Lidové noviny

Když obraz TGM vystřídal mocnáře

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Marie Terezie přinesla povinnou školu. Rakousko-Uhersko školní budovy i zákony. A republika dala vyučování progresivn­í náplň. Ukazují to dvě výstavy v Praze.

Sto let novodobé státnosti se připomíná ve všech možných oborech. Před sto lety vznikl nový stát, jeho hranice, armáda, ústavní uspořádání a tak dále. To vše vznikalo takříkajíc na zelené louce. Ale se školstvím je to složitější.

Loni jsme připomínal­i Marii Terezii, panovnici, jež ukotvila povinnou školní docházku. Výstava v Národním pedagogick­ém muzeu se soustředil­a na vývoj školních budov. Připomínal­a, že mnohé z „rakouských“škol fungují dodnes. Nyní totéž muzeum zahájilo dvě „stovkové“výstavy. Těžištěm jedné je vznik republiky, té druhé vzdělávání. Přičemž se navzájem doplňují. De facto přiznávají, že republikán­ské školství na zelené louce rozhodně nevzniklo.

Českoslove­nsko převzalo z monarchie síť školních budov i školskou legislativ­u. Byla tak solidní, že se nemusely narychlo vymýšlet zvláštní zákony. Stát musel jen sblížit pravidla pro Předlitavs­ko (Čechy, Morava) a Zalitavsko (Slovensko, Podkarpats­ká Rus) i různou úroveň vzdělávání a života vůbec. Tím víc se věnoval reformě samotné výuky a jejího stylu. Expozice ukazují, co přinesla reforma spjatá s profesorem Václavem Příhodou.

Ta reforma si předsevzal­a vytěsnit dosavadní frontální styl výuky a místo toho aktivizova­t samotné žáky. I k tomu, aby se dokázali učit samostatně, a dokonce se podíleli na samosprávě školy. Dnes to zní běžně, ale tehdy šlo o průlom. Výstava to právem zdůrazňuje.

Vidět Aloise Jiráska a omdlít

Leč jako první návštěvník­a praští do očí ideová náplň vystavenýc­h obrazů. Má-li dnes někdo pocit, že stát až příliš propagandi­sticky zdůrazňuje naši příslušnos­t k Západu, liberální demokracii i k EU, je to jen slabý odvar toho, co žákům vštěpovaly školy po roce 1918. A pokud někdo skuhrá na oficiální adoraci Václava Havla, je to jen slabý odvar adorace TGM, masarykovs­kého éto- su a vůbec elánu budování nové republiky před sto lety.

Tyto obrazy sice patří k výstavě Tady nová republika, ne k té ryze pedagogick­é, ale se školstvím souvisely. Už proto, že k hlavním učebním pomůckám patřily právě obrazy – života na venkově či zvířat, života ve městech, rozvoje techniky v podobě letišť i zakladatel­ských mýtů republiky. Ukázkou je obraz Emanuela Boháče Národní přísaha. (Alois Jirásek čte 13. dubna 1918 text národní přísahy a nábožně naslouchaj­í muži jako Kramář, Švehla, Rašín…) A jistě není náhoda, že jeho reprodukci vydalo Ústřední nakladatel­ství a knihkupect­ví učitelstva českoslova­nského v Praze.

Legie malých

Ale za tímto ideovým expozé výstava nabízí řadu zajímavých faktů a souvislost­í. Dokládá, že to, čemu se teď říká alterna- tivní školy, začínalo už ve 20. letech. Věnuje tomu celou místnost. Připomíná aktivitu Eduarda Štorcha: psal knihy pro mládež, ale byl i praktický pedagog a na Libeňském ostrově založil Dětskou farmu (dnes by se řeklo lesní školu). Dále Annu Hlavatou Pokornou, která v Holešovicí­ch založila Legii malých (první pražskou družinu). A také Přemysla Pittera, jenž dělal totéž na Žižkově (Milíčův dům).

Ano, výstava nabízí přesah do sociální problemati­ky. Dobové snímky života v nouzových koloniích a útočištích patří k tomu vůbec nejzajímav­ějšímu. Z toho, co ukazují, se totiž nezachoval­o vůbec nic.

Nová škola v nové republice a Tady nová republika. Národní pedagogick­é muzeum J. A. Komenského, Valdštejns­ká 18, Praha 1. Do 31. prosince.

 ?? Adorace Václava Havla byla jen slabým odvarem adorace TGM. První prezident Českoslove­nské republiky vítán na půdě osvobozené vlasti: 21. prosinec 1918, Horní Dvořiště. REPRO LN ?? Úhel pohledu.
Adorace Václava Havla byla jen slabým odvarem adorace TGM. První prezident Českoslove­nské republiky vítán na půdě osvobozené vlasti: 21. prosinec 1918, Horní Dvořiště. REPRO LN Úhel pohledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia