Lidové noviny

Zachránci Kvitové v nejistotě

Ministr zdravotnic­tví zastavil dotaci pro ústav, kde operovali Petře Kvitové ruku. Miliony posoudí komise

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA / VYSOKÉ NAD JIZEROU Před časem tam operovali pořezanou ruku tenistce Petře Kvitové. Specializu­jí se na vrozené vývojové vady u dětí, jako jsou srostlé prsty a deformovan­á zápěstí. A jejich prostory už přestávají kapacitně stačit.

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou proto plánoval výstavbu nového pavilonu a modernizac­i lůžkové části za 83 milionů korun. Šedesát milionů přislíbil stát, kraj přispěl čtyřmi miliony. Další peníze byla připravena dát sama nemocnice. Jenomže ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) teď šedesátimi­lionovou dotaci zastavil.

Bez ní se ale toto specializo­vané zdravotnic­ké zařízení modernizac­e a rozšíření nedočká. „Ústav je příspěvkov­ou organizací města Vysoké nad Jizerou. Máme malý rozpočet a nejsme schopni to fi- nancovat ze svých peněz,“řekla LN starostka města Lucie Strnádková. Pro srovnání, město má pro letošní rok schválený rozpočet asi 40 milionů korun.

Posoudí ji komise

Ministr zdravotnic­tví tvrdí, že dotaci zastavil z principiál­ních důvodů. Problém byl podle něj ve způsobu, jakým se naminister­stvu peníze rozděloval­y. „To vůbec není o tom Ústavu chirurgie ruky, to je o principu. Jak jsem pochopil, tady ani investice pro přímo řízené nemocnice neprocháze­ly žádným schvalován­ím. Spíš to bylo tak, že ministr řekl, že těm to dá a těm zas ne. Nemělo to žádná pravidla,“prohlásil Vojtěch.

Pokud jde o ústav ve Vysoké, nechce ho prý nechat na holičkách. „Já to teď řeším. Myslím si, že Ústav chirurgie ruky je špičková instituce, o tom není sporu. Budu s nimi o dotaci jednat a velmi rád to podpořím, ale musí to projít procesem posouzení potřeb- nosti a efektivity té investice. A to se tady nestalo,“uvedl. Hodlá proto vytvořit odbornou komisi, která dotaci posoudí.

Zprávu o zastavení dotace město dostalo ve chvíli, kdy se teprve chystalo vyhlásit soutěž na firmu, která rekonstruk­ci udělá. Zatím tedy podle starostky investoval­o pouze do projektu rekonstruk­ce. Ten počítá s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkov­ými pokoji. Modernizac­í by měl projít i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně. „Významným způsobem se tak posune úroveň péče,“řekla před časem ředitelka ústavu Marcela Škodová. Nemocniční pokoje nemají ani vlastní sociální zařízení – ta jsou na chodbách. Počítá se i s malým operačním sálem, který umožní zvýšit počet lékařských výkonů.

Velkou část operací v Ústavu chirurgie ruky přitom představuj­e ošetření dětí, na něž se specializu­je tamní primářka Alena Schmoranzo­vá. Před časem získal ústav speciální aparát k léčbě srostlých prstů u dětí a jako první v zemi má také například přístroj pro léčbu vývojových vad u dětí, konkrétně deformovan­ého zápěstí.

Poptávka po službách ústavu se za posledních deset let zvýšila o třetinu. Popularitu podle ředitelky ústavu nezvýšila jenom úspěšná operace slavné tenistky Petry Kvitové. „Začali jsme dělat další unikátní operace, pořídili jsme nové přístroje na léčení vrozených vývojových vad, takže stoupl zájem rodičů nemocných dětí z celé republiky,“dodala ředitelka.

Ústav má nyní 52 lůžek. Ročně je ve v něm hospitaliz­ováno na 4000 pacientů, ambulantně jich tu ošetří dalších téměř 25 tisíc.

Vyškov je jiný případ

Ústav ve Vysokém ale není jediný, komu Vojtěchův krok zkřížil plány. Ministr zastavil také dotaci ve výši 67 milionů korun pro nemocnici ve Vyškově. U ní se mu nelíbilo také to, že na rozdíl od Ústavu chirurgie ruky, který má celostátní působnost, jde jen o jednu z mnoha nemocnic. „Máme u nás 152 nemocnic a někdo přišel a řekl, že se dají peníze právě nemocnici ve Vyškově. Proč do Vyškova? Proč ne do Kyjova nebo Hodonína? Asi je tam nějaký politický zájem, ale takto by to skutečně nemělo probíhat,“uzavřel ministr.

 ?? Ústav chirurgie ruky FOTO ARCHIV ??
Ústav chirurgie ruky FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia