Lidové noviny

Okamura přežil. ANO mu pomohlo

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Brno si včera připomnělo smutné výročí. Uplynulo 75 let od prvního hromadného transportu více než tisícovky Romů do koncentrač­ního tábora v Osvětimi. Většina se nikdy nevrátila.

Pietního aktu se zúčastnil i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Mezitím na druhé straně republiky probíhala mimořádná schůze sněmovny, která řešila odvolání Tomia Okamury z vedení dolní komory parlamentu kvůli jeho výrokům o koncentrač­ním táboře pro Romy v Letech u Písku. Okamura řekl, že tábor nebyl oplocený a lidé se v něm mohli volně pohybovat.

Bod nakonec ani neprošel na program schůze, a to především kvůli hlasům hnutí ANO, které ho nepodpořil­o. Jediný, kdo z ANO hlasoval pro, byl Rostislav Vyzula, který za to posléze od opozičních stran sklidil potlesk.

Mnohým členům hnutí Andreje Babiše Okamura, jeho pravicově extremisti­cké uskupení a stejně tak i výroky k Letům nejsou po chuti. V ANO však vítězí pragmatism­us. Nemůže si rozházet SPD ani komunisty, kteří jsou ochotní nějakým způsobem podpořit jeho druhou vládu, o které teď ANO vyjednává. K možné spolupráci se sice v posledních dnech nabízí ČSSD, ani to ale není jisté. Babiš nejdříve odmítl podmínku, aby v případné vládě nemohla být přehlasova­ná, a u sociálních demokratů musí spolupráce projít vnitrostra­nickým referendem.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) včera argumentov­al tím, že se Okamura omluvil a distancova­l od popírání holokaustu. Předseda hnutí SPD se omluvil za výrok, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal. Dodal, že holokaust nezpochybn­il.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia