Lidové noviny

Do Jeruzaléma! Zeman dohání Trumpa

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Bude tomu skoro rok, co měl prezident Miloš Zeman zažít vrchol své zahraniční politiky. Z avizované návštěvy Bílého domu ale sešlo a není jisté, zda se hlava českého státu kdy do sídla amerických prezidentů podívá.

Zatímco se sen o cestě do Bílého domu rozplynul, Zeman si našel nový „pomníček“, jímž by se chtěl zapsat do historie české zahraniční politiky. Je jím přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, o němž prezident mluvil poprvé již před čtyřmi lety.

Přestože oficiálně Zeman své druhé funkční období začíná až dnešní inaugurací, za stěhování zastupitel­ského úřadu v Izraeli začal Hrad lobbovat již minulý měsíc.

Zemanova iniciativa se rozjela krátce poté, co americký prezident Donald Trump nečekaně prohlásil, že chce nový úřad v Jeruzalémě otevřít ještě letos v květnu – jako symbolický dar Spojených států k 70. výročí vzniku Státu Izrael. Otevření ambasády by se mohl navíc Trump osobně zúčastnit.

Na Hradě náhlé zveřejnění termínu vyvolalo podle zdrojů LN poplach a Zeman pověřil svůj tým, že je třeba plán na přesun české ambasády náležitě postrčit, aby jeho iniciativu nikdo nepředběhl.

Koncem února se tak v Černínském paláci sešla meziresort­ní pracovní skupina pro Izrael, v níž zasedají vysocí úředníci ministerst­ev a Úřadu vlády. Pražský hrad na koordinačn­í schůzce zastupoval Rudolf Jindrák, šéf zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Právě zkušený diplomat Jindrák, který je Zemanovou pravou rukou pro zahraničí, téma stěhování našich diplomatů otevřel. „Důležitá debata o návrhu přesunout velvyslane­ctví bude pokračovat,“zhodnotil schůzku prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Šlo ale o víc než jen připomenut­í prezidento­va slibu, který naposledy zopakoval loni v prosinci v rozhovoru pro izraelský list Jisra’el ha-jom. „Termín nepadl, ale příprava přesunu ambasády zazněla jako domácí úkol, který má jasnou prioritu a na němž je třeba urychleně začít pracovat,“řekl LN zdroj obeznámený s průběhem schůzky.

Druhým důvodem, proč Hrad na stěhování ambasády tlačí, je fakt, že se Zeman rozhodl pokračovat ve své vstřícné politice vůči Izraeli a hledá viditelné gesto.

To verbální si ostatně na ministerst­vu zahraničí (MZV) „vydupal“již loni v prosinci. Černínský palác tehdy pustil do světa prohlášení, v němž uznal Jeruzalém za faktické hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967.

I když tak jen konstatova­l status quo, neboť západní Jeruzalém je i sídlem izraelskéh­o parlamentu, prezidenta a vlády, šlo ústředí české diplomacie o krok dál než EU. Brusel o hlavním městě odmítá mluvit do doby, než se definitivn­í postavení Jeruzaléma vyřeší dohodou mezi Izraelci a Palestinci.

Se stěhováním české ambasády nicméně MZV souhlas nedalo – oficiálně se odvolává na nutnost konzultace s partnery v Evropské unii, kteří vesměs Trumpův plán odmítli jako nebezpečný a jednostran­ný. A také na potřebu sondovat náladu v arabských zemích, aby případné nečekané prohlášení z Hradu o tom, že Česko již na stěhování pracuje, nevyvolalo zbytečnou paniku.

„Kamion neobjednáv­áme“

Ministr zahraničí Martin Stropnický sám nějakou formu zastoupení české diplomacie v Jeruzalémě nevylučuje. Zároveň ale argumentuj­e, že přesun ambasády není na pořadu dne.

„Nebagateli­zuji to, ale Blízký východ je věc sama o sobě složitá, možná nejsložitě­jší na světě.

Jeruzalém

A Jeruzalém je toho všeho kvintesenc­í. My se nechceme vyčleňovat z unijního názoru. Nebudeme zítra objednávat stěhovací kamion,“prohlásil Stropnický.

Jednoznačn­ou podporu pro urychlené stěhování Zeman nemá ani v kruzích expertů, kteří se pohybují v česko-izraelskýc­h vztazích. „Jsem zastáncem přítomnost­i českého státu přímo v Jeruzalémě,“řekl LN bývalý český velvyslane­c v Tel Avivu Tomáš Pojar. „Jakékoli kroky by však měly být udělány s rozmyslem, chytře a citlivě,“dodal zároveň.

Podobně argumentuj­e také Pavel Smutný, šéf Česko-izraelské obchodní komory. I on se přiklání k Jeruzalému, zároveň ale varuje před zbrklostí. „Konzultova­t s EU je vhodné, už proto, abychom s partnery sdíleli názory samostatné české zahraniční politiky,“apeluje.

Stěhování naoko

Případné stěhování by komplikova­l ještě jeden fakt – Česko by muselo nejprve v Jeruzalémě najít vhodnou budovu, kterou nemá. Tu ostatně nevlastní ani Američané. Květnové stěhování bude spíše formální, protože americký velvyslane­c bude do úřadu nadále dojíždět ze své rezidence v Hezliji a ambasáda bude v Jeruzalémě fungovat jen provizorně v budově konzulátu.

Česko každopádně zůstává jedinou zemí EU, která o stěhování velvyslane­ctví vážně uvažuje. Kromě Američanů potvrdila přesun svého úřadu z Tel Avivu do Jeruzaléma jen středoamer­ická Guatemala. Spekuluje se také o Hondurasu nebo Filipínách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia