Lidové noviny

Strasti prvního světa

Osobní výběr ze světového tisku

-

Spojené státy v poslední době žijí otázkou, zda na paluby letadel vpouštět zvířata označená jako „emoční podpora“(nejedná se o služební zvířata, například slepecké psy). Jejich počty, ale i incidenty s nimi spojené totiž stále narůstají.

V jednom z posledních případů z února, který popsal americký deník The Washington Post, se totiž stalo, že takto označený pes napadl a lehce zranil v letadle Southwest Airlines malou dívku, jež ho podle jednoho z pasažérů chtěla pohladit. Nedlouho předtím mediální scénou otřásl případ studentky, které bylo odepřeno, aby si na palubu letadla vzala svého křečka, a jelikož nevěděla, co s ním, spláchla ho na letišti do záchodu. Prý jí to řekl pracovník aerolinek Spirit, což však firma popřela.

Asi nejkontrov­erznějším případem poslední doby pak byla umělkyně, jež si v lednu chtěla na palubu letadla společnost­i United Airlines vzít páva. Ano, čtete dobře. Kvůli velikosti zvířete jí to ale nebylo dovoleno.

Reakce na tyto události na sebe nenechala dlouho čekat. Jak napsal ve čtvrtek týdeník Newsweek, u aerolinek United a Delta začala platit nová pravidla. Dříve vyžadovaly dva dny předem pouze informaci od zdravotník­a, že dotyčný cestující emoční podporu při cestování ve formě zvířete opravdu potřebuje. Nyní budou aerolinky požadovat informace o zdraví takových zvířat a potvrzení, že se během letu budou chovat slušně (včetně schopnosti hygienicky se vyvenčit).

Děje se tak nejenom kvůli lidem, ale i zvířatům, jež se – jak se podle Delty ukázalo – na palubách někdy napadají.

Většinou jde o psy a kočky. Příručka amerického ministerst­va dopravy uvádí, že případy neobvyklýc­h zvířat se posuzují každý zvlášť a příliš velká a těžká či nebezpečná zvířata mohou být z přepravy vyloučena – jako zmíněný páv nebo například prase, jež z letadla v roce 2000 vy- SIMONA BARTOŠOVÁ hodily aerolinky US Airways, protože vážilo 136 kilogramů a na palubě kálelo. Do letadla pak nikdy nesmí hadi, plazi, pavouci, fretky a hlodavci (takže třeba výše uvedený nebohý křeček).

Nabízí se rada zvířata v letadle prostě zakázat, jak by si podle sociálních sítí přáli i mnozí cestující. Aerolinky ale nemohou odmítnout vzít zvíře na palubu jen proto, že by to mohlo být ostatním pasažérům proti srsti. Tento argument tak použít nemohou...

*** Podobně bizarní věci ale řeší i jinde ve světě. Třeba americký fastfoodov­ý řetězec KFC byl v únoru nucen dočasně uzavřít stovky svých poboček ve Velké Británii, protože restauraci kvůli změně v logistice došla kuřata.

To samozřejmě zákazníky rozzuřilo – a pobavilo zároveň. Společnost KFC se jim totiž omluvila vtipem na vlastní účet – celostránk­ovým inzerátem v novinách, jenž zobrazuje tradiční kyblík na smažené kuře se zkomoleným názvem firmy FCK, odkazující­m na anglický vulgární výraz, a větu „Omlouváme se“.

Ještě ve čtvrtek ale zůstávala asi tři procenta z 900 restaurací v ostrovním království uzavřena, další měla jen omezenou nabídku. A vedle kuřecího si zákazníci stěžovali na nedostatek salátu, kukuřice, fazolí i tortill. A omáčky.

Britskými médii ale hýbe před nadcházejí­cími Velikonoce­mi i nedostatek rozinek. Jejich cena od loňského září v zemi vzrostla o 42 procent. Na vině jsou podle analytiků kalifornšt­í farmáři, jimž se pěstování rozinek nevyplácí a přecházejí na jiné plodiny. Podobně je na tom i Řecko. Zvětšuje se proto poptávka po rozinkách z Turecka.

Mazance by však podle pekáren díky zásobám rozinek zdražit neměly, nedostatek by ale mohl negativně ovlivnit tradiční britskou specialitu: vánoční pudink. Kulinářský redaktor BBC Barney Desmazery tak kuchařkám doporučil improvizov­at – vždyť je to ve vaření přirozené! Navrhl sušené mango, kokos nebo rum.

Asi „nejhorší zprávou“je ale špatná úroda agáve v Mexiku, jež hrozí omezit výrobu tequily, tamního tradičního alkoholu, a rovněž zvýšit její cenu. Jen za poslední dva roky přitom podle agentury Reuters vzrostla cena agáve šestinásob­ně.

Poptávka po tequile vede k tomu, že se k výrobě pálenky používají mladé, podle jednoho z mexických farmářů jen čtyřleté rostliny, kterým ale běžně trvá osm let, než dozrají. A jelikož mladé agáve vyprodukuj­í málo šťávy, sklízí se jich více – a proto jich ubývá.

Takže: sytí pláčou nad nedostatke­m jídla, někteří nad tím, že si nemohou vzít do letadla svého mazlíčka, zatímco jiní si cestování nemohou ani dovolit, a autorku Rozcestník­u napadají jediná slova: problémy prvního světa.

Asi „nejhorší zprávou“je špatná úroda agáve v Mexiku, jež hrozí omezit výrobu tequily a rovněž zvýšit její cenu. Jen za poslední dva roky vzrostla cena agáve šestinásob­ně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia