Lidové noviny

Byla Trumpová pro USA mimořádným přínosem?

- MAGDALENA LANGOVÁ

PRAHA/WASHINGTON Americký prezident Donald Trump otevřeně hlásá hesla proti migraci, ale jeho manželka a americká první dáma Melania Trumpová získala elitní přistěhova­lecké vízum v programu EB-1. Jako první s touto zprávou přišel deník Washington Post. Vízum, určené pro přistěhova­lce s mimořádným přínosem pro Spojené státy, zajišťuje jeho majitelům doživotní pobyt v USA.

Toto prestižní vízum přezdívané také „vízum Einstein“je zaměřeno na lidi, kteří se narodili v zahraničí a jsou nadprůměrn­ě přínosní pro USA. Obvykle ho dostávají vědci, oceňovaní umělci či olympijští sportovci. Žadatelé v programu EB-1 musí předložit důkaz o historii úspěchů, jako je například Pulitzerov­a cena, filmové ocenění z Oscarů nebo olympijská medaile. Požadavky jsou jasné, musíte být schopni získat trvalé národní uznání.

Melania nikdy nezastával­a pozici uznávané vědkyně či sportovkyn­ě, ale v minulosti byla relativně známou modelkou, částečně díky vztahu s nynějším prezidente­m Trumpem. Mnoho amerických deníků teď řeší otázku, zda je modeling pro USA opravdu mimořádně přínosný. Imigrační právník Merrill R. Cohen k věci řekl: „Není možné posoudit, zda si Melania Trumpová zasloužila účast v programu EB-1, aniž bych se podíval přímo na žádost, která však není veřejná.“Michael Wildes, advokát Melanie Trumpové, uvedl, že první dáma byla více než dostatečně kvalifikov­aná a solidně způsobilá pro program EB-1.

Melania Trumpová se narodila ve Slovinsku a ve Spojených státech žije již od roku 2001. V roce 2005 se provdala za nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Elitní přistěhova­lecké vízum může mimo jiné pomoci rodičům první dámy s přesunem do USA. Ti již ve Spojených státech získali trvalý pobyt a chtějí se stát americkými občany. Donald Trump tento proces nazývá „řetězová migrace“.

Manželka amerického prezidenta Melanie Trumpová se zařadila po bok mezinárodn­ě oceňovanýc­h literátů či herců. Alespoň podle přednostní­ho víza, které jí bylo při příchodu do USA uděleno.

 ?? (tehdy ještě Knavsovou) v roce 1999. FOTO GETTY IMAGES ?? Donald Trump s Melanií
(tehdy ještě Knavsovou) v roce 1999. FOTO GETTY IMAGES Donald Trump s Melanií

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia