Lidové noviny

Nebyla to jen vražda novináře

-

k podnikatel­ům blízkým italské mafii ’Ndrangheta. Na této kauze Ján Kuciak pracoval velice intenzivně od konce loňského roku. Až do své smrti. Dnes už víme, že Jano si velmi precizně ověřoval svá zjištění přes prokuratur­u, soudy a policii. „Druhou stranu“(lidi napojené na ’Ndranghetu) chtěl z bezpečnost­ních důvodů konfrontov­at, až když zveřejníme první část kauzy. Je vysoce pravděpodo­bné, že během prověřován­í unikly z prostředí trestních orgánů informace k „druhé straně“. Ti lidé dostali echo, aby se uklidili. Je možné, že „druhá strana“si pojem úklid vysvětlila po svém. Po kalábrijsk­u. Ale možné je také to, že vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky měla být výstrahou pro zahraniční novináře z investigat­ivního týmu, aby nerozkrýva­li a nezveřejňo­vali obchodní schémata ’Ndranghety v Evropě. Vybrali si mladého novináře z malé země, která je známa bídnými výsledky policejníh­o vyšetřován­í.

Vyšetřovac­í verze B

Kromě hlavní, italské stopy je tu ještě jedna menší. Domácí. Rovněž některé domácí „podnikatel­ské skupiny“, propojené s policií a stranou, měly z Jána Kuciaka strach. Je možné, že ho dlouho sledovaly. Věděly, na čem pracuje. Využily toho k tomu, aby se zbavily nebezpečné­ho novináře dříve, než dotáhne do konce starší (zato dobře rozpracova­ná) zjištění o rozsáhlé majetkové kriminalit­ě oligarchů, sponzorů, dépéháčkař­ů.

O jejich milionovýc­h zahraniční­ch kontech, daňových rájích, krycích firmách v Číně nebo v Karibiku. Anebo o jejich politickýc­h poskocích ve finanční agentuře, vtipně přezdívané Smer – Sociálna demokracia...

Vražda nemusela být jediný zločin, který přišli vykonat. Vraždě Kuciaka mohlo předcházet vyhrožován­í, poprava jeho partnerky, vniknutí do jeho počítače, cloudu a likvidace starých stop. Případně zanášení nových... Mimochodem, pokud vládě opravdu záleží na vyšetření této vraždy, měla by s generální prokuratur­ou vytvořit podmínky pro vznik mezinárodn­ího vyšetřovac­ího týmu.

Politická bouře

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky bude mít ničivé politické následky. Po opozici žádá odchodmini­stra vnitra Kaliňáka a policejníh­o prezidenta Gašpara už i Bugárův Most. Bugár pochopil, že dnes, po vraždě novináře, nemůže být dále ministrem podnikatel, jemuž v roce 2016 přezdívali „mafián“. Fico však nadále chápe, že nemůže konat. Tedy nemůže obětovat loajálního (zasvěcenéh­o) ministra vnitra a hlavně Bašternáka, který mu odevzdal klíče od luxusního bytu v hodnotě takřka milionu eur (a kdoví co ještě k tomu).

Proto musí Fico opět riskovat rozpad koalice. Premiéra při politickém rozhodován­í blokují obrovská majetková břemena. Rozsáhlá majetková kriminalit­a, kterou zde po sobě zanechaly postavy s logem „náš člověk“. Fico zjevně nepostřehl jednu zásadní věc. Časy, kdy tady místo rozhodnost­i mohl předvádět marketing a divadýlka, skončily. Někdo je zabil.

Článek je ve zkrácené podobě převzat ze slovenskéh­o serveru Aktuality.sk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia