Lidové noviny

Atraktivní země pro výrobu a likvidace vajec

-

je osmou nejatrakti­vnější výrobní zemí světa, v žebříčku si meziročně polepšilo o jedno místo. Nejlepší podmínky jsou v Číně. Vyplývá to ze studie poradenské společnost­i Cushman & Wakefield, ve které porovnával­a 42 zemí. Mezi 19 evropskými státy je Česko třetí za Litvou a Maďarskem. Litva je dokonce druhou nejatrakti­vnější v celkovém pořadí. A to hlavně kvůli příznivému podnikatel­skému prostředí a nejnižším personální­m nákladům v celé Evropě.

BYZNYS DNE

tun vaječných výrobků, které obsahují toxickou látku fipronil, postupně zlikviduje asanační podnik, oznámil ředitel jihočeské veterinárn­í správy František Kouba. 26 tun vaječných výrobků pochází z nálezů z loňského roku. Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnic­ká organizace ji považuje za mírně toxickou; její vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratím. Skandál kolem fipronilu vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec s touto látkou.

sazby hypoték by měly na konci letošního roku překonat tři procenta, zatímco sazby u úvěrů ze stavebního spoření by měly být o zhruba půl procentníh­o bodu nižší. Vyplývá to z odhadů Českomorav­ské stavební spořitelny. „Vrací se období, kdy budou úvěry od stavebních spořitelen levnější než hypotéky. Naposledy tomu tak bylo před rokem 2010,“uvedl šéf spořitelny Tomáš Kořínek. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia