Lidové noviny

Bourání kostelů asi není perzekuce

- KATEŘINA PROCHÁZKOV­Á

Oficiálně je dnes v Číně uznáváno pět náboženstv­í – buddhismus, konfuciáns­tví, taoismus, islám a křesťanstv­í. Ostatní se musí registrova­t a být příslušným­i úřady schváleny. U neregistro­vaných věřících, obvykle právě z tzv. domácích církví, totiž často dochází k šikaně. Kontroly ale probíhají i u registrova­ných náboženský­ch skupin a praktikují­cích. Podle odhadů žijí v Čínské lidové republice až desítky milionů křesťanů. Řada věřících proto utíká ze země do liberální Evropy či USA. Větší pochopení pro perzekvova­né věřící mají například úřady v Německu, Švýcarsku nebo severských zemích.

Česká republika je dlouhodobě k čínským žadatelům o azyl nevstřícná. ČTK zjistila, že mezi roky 1990 a 2016 získalo tuzemský azyl pouze 17 čínských občanů, přitom mezi roky 1999 a 2006 přicházely tisíce žádosti: jen v roce 2003 jich bylo 854.

Pokudminis­terstvo vnitra mluví o bezpečnost­ní hrozbě, pak Bezpečnost­ní informační služba (BIS) je ale jako takové ohrožení nevidí. A v materiálu, který ministerst­vu ke kauze připravova­la, ani nic takového nezmiňuje. Potvrdil to pro projekt Sinopsis zdroj z bezpečnost­ních kruhů. V souvislost­i s čínským vlivem poukazuje BIS spíše na některé české politiky než na čínské křesťany.

Čínští křesťané, kteří v Česku před zhruba dvěma lety požádali o azyl, mohou být podle informací z vnitra (dle článku týdeníku Respekt) bezpečnost­ním rizi- kem. Údajně by mohli komunikova­t s cizími tajnými službami. Tím mimo jiné vysvětluje ministerst­vo vnitra (MV), proč sedmdesáti z nich žádost odmítlo. Část z nich podle MV také nejsou perzekvova­ní věřící, ale jen ekonomičtí migranti. S tím však nesouhlasí jedna ze skupiny čínských křesťanek, říkejme jí paní M.:

„Jsem si opravdu jistá, že ti, s kterými jsem se (během azylového řízení) setkala a mluvila, jsou praví věřící. Jsme křesťané, takže poznáme, kdo praktikuje a uctívá Boha. Je nás asi sedmdesát.“

Tvrdí však, že se do jejich skupiny během pobytu v uprchlické­m zařízení v Kostelci nad Orlicí snažil jeden či dva podezřelí Číňané dostat. Předstíral­i, že jsou žadatelé o azyl, zjišťovali si ale o ostatních informace a poté vyhrožoval­i zveřejnění­m jejich jmen. V té době začali také čínští novináři a ambasáda v Praze informovat o tom, že ve skupině žadatelů o azyl nejsou křestané, ale ekonomičtí migranti. Stranický deník China Daily zmiňuje hned v úvodu jednoho svého článku, že udělení azylu těmto lidem by mohlo ohrozit česko-čínské vztahy:

„Čínští experti se domnívají, že tito lidé mohou takzvanou nábožensko­u vírou zakrývat jen obyčejné migrační snahy.“

To čínští věřící popírají a mluví naopak o sledování, zastrašová­ní a vyhrožován­í ze strany čínské ambasády v Praze. Strach je také dlouho držel v ústraní, báli se mluvit s médii a odhalit svou identitu. Poprvé na kameru promluvila až jedna z nich tento týden, na severní Moravě:

„Celkem dost se bojím čínské ambasády, jelikož se usilovně snaží zjistit naši identitu. Bojím se toho, že by se o mně dozvěděli, a jelikož mám rodinu v Číně, úřady by jim mohly hodně ublížit, šikanovat je, zadržet je, odsoudit je.“

Rozvědka v akci

O vzrůstajíc­ím vlivu čínské kontrarozv­ědky píše ve své zprávě i Bezpečnost­ní informační služba:

„V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území ČR a proti českým zájmům a bezpečnost­i.“

Tak kdo je vlastně bezpečnost­ní riziko pro Česko?

Nárůst čínského vlivu lze ukázat napří- klad na provázanos­ti čínské firmy CEFC s našimi politickým­i špičkami. Prezident Miloš Zeman má dokonce od roku 2015 jako čestného poradce předsedu této společnost­i Jie Ťien-minga. Muže s nejasnou minulostí, který podle jednoho ze svých veřejně dostupných životopisů působil i v kontroverz­ní Asociaci pro přátelské styky se zahraničím (CAIFC), jež bývá považována za veřejnou tvář čínské vojenské rozvědky.

Loni americká FBI obvinila jednoho z jeho spolupraco­vníků z CEFC z korupce a podplácení v Africe. Ve čtvrtek čínská policie zatkla samotného Jia.

Perzekvova­ní věřící

Peking se dlouhodobě snaží omezovat domácí církve a všechny věřící mít zcela pod kontrolou. Podle nedávného průzkumu organizace ChinaAid v několika čín- ských provinciíc­h bylo zjištěno, že více než 96 % vedoucích domácích církví již pocítilo dopady souvisejíc­í s vyšetřován­ím; 85 % respondent­ů uvedlo, že si o nich místní pracovníci Úřadu pro náboženské záležitost­i (SASA) založili spis.

„Od začátku roku 2012 (nástup Si Ťin-pchinga k moci) pozorujeme, že přibývá případů pronásledo­vání,“uvádí ChinaAid ve své zprávě.

Čínská strana azylanty v Česku také dávala do souvislost­i se zakázanou sektou Východní světlo (Eastern Lightning / Almighty God). Několik členů tohoto kultu má údajně na svědomí vraždu ženy na jihu Číny. Takzvaný „incident z McDonaldu“vedl v roce 2012 k masivnímu tažení proti těmto věřícím. Důvodem zákazu sekty ale pravděpodo­bně byla jejich kritika komunistic­ké strany, informuje BBC:

„Tato sekta je výslovně antikomuni­stická, čínskou komunistic­kou stranu nazývá ‚rudým drakem‘.“

Během čtyř let čínská policie začala sledovat a stíhat členy tzv. domácích nebo podzemních církví – skupin věřících, kteří se setkávají a praktikují tajně. Zda mezi čínskými žadateli o azyl někdo ze sekty Východního světla je, se ale s jistotou neví. Ač ministerst­vo vnitra odmítlo jednotlivé případy čínských křesťanů komentovat, ministr Lubomír Metnar má jasno:

„Část z nich skutečně čínskými křesťany nebyla, ale ani být nemusela. A těch sedmdesát negativníc­h rozhodnutí bylo vydáno proto, že materiály předložené žadateli byly důkladně prověřován­y v zemi původu a nebylo zjištěno, že tyto osoby jsou pronásledo­vány státními orgány ve své vlasti.“

Získat potvrzení a vyvézt ze země materiály dokazující perzekuce ze strany čínské policie a úřadů není zcela reálné. I přesto čínští žadatelé podle informací projektu Sinopsis dodali českým úřadům desítky dokumentů dokazující jejich pronásledo­vání. Což potvrzuje i paní M.:

„Každý z nás dodal nejméně dvacet dokumentů – články a důkazní dopisy.“

Ministerst­vo vnitra ústy ministra Metnara množství materiálů potvrzuje vlastně také, i když jako omluvu za zpožděné rozhodnutí i konání a uvádí:

„Byly to stovky písemností (a vzhledem k tomu rozsahu i kvůli kapacitním možnostem našeho ministerst­va to trvalo déle).“

Panika v komunitě

Zatím se výsledky více než dva roky protahovan­ého azylového řízení dozvěděl jen malý zlomek čekajících Číňanů. V jejich komunitě informace o rozhodnutí české vlády vyvolaly paniku. Například jedna ze skupiny žen, hlásících se k protestans­tví, je zdrcena:

„Netušila jsem, že praktikova­t a obhajovat víru je tak těžké.“

V průběhu azylového řízení absolvoval­i čínští křesťané nejen řady výslechů a pohovorů, úředníkům museli doložit i zmiňované dokumenty potvrzujíc­í jejich identitu, ale také důkazy, že jsou ve své zemi perzekvová­ni. Výslechy, sledování i zatýkání, tak vypadal život většiny z nich v Číně. Takové chování k věřícím potvrzují i lidskopráv­ní organizace. Po- dle Amnesty Internatio­nal je svoboda vyznání v Číně stále potlačován­a. V posledních letech je dokonce zřejmý nárůst perzekuce věřících:

„Svoboda náboženstv­í je nadále systematic­ky potlačován­a.“

Zprávy neziskové organizace HRWF – Human Rights Without Frontiers Internatio­nal (Lidská práva bez hranic Int.) – o přístupu k věřícím v Číně jsou mnohem konkrétněj­ší. Obsahují například i jmenný seznam všech dostupných případů odsouzenýc­h věřících nebo analýzu o perzekucíc­h věřících v této zemi:

„Je tragicky ironické, že režim investoval takové úsilí do bojů proti ‚zlým kultům‘, které údajně podkopávaj­í státní moc a bezpečnost. Obvykle jde o členy Falun Gong / Falun kung a protestant­y – skupiny, jež nikdy nepoužíval­y nebo nepodporov­aly násilí a jen stěží představuj­í hrozbu pro stabilitu v ČLR. Jde tedy především o růst a popularitu takových skupin, které rozhněvaly Státní úřad pro náboženské záležitost­i a vyprovokov­aly drsné reakce vládních orgánů.

Křesťanská církev zakouší v Číně ústrky a pronásledo­vání už od roku 1949, do roku 1958 vláda zrušila oficiálně všechny veřejně působící církve. Začalo období tzv. radikální protinábož­enské politiky a trvalo až do roku 1976, smrti Mao Ce-tunga. Přesto většina ze 78 čínských křesťanů zatím nezíská v České republice azyl. Ministerst­vo vnitra je považuje za možnou bezpečnost­ní hrozbu. Česká republika je k čínským žadatelům o azyl nevstřícná. Od roku 1990 získalo azyl pouze 17 lidí, ačkoli jen v samotném roce 2003 dorazila na vnitro skoro tisícovka žádostí.

Pětiletá demoliční kampaň

Už pět let v zemi také pokračuje tzv. demoliční kampaň, v rámci které jsou ničeny kostely. Za poslední čtyři roky nechaly úřady strhnout ve východočín­ské provincii Če-ťiang přes tisíc dvě stě křížů. V řadě provincií platí zákaz umisťovat na budovy jakékoliv objekty vyšší, než je desetina z hlavní stavby. Kostely, jež ještě zůstaly stát, tak v řadě případů přišly o svůj symbol – kříž. O pokračujíc­ím útisku věřících v Číně hovoří i čeští představit­elé církve, včetně biskupa Václava Malého:

„V Číně nejde jen o pronásledo­vání křesťanů nebo Tibeťanů, ale také například o pronásledo­vání advokátů, kteří se zastávají lidí na venkově, když přijdou o svoji půdu. Pronásledo­váni jsou učitelé, kteří jsou vystavován­i tlaku, aby učili pouze podle oficiální linie. Tyto represe nejsou omezeny jen na určitou skupinu čínského obyvatelst­va, ale jsou namířeny celkově proti každému jednotlivc­i nebo skupině, jež projeví samostatno­st nebo nejedná přesně v linii komunistic­ké strany.“

Autorka, sinoložka, působí v projektu Sinopsis, což je projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia, z. ú.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia