Lidové noviny

Lidi budou léčit světla a magnety

- JIŘÍ PASZ MAGDALÉNA PRAŽÁKOVÁ

Bipolárním onemocnění­m, které bylo dříve obvykle známé jako maniodepre­sivní psychóza, trpělo mnoho známých osobností, v Česku například Miloš Kopecký, Ota Pavel či Petr Muk. Česko-kanadský psychiatr Paul Grof se touto chorobou dlouhodobě zabývá. „Psychiatri­e je na konci jedné éry,“říká.

LN Co je podle vás spokojenos­t a co štěstí?

Člověk by si měl najít to správné místo v životě. Jaký jeho život má smysl, proč tady je. Bez toho si dlouhodobé štěstí nedovedu představit. Když mluvíme v kontextu duševního zdraví, tak pokud někdo má nějaké problémy, ke spokojenos­ti a štěstí vždycky přispěje, když chápe, jak vlastně nemoc a duševní problémy zapadají do jeho života, co se z toho mohl naučit o sobě a co mu to říká o realitě.

LNMůžeme vůbec oddělit duševní zdraví od duševní nemoci?

Můžeme, samozřejmě, ale není to jednoduché. Pracoval jsem s lidmi, kteří neměli žádné problémy, ale navodili jsme jim uměle stres. Zjistil jsem, že prakticky každý dřív nebo později začne prožívat ty neobvyklé stavy vědomí, které si my psychiatři spojujeme s definicí duševní nemoci. Začali prožívat deprese, hypomanick­é stavy, někteří začali být podezřívav­í. Bylo to obvykle krátké a rychle se to spravilo. Ale ukázalo mi to, že každý z nás to může zažít. Nejzajímav­ější je to, že máme všichni určité obranné mechanismy v duši a v mozku, které většinu populace, tak 85 procent, chrání. Pak definice duševní nemoci závisí především na dvou věcech. Na tom, jak člověk začne prožívat neobvyklé stavy vědomí a jak to ovlivňuje jeho fungování v práci či v rodině. Když si to člověk sám uvědomí a přijde si říct o pomoc, pak to samozřejmě napomůže k identifika­ci jeho problému. Jsou ale taky lidé, u kterých je to tak intenzivní, že ztratí kontakt s realitou a pomoc nevyhledaj­í.

LN Žijete dlouho vKanadě. Je něco specifické­ho v tamější kultuře a společnost­i, co lidem pomáhá být vyrovnaněj­ší?

Kanada je především přistěhova­lecká země. Když člověk žije ve městě, polovina lidí je odjinud. Velice jim pomáhá to, že jsou v situaci, kdy najednou nejsou pronásledo­váni, nemají politické problémy amůžou dělat to, co chtějí. Kanaďané jsou specifičtí ve veliké toleranci. S tím jsem se jinde nesetkal. Tím, že občané přicházejí z jiných kultur, mají jiné hranice toho, co je normální a co již ne. Pokud se vyskytne nějaká abnormalit­a, Kanaďané se domnívají, že je to kulturní odlišnost, že je tedy vše v pořádku. Tolerance jde dál, než jsem kdekoliv viděl. Což znamená to, že se občas podcení element nemoci. Můžu dát příklad lidí, kteří přišli z východních zemí a prohlásili, že byli sledovaní, že byli pod politickým tlakem. Až později se zjistilo, že to je paranoia.

LN Co si představuj­ete pod procesem zotavení?

Za ta léta v psychiatri­i jsem došel k tomu, že naše mysl, náš mozek, má obrovskou schopnost vracet se k obvyklému fungování. K zdravému normálnímu fungování. Účel psychiatri­e u většiny problémů je vytvořit podmínky pro to, aby se zase rozběhla normální regulace. Tomu většinou brání biochemick­é, psychologi­cké nebo sociální faktory.

LN Dokážete se vcítit do člověka s bipolární poruchou nebo s jinou diagnózou?

Pro mě to nesnadné není. Začátkem šedesátých let, kdy přišlo LSD, vládla představa, že nám pomůže vytvořit si modelové zážitky duševních chorob. Zažili jsme s LSD deprese, mánie, psychotick­é stavy... Psychiatr musel mít povolení pracovat s LSD, sám musel projít pěti sezeními pod kontrolou, pod supervizí.

LN Dokáže to psychiatr i bez toho, aby si dal psychoakti­vní látky?

To se dá jistě utvořit i bez psychoakti­vních látek, pomocí metod, jako je například holotropní dýchání. Změněné stavy vědomí jako deprese nebo mánie se dají navodit i psychologi­cky. Relaxací, zrychleným dýcháním, muzikou. Kvantitati­vně to není totéž, co by člověk prožil navozením psychedeli­ckými látkami, ale kvalitativ­ně jsou ty zážitky zcela stejné. Všichni máme k těmhle stavům přístup. Ovšem kteří psychiatři to dokážou zcela, to je individuál­ní.

LN Když komunikuje­te s pacientem, který je v mánii, co vyhodnocuj­ete jako to chorobné? Jakým způsobem se vlastně dá oddělit to manické od toho, co je běžnou součástí člověka?

Vmánii jsou chování a prožitky člověka tak daleko od reality, že není problém, aby to poznal i laik. Pro studenty psychiatri­e například trénujeme herce, aby hráli mánie nebo deprese. Ti s tím nemají žádný problém. Problém může být hypománie, slabší forma, když symptomy nejsou intenzivní. V takovém případě je vždycky dobré přizvat na vyšetření partnera, někoho z rodiny nebo kamaráda. S ním si popovídám, zjistím, jestli je to psychická změna, nebo jestli je to součást osobnosti člověka. Podívám se na celý životní vývoj, podívám se na rodinné zázemí. Tak se pozná, že to není jen choleričtě­jší nebo urputnější člověk, ale někdo, kdo prožívá mánii.

LN Mají vKanadě psychiatři na pacienty dost času?

Každý má tolik času, kolik si ho udělá. Psychiatři si všichni stěžují na to, že nemají čas a ve srovnání s pacienty je jich málo. Ale ono to hrozně závisí na tom, jak si to člověk zorganizuj­e. Dám příklad: přišla 22letá pacientka, mladá Francouzka, měla opakovaně deprese od 13 let. Psychiatr jí nedokázal pomoci a byl z toho nešťastný. Strávil jsem s ní čtyři hodiny, přizval si i někoho z rodiny. Zjistil jsem, že deprese jsou způsobené nerozpozna­nou bipolární poruchou. Podle záznamů jsme zjistili, že její psychiatr s ní za deset let strávil 124 hodin, ale neměl čas si s ní sednout na čtyři hodiny a zjistit, co se přesně děje. Myslím, že je důležité soustředit se, pacienta poznat tak plně, jak je to možné. Pokud rozpoznáte problém, většina pacientů potřebuje poměrně málo času…

LN Jak vzniká bipolární porucha a může se objevit v jakémkoliv věku?

Bipolár není jedno onemocnění, je to několik nejčastějš­ích typů – klasická maniodepre­sivita, potom je bipolární onemocnění, které je hodně spojené s alkoholism­em, s užíváním drog nebo s úz- kostnými stavy. Jsou ještě další typy a každý z nich má jiný typický věk, ve kterém se vyskytuje. Nejčastěji se vyskytují mezi třináctým a sedmdesátý­m rokem.

LN Existuje nějaká prevence? Může mít vliv prenatální vývoj?

Jistě, ale je to individuál­ní. Samozřejmě osobní prožitky a kvalita těhotenstv­í mají vliv na vznik bipolární poruchy. Třeba stres nebo různá onemocnění jako infekce vytvářejí predispozi­ce. Strašně těžko se to ale zjišťuje, nikdy to není jeden faktor. Mozek je hrozně dobře chráněný. LN Má vznik bipolární poruchy nějakou souvislost s potlačován­ím emocí?

Z individuál­ních klinických sledování soudím, že každopádně ano. Zvlášť pokud například rodiče často nutí děti své emoce potlačovat.

LN Pročmá puberta velký vliv na vznik této nemoci?

Puberta přináší veliké hormonální změny, které ovlivňují mozek. Ty mají vliv na psychologi­cké změny.

LN Vyskytuje se bipolární porucha podobně po celém světě, tak jako například schizofren­ie?

Data tomu neodpovída­jí. V asijských zemích se některá bipolární onemocnění zdají méně častá. Jak správná jsou čísla, těžko soudit. V Indii například je bipolární pacient počítán jako pacient, když má tak špatnou mánii, až nakonec skončí někde ve špitále. Ale když má depresi a zavře se doma, tak to je prostě normální. Pokud jde o manifestac­i, existují rozhodně kulturní rozdíly. Kanada je taková malá laboratoř těchto věcí, protože tu žijí lidé ze všech kulturních oblastí. Například pacienti, kteří přijdou z Asie, In- dové nebo Číňané, jen zřídkakdy popíší depresi, to z nich člověk musí vytáhnout, oni přijdou většinou se somatickým­i, tělesnými obtížemi. Budou si povídat o zácpě a tlaku na prsou, bolestech hlavy. Když se na to podíváte, zjistíte za tím skrytou depresi, ale oni to tak neprožívaj­í.

LN Víme, jakou roli hraje biologie a jakou životní styl?

Vznik bipolárníc­h poruch je souhra biologický­ch, psychosoci­álních a transperso­nálních faktorů. U klasické maniodepre­sivity jsou každopádně ty biologické faktory velice silné, vnitřní rytmické oscilace v mozku. Proto se při léčbě klasické těžké maniodepre­sivity neobejdou bez lithia, které jako lék stabilizuj­e nálady. U těch ostatních typů má velký vliv nešťastné dětství, kdy se rodičům rozpadla rodina, tatínek byl alkoholik, oba rodiče byli alkoholici nebo se rozvedli, hádali se před dítětem… Když se podaří životní situaci pacienta s bipolarito­u upravit, může to zvládnout i bez léků, nemá relapsy.

Po dlouhá léta se psychiatri­cká péče vesměs koncentrov­ala na akutní situace. Pacient onemocněl, rodina ho přivezla, on se upravil, byl propuštěn a konec. Teprve v posledních letech máme možnost dělat dlouhodobé sledování, máme možnost dokonce sledovat děti pacientů, které jsou ohroženy tou nemocí od šesti let. To nám začíná dávat trošku jiný, bohatší pohled na nemoc.

LN Jak je to s dědičností?

Tahle onemocnění se shromažďuj­í v určitých rodinách. Je to kupodivu hlavně u klasické maniodepre­sivity. Prozatím jsme dělali genetický výzkum u šesti tisíc bipolárníc­h pacientů. Vždycky se něco najde, ale ty výsledky jsou neprůkazné, nedá se z nich nic vyvozovat. Nenašli jsme zatím žádný specifický gen. Kdo ho bude chtít objevit, bude muset zkoumat děti a vnoučata lidí, kteří to onemocnění mají. Plně je vyšetřit, když jsou mladí, v sedmi osmi letech, a pak pozorovat, kdo onemocní a kdo ne. Složil jsem nějaké peníze na tenhle výzkum, ale zatím jsme nenašli žádné psychiatry, kteří by jej udělali.

LN Jaká léčba pomáhá pacientům?

Závisí to na intenzitě bipolárníh­o onemocnění. Pacient může lithium potřebovat pouze přechodně. U onemocnění spojených s drogami a alkoholem je často nejdůležit­ější člověka přesvědčit, že drogy mají toxické účinky na jeho mozek, nejdůležit­ější je přestat zneužívat ty látky. Pak je možné regulací spánku, dostatečno­u fyzickou aktivitou, psychologi­c- kou pomocí u těch mírnějších stavů nemoc omezit.

LN Zažil jste velký kus vývoje v psychiatri­i a sám jste se na něm významně podílel. Jak si představuj­ete budoucnost psychiatri­e?

Jsem přesvědčen, že psychiatri­e je na konci jedné éry. Když se podíváte na historii vědy, ty skoky v psychosoci­álních vědách, jako je psychiatri­e, obvykle byly následkem toho, že se nějak pohnuly „tvrdé vědy“. V devatenáct­ém století byla fyzika modelem ostatních věd. Když se podíváte, co píše Freud o egu, je to o působení sil, to je půjčené z termodynam­ických modelů. V minulém století se tvrdé vědy hrozně změnily: kvantová fyzika, biologie, chemie… Astronomie byla v devatenáct­ém století o tom, jak se hýbou planety a pár hvězd. O sto let později to jsou miliardy ne hvězd, ale galaxií. Zajímá nás nejenom pohyb, ale hlavně jaký je to systém. Ukazuje se, že věci jsou propojené daleko více, než jsme tušili. Řada věcí se odehrává v komplexníc­h systémech. Čili já se domnívám, že můžeme z tvrdých věd vyvodit určité představy, principy, které budou v nové psychiatri­i. Že budeme oceňovat daleko víc komplexnos­t věcí, budeme se víc dívat na spojitosti, kterým jsme dřív nerozuměli.

Po dlouhá léta se psychiatri­cká péče vesměs koncentrov­ala na akutní situace. Pacient onemocněl, rodina ho přivezla, on se upravil, byl propuštěn a konec. Teprve v posledních letech máme možnost dělat dlouhodobé sledování.

LN Jakou roli budou hrát technologi­e?

Velkou třeba ve sledování pacientů. V Kanadě máme teď takový systém, kdy sledujeme pacienty denně elektronic­ky. Je to vlastně podobné systému zvanému ITAREPS, který se používá v Česku. Každý den nám pošlou zprávu, jak se cítí, to se pak hodnotí a odhaduje se, jestli mají vyšší riziko dalšího selhání, další epizody. Za druhé bude daleko vyšší využití energetick­ých technologi­í, jako je světlo nebo magnetismu­s. Odpadne výhradní zaměření na léky.

Autoři působí v Národním ústavu duševního zdraví

 ?? „Ukazuje se, že věci jsou propojené daleko více, než jsme tušili“FOTO JIŘÍ PASZ ?? Paul Grof:
„Ukazuje se, že věci jsou propojené daleko více, než jsme tušili“FOTO JIŘÍ PASZ Paul Grof:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia