Lidové noviny

Otrava špiona rozrušila Brity

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Dvanáct let poté, co v krutých bolestech zemřel na otravu radioaktiv­ním poloniem ruský agent tajných služeb Alexandr Litviněnko, který utekl do Velké Británie s údajným klíčovým svědectvím o zločinech Putinova režimu, je v ostrovním království otráven Sergej Skripal, někdejší ruský rozvědčík.

MOSKVA/PRAHA Stav šestašedes­átiletého Sergeje Skripala a jeho třiatřicet­ileté dcery Julie je kritický. Leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče a bojují o život. Podobně jako o něj bojoval bývalý agent ruských tajných služeb Litviněnko v roce 2006. Tehdy marně.

Pokud se ukáže, že Moskva se dopustila dalšího úkladného útoku na svého bývalého agenta žijícího ve Velké Británii, Londýn je odhodlán k odvetě – přehodnotí účast svých vrcholných politiků na mistrovstv­í světa ve fotbale, které se koná v Rusku bezprostře­dně po inauguraci prezidenta. Včera to prohlásil britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Fotbalové mistrovstv­í se mělo stát součástí oslav znovuzvole­ní Vladimira Putina. Britové by tedy mohli radost ruského prezidenta ze šampionátu pořádně narušit. A v Londýně pravděpodo­bně vymyslí i další odvetná opatření. Případ Sergeje Skripala totiž není zdaleka první.

Mrtvých v rodině je víc

Plukovníka Hlavní správy zahraniční rozvědky ministerst­va obrany Ruské federace Sergeje Skripala spolu s dalšími pěti ruskými občany, kteří si v ruských lágrech odpykávali dlouholeté tresty za špionáž ve prospěch Západu, Rusové v roce 2010 vyměnili za deset svých špionů zatčených v USA. Mezi nimi byla i slavná ruská špionka Anna Chapmanová.

„Ne že by mi byl zvlášť sympatický,“prohlásil včera komentátor rozhlasové stanice EchoMoskvy Andrej Orech. „Byl to špion, který za peníze zradil svou zemi. Ale tyhle metody dokonale charakteri­zují Putinův režim a naše tajné služby.“

Skripal žil relativně poklidný život ve městě Salisbury. V roce 2012 mu však zemřela na rakovinu žena a loni během dovolené v Rusku i syn. Náhoda? Prý ano. I když se v ruských a britských médiích objevila konspiračn­í teorie nejmenovan­ých ruských agentů, podle které měl sice Skripalův syn nemocné ledviny, ale jeho smrt mohla posloužit při pátrání po ukrývající­m se otci. Synovo tělo totiž bylo z Ruska převezeno do Salisbury. Podle zkušeností agentů je to způsob, kterým mohly ruské tajné služby osobu určenou k likvidaci najít. Proč by ale operace byla zahájena tak dlouho po odchodu Skripala z Ruska? Navíc bylo jasné, že bývalý rozvědčík není již dávno nositelem utajovanýc­h informací. Kdyby byl, Moskva by nesouhlasi­la s jeho výměnou. Šlo tedy o rituální, symbolicko­u vraždu? Signál ostatním?

Skripalova dcera Julie žila v Rusku a za otcem jezdila pouze na návštěvy. Pokud by se jí chtěl někdo pomstít, měl příležitos­tí více než dost. Byla to tedy jen náhoda, že se Skripal s dcerou zrovna nacházeli spolu? Nebo mohlo jít o cílenou výstrahu ve smyslu: ruský agent, který zradí svou vlast, se neschová nikde na světě. A trpět budou i jeho nejbližší.

Rusové vinu odmítají

Verzi o mstě bývalých Skripalový­ch kolegů ruští politici v Moskvě vesměs odmítají. Zároveň dodávají, že to byl muž hodný opovržení, který za 70 000 liber (částka, která mu byla prokázána ruským soudem) v 90. letech donášel Britům informace o ruských agentech operujícíc­h v západní Evropě. Za to byl odsouzen ke 13 letům v trestaneck­é kolonii, ale po pěti letech, v roce 2010, dostal milost a byl vyměněn.

K situaci se včera vyjádřil i člověk navýsost povolaný, poslanec ruské Státní dumy Andrej Lugovoj, obviněný Brity z vraždy Lit- viněnka. „Je to jejich (Britů – pozn. red.) módní téma. Pořád se tam něco děje s ruskými občany, kteří si tu zemi sami vybrali pro život. Je to jen propaganda.“Z úst tiskového mluvčího prezidenta Dmitrije Peskova zazněla pouze nabídka podílet se na vyšetřován­í.

Vše nasvědčuje tomu, že v případě Skripala šlo opět o otravu, i když nebylo použito radioaktiv­ní polonium jako v případě Litviněnka, ale nejspíš opiát fentanyl. A ruská stopa je podle britských vyšetřovat­elů ta nejžhavějš­í. I proto případ převzala protiteror­istická jednotka Scotland Yardu. Zatím ale detektivov­é potvrdili pouze to, že otec s dcerou byli v neděli nalezeni v bezvědomí na lavičce v parku u obchodního centra v Salisbury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia