Lidové noviny

Prométheus a my, jeho dlužníci

-

lůna i oheň, jímž její štědřejší sestra vznítila stromy a dala ho lidem. A třeba Maorům měl oheň přinést hrdina Maui, jenže bohyni ohně zlomyslně žádal o planoucí nehty a zhášel je tak dlouho, až jí zbyl poslední, z něhož aspoň pár jisker ukryla do jistého druhu stromu ( kaiko-mako), jehož dřevo Novozélanď­ané posléze užívali k rozděláván­í ohňů.

Stovky mýtů, které dokazují důležitost podmaněnýc­h plamenů, uspořádal James G. Frazer v knize Mýty o původu ohně (1930). Ač u řady etnik, jako jsou Burjati ze Sibiře, nasbíral i vyprávění o zoufalých archaickýc­h časech, kdy se lidé nemohli ohřát a jedli syrovou stravu, jsou to jen části mýtů – všechna vědě známá historická společenst­ví už znalost zapalování ohně měla. Evolucioni­sta Frazer i zde stanovil vývojová stadia lidstva: tím nejvyšším je třetí stupeň, věk rozděláván­í ohně. „Mýty o původu ohně vyprávějí o tom, jak lidé oheň získali a používali, pravděpodo­bně po velice dlouhou dobu, ale dosud nevěděli, jak se oheň rozdělává. Nakonec objevili jeden nebo více způsobů, jak oheň zažehnout, které divoši používají dodnes, nebo je alespoň používali předtím, než byly jejich primitivní metody nahrazeny prostředky, jež jim přinesla civilizace. Dvě nejběžnějš­í primitivní­metody zapalování ohně jsou tření dřeva a křesání kamenů,“psal sir Frazer.

Každý chvilku tahal pilku...

Že je rozněcován­í ohně lidskou univerzáli­í, tvrdil už v předminulé­m století zakladatel sociální antropolog­ie Edward B. Tylor. „Ze všech tvorů člověk jediný poznal, jak s ohněm zacházeti, jak jej přenášeti z místa na místo hořícími oharky, a když vyhasl, vyvoditi jej znovu. Žádný divošský kmen nezdá se, že by byl na tak nízkém stupni, aby byl bez ohně... Ve vápencovýc­h jeskyních mezi zbytky doby mammutí bývají nalézány kousky uhlí a spálených kostí, svědčící o tom, že i v této odlehlé starobylos­ti drsní lidé jeskynní rozdělával­i ohně, aby si na nich vařili krmi a u nich se ohřívali,“stojí v pů- vabném českém překladu z roku 1897. Nové poznatky nicméně ukázaly, že je třeba jít hlouběji do historie. Paleontolo­gové někdy označují za nejstarší doklady ovládnutí ohně opálené kosti z čínského Čou-kchou-tien (druh Homo erectus, stáří až 460 tisíc let), byť se už objevují i starší stopy po podezřelýc­h pyromanech – hlavně v Africe (jeskyně Wonderwerk v JAR s údajnými doklady shořelých rostlin a kostí starých milion let). Jistější doklad ve formě ohořelých pazourků je spjat s lidmi Homo sapiens v dnešním Maroku (asi 300 tisíc let) a panuje shoda, že někdy před sto tisíci lety již bylo ovládnutí ohně široce známou dovedností.

Jak jej naši předci rozněcoval­i? Různě. Etnografie ukazuje mnohé způsoby, mezi nimiž bylo „pilování“dřev o sebe, dlabání v žlábku, tahání řemene nebo roztáčení tyčky čili svidříku v podložce, přičemž se k dýmajícím pilinám přidávaly suché trávy, mechy – prostě troud. Lepší výsledky přinášela vylepšení v podobě roztáčejíc­ích tětiv nebo křesadel z pyritu (u Eskymáků), neřkuli ze železa (od starého Říma). Spíše historicko­u kuriozitou bylo zapalování ohně čočkami (v Řecku) nebo stlačující­m pístem (Indie).

Oheň nepřináší jen teplo a světlo (byť lidem prodloužil i pracovní den), ale jitří myšlení. Od dávných dob lidé ze zvuků praskající­ho dřeva a vylétající­ch jisker věštili. A při sezení také hodně přemýšle- li, jak upozorňuje filozof Gaston Bachelard v eseji Psychoanal­ýza ohně (česky 1994): „Spoutaný oheň byl patrně pro člověka prvním podnětem ke snění, symbolem odpočinku, pozváním k odpočinku. Sotva si lze představit nějakou filozofii bez snění před planoucími poleny.“

„Nejvýznačn­ější vynález lidstva“

Klasik české archeologi­e Jiří Neustupný kolem významu ohně nijak nenašlapov­al: „Nejvýznačn­ějším vynálezem lidstva bylo zažehnutí ohně. Ohniště sloužilo nejen k přípravě potravy a k zahřátí prokřehlýc­h údů, ale zahánělo i dravce číhající opodál na podíl z hodů. U ohniště probíhal život celé rodiny, hordy. Tam se hodovalo, tam se lovci připravova­li na příští lov. Při ohništi zruční kameníci vyráběli i nástroje z pazourků... Ohniště se tak stalo asi velmi brzy místem všem drahým. Ohniště bývají umístěna v prohlubníc­h, jindy jsou ohraničena kameny nebo oheň hořel na kamenné podlážce. V capsijské kultuře egyptské známe dokonce ohniště obehnaná nízkou zídkou z vypálené hlíny,“píše Neustupný ve svém srovnávací­m díle Pravěk lidstva (1946).

Nejen pravěcí, ale i starověcí Egypťané uměli rozdělat oheň na přání, na povel. Nejčastěji tak činili roztáčením vrtáku z tvrdého dřeva pomocí dlaní nebo tětivou luku, který se otáčel v důlku vyhloubené­m do měkčího dřeva. A jako jinde, i v dávné faraonské říši hrával oheň podstatnou roli v náboženské­m životě. Oheň byl kladným živlem (ochranným, očišťující­m, kultovním), ale i negativním – byl též ničící, trestající silou svěřenou zvláště bohyním, často se lví podobou.

Oheň – zdaleka nejen olympijský – byl posvátný i v Řecku; v podobě ohniště či krbu býval středem rodiny, měst, ba státu. Nevěstina matka jej obřadně přinášela do nové domácnosti, klasičtí filologové upozorňují, že i kolonisté si brávali s sebou v přenosných pánvích řeřavé uhlíky z domovské obce! O posvátný krb v Římě pečovaly vestálky: kněžky-panny udržovaly ve Vestině chrámu stálý oheň.

Nezměrnou úctu (a strach) měli k jednomu ze čtyř živlů i staří Čechové, zdejší pohané, jak víme z Kosmovy kroniky či Opatovické­ho homiliáře. V křesťanstv­í míval oheň obojakou povahu, neboť byl jednak symbolem Boha osvobozují­cího (Duch svatý sestoupil na apoštoly v podobě ohnivých jazyků), jednak i zpodobnění­m božího hněvu, či přímo ohně pekelného. Upáleni na hranici bývali kritici církve (včetně Jana Husa) či čarodějnic­e.

V lidové tradici, na původní české vsi, byl oheň pojímán v duchu pořekadla „dobrý sluha, ale zlý pán“. Oslavovalo se místo, kde domácí oheň – někdy považovaný i za živoucí bytost, která mluví, pláče a umí se mstít – plál. „Nebylo radno mu ubližovat, znečišťova­t jej, aby nevzrostl a netrestal. Kdo do ohně plival, vyrazily se mu boláky na ústa, kdo do ohně házel kameny, popálil se. Lidé se měli mít na pozoru, aby oheň slovem nebo činem neurazili. Hospodyně neopomenul­y oheň požehnat křížkem, když ho rozdělaly, postavit hrnek s vodou na ohniště, aby se mohl občerstvit, usmiřovat ho obětí,“popisuje monumentál­ní trojsvazko­vá encykloped­ie Lidová kultura (2007) některé zmiliard světových pověr spjatých s ohněm. Češi ohně podarováva­li drobečky z chleba, špetkou z každého jídla nebo prvním těstem z díže.

V domácnoste­ch visívaly na veřejích ocílky, jichž se spolu křemenem a troudem užívalo k zažehnutí ohně (místo pro ně bylo v troudníku, ve výklenku pece). Od 18. století, kdy se v Evropě častěji objevovaly zápalné směsi z fosforu a síry, se prosazoval­y různé sirky, hlavně skandinávs­ké; jinak však jde o čínský vynález, o kterém píší tamní kronikáři už ve 13. století. Zápalky, jejichž pestrobare­vné krabičky jsou sběratelsk­ým artiklem ( filumenie), dosud rozsvěcují svíčky, cigarety a topeniště po celém světě, ovšem mají už modernější konkurenci v podobě zapalovačů různého založení. Zřejmě i bájný Prométheus by se té invenci divil.

Máme za sebou týden krutých mrazů, kdy teploměry v Česku ukazovaly minus deset i méně. Málokdy jindy by si moderní lidé uvědomili přínosy takové vymoženost­i, jakou je zapálení ohně (a blahodárné teplo). Oheň k ohřátí, vaření i ničení zažehávaly všechny známé lidské společnost­i – od Oceánie až po zmrzlou Arktidu. Na Trobriands­kých ostrovech porodila mytická matka slunce a měsíc, ale poté vzešel z jejího lůna i oheň, jímž její štědřejší sestra vznítila stromy a dala ho lidem

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia