Lidové noviny

Někdo to rád

-

Omáčka Satanova pomsta například obsahuje chilli papričku Bhut Jolokia, která má kolem milionu SHU, a jednu dobu patřila k nejpálivěj­ším papričkám na světě. Proslavila ji Indka Amandita Dutta Tamula, která během mistrovstv­í světa v pojídání chilli spořádala ,,chilli démonů“, jak by se název papričky dal přeložit, celkem jedenapade­sát a svým výkonem se zapsala do Guinnessov­y knihy rekordů.

Své rekordmany však má i Česko. V Praze se například pravidelně koná akce Plechová huba, v Brně Chillibran­í a ohnivé Chilli Tour pořádá po celé republice i Tomáš Nový. ,,Zažijete bolest, utrpení i adrenalin,“popisuje Nový zážitky ze soutěže, na které nikdy nechybí zdravotní péče a účastníci podepisují prohlášení, že do ní vstupují na vlastní nebezpečí. Za úkol mají ochutnat degustační menu složené z chilli specialit, přičemž v posledním, dvanáctém kole přichází na řadu extrakt zvaný ,,toxický odpad“o síle šesti milionů SHU. Pepřové spreje, do kterých se kapsaicin používá, obsahují přibližně pět milionů SHU. Je ovšem na každém účastníkov­i, kdy se rozhodne ze soutěže odstoupit, a většina jich skončí přibližně v polovině.

,,K chilli je třeba mít respekt,“vysvětluje Nový, co je při konzumaci feferonek potřeba. Důležité je mít také na paměti, že chilli má zhruba hodinový nástup, a co zpočátku vypadá jako hračka, se po chvíli může změnit v utrpení. ,,Lidé často dělají chybu, že začínají velice pálivými produkty, které je hned odradí. K nim se musí dostat postupně,“uvádí Nový a začátečník­ům doporučuje například mexické papričky jalapeňo nebo pro zajímavějš­í chuť jejich uzenou podobu chipotle, které se pohybují v rozmezí od 2500 do 8000 SHU.

Tisíce tvarů a chutí

Kouzlo chilli ale překvapivě nespočívá jen v pálivosti. ,,Snažíme se vyvracet mýty o chilli a vy-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia