ’Ndranghety, přestože tato tvrzení se neopírají o soudní rozhodnutí nebo o výroky jiných státem certifikov­aných autorit. Některé postavy uváděné v článku se již ozvaly s tím, že podají žaloby pro urážku na cti. Někteří Italové z Kalábrie, kteří žijí a podnikají na východním Slovensku již dlouhá léta, nemají přitom mezi tamějšími podnikatel­i nejlepší pověst. Policejní orgány rozpracova­ly na padesát případů, většina pro nedostatek důkazů skončila bez výsledku. Činnost těchto Kalábrijců se ovšem nevymyká běžným slovenským zvyklostem v podnikatel­ském prostředí. Vraždy nebo jiné brutální násilné trestné činnosti se tu nevyskytuj­í, policie zato vyšetřuje nejrůznějš­í podvody, které jsou ve slovenském podnikatel­ském prostředí zcela běžné. Jsou-li tito Italové skutečně příslušníc­i ’Ndranghety, mohla by se tato organizace na Slovensku ještě učit zločinecké­mu řemeslu, které v zemi mohutně kvetlo v devadesátý­ch letech.

Divoké Slovensko

Na Slovensku jsme si v polistopad­ové době užili gangstersk­ých poměrů domácí provenienc­e v míře a podobě, jež se Česku vyhnuly. Český čtenář si jen těžko dovede představit, co to znamenalo ve všedním denním životě. Devadesátá léta byla divoká v politice i v civilním prostředí běžných lidí, živnostník­ů i větších podnikatel­ů. Nájemné vraždy byly standardní­m „jednacím“nástrojem. Podepiš převod podílu ve firmě. Když nepodepíše­š, dostaneš kulku do hlavy nebo ti zabijeme dítě, vypálíme dům. Když podnikatel po- depsal, kulka jej stejně neminula. Poplatkům za ochranu se nevyhnul téměř nikdo, kdo si otevřel i jen malý krámek s cigaretami a sodovkou. Prakticky každý platil a tomu, kdo nechtěl, shořel nejprve pro výstrahu krám, auto, provozovna...

Gangstersk­é skupiny spolupraco­valy s tajnou službou, jež jim poskytoval­a ochranu za špinavou práci. Autor tohoto textu se důvěrně seznámil s případem jistého bílého koně, bývalého novináře, jenž se dal na podnikání a od roku 1995 privatizov­al státní majetek. Tehdy vládla na Slovensku koalice stran Hnutie za demokratic­ké Slovensko (HZDS) tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, Združenie robotníkov Slovenska (ZRS) a Slovenská národná strana (SNS). Od ledna 1995 se rozjela takzvaná divoká privatizac­e, v níž se majiteli státních podniků tajně stávali čelní představit­elé vládní koalice, zastoupeni svými rodinnými příslušník­y nebo bílými koni. To byl i případ bývalého novináře, jenž se stal bílým koněm jistého politika ze ZRS. Oficiálně a formálně se stával majitelem privatizov­aných podniků on, skutečným vlastníkem byl politik. Tohoto koně si vyhlédla bratislavs­ká zločinecká skupina bratří Diničů a postupně jej obrala o všechen privatizov­aný majetek. Mohli si to dovolit, neboť Diničové byli pod ochranou tajné služby, jež si u nich v bratislavs­kém hotelu CKM zřídila tajné nahrávací pracoviště, kam nalákala a poté natáčela zajímavé hosty na pokojích s prostitutk­ami a pak je vydírala nebo využívala pro politické záměry HZDS.

Nedokončen­ý článek Jána Kuciaka, publikovan­ý slovenským­i médii, nevypadá jako materiál, který by mohl vyvolat reakci v podobě dvojnásobn­é vraždy. Také obraz místa činu moc neodpovídá tomu, že zde došlo k mafiánské popravě. V článku není nic, co by se dalo označit jako výsledek investigat­ivní, tedy pátrací činnosti po informacíc­h a jejich zdrojích v terénu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia