Lidové noviny

Prezident zahájí své druhé kolo

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Položí ruku na výtisk ústavy a řekne: „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“Poté podá ruku předsedovi Senátu Milanu Štěchovi a pod text slibu se podepíše. Opětovný vítěz přímé volby Miloš Zeman se dnes stane podruhé v řadě českým prezidente­m.

Slib hlavy státu složí ve Vladislavs­kém sále. Společná schůze po- slanců a senátorů, na níž bude slavnostně uveden do funkce, začne dvě hodiny po poledni. Zeman na ni přijede jen deset minut předem.

Stejně jako před pěti lety projde středem sálu za doprovodu slavnostní intrády německého barokního skladatele Valentina Haussmanna. Jenže zatímco tehdy kráčel sám, aby si vrchol politické kariéry co nejvíce vychutnal, letos se bude při chůzi opírat o svou choť Ivanu.

Staronový prezident má kvůli onemocnění problémy s chůzí. Hrad se proto už jednou k podobnému „triku“uchýlil: 28. října během předávání státních vyznamenán­í. I na podzim šel Zeman zavěšený do první dámy, jíž se námahou viditelně chvěla ruka.

Letošní akt ale provází více změn oproti roku 2013. Všechny vybízejí k domněnkám, že jde hlavně o ústupky Zemanově kondici a snahu, aby se obřad odehrál v co nejkratším čase. Prezident je vrchním velitelem armády, což se při inauguraci pravidelně připomíná vojenskou přehlídkou. Ta se ale ko-

Na inauguraci nebyl pozván Mikuláš Bek. Rektor Masarykovy univerzity má s Milošem Zemanem dlouhodobé spory.

Pozváni nebyli ani hejtmani, kteří ve volbě prezidenta podpořili Jiřího Drahoše.

Noví rektoři Mendelovy univerzity a JAMU Danuše Nerudová a Petr Oslzlý považují Bekovo nepozvání za nat nebude. Bývalý dlouholetý šéf prezidents­kého protokolu Jindřich Forejt lituje. „Neuskutečn­ila se jen jednou a mně tentokrát bude opravdu chybět, protože je třeba při nástupu hlavy státu do úřadu připomenou­t klíčový vztah prezidenta a armády,“řekl iDNES.cz. znevážení akademické obce. Ani jeden na inauguraci nepřijde, ačkoli byli pozváni. Na protest proti Zemanovi se do Vladislavs­kého sálu nechystá ani rektor VŠ polytechni­cké v Jihlavě Václav Báča.

Jiní akademici dávají přednost práci. Třeba rektor UK Tomáš Zima nebo Jaroslav Miller z Univerzity Palackého.

Zeman po inauguraci nepůjde ani položit květiny k soše zakladatel­e Českoslove­nska T. G. Masaryka. Prezidenta osvobodite­le uctil už včera u jeho hrobu v Lánech.

Jinou, i když poněkud smutnou tradici Zeman naopak dodrží. Pokračuje totiž ve sporech, které má již řadu let s vrcholnými představit­eli akademické sféry. Protože bylo prozrazeno, že na slavnost opětovně nepozval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, rozhodli se další rektoři ceremoniál­u na protest také nezúčastni­t. „Nepůjdu tam, protože jsem se dozvěděl, že pan rektor Bek pozvánku nedostal,“shrnul za akademicko­u obec Petr Sklenička z České zemědělské univerzity.

Pozvánky sice rozesílá předseda sněmovny Radek Vondráček, hosty ale předem vybírá prezidents­ká kancelář. Odpovědnos­t tak padá na Zemana. „Je dlouholeto­u zvyklostí, že hosty zve kancelář prezidenta republiky,“vysvětlil šéf Senátu Milan Štěch.

Do sálu nepřijdou ani rektoři, kteří dají přednost práci. Například rektor Ostravské univerzity Jan Lata či šéf Západočesk­é univerzity Miroslav Holeček.

Slavnost zřejmě vynechá také šéf představen­stva CEFC Jie Ťien-Ming. Zemanův poradce byl pravděpodo­bně zadržen policií ve své domovské Číně. Pozvánku na inauguraci nechal zatím bez odpovědi.

Uvedení Miloše Zemana do funkce prezidenta se tentokrát obejde bez vojenské přehlídky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia