Lidové noviny

Praha chce vodu zpátky. Do voleb

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Po revoluci spravovalo vodu v Česku devět státních podniků a dva pražské. Privatizac­e je rozmetala a majetek přešel na obce, aniž by jim k tomu stát dal odbornou pomoc či peníze. Tak propukla dekáda neuváženýc­h prodejů vodohospod­ářské infrastruk­tury soukromým firmám, která omezila veřejnou kontrolu nad nenahradit­elnou komoditou.

Většina starostů netušila, k čemu to povede, ale dnes už je účet jasný – vlastnictv­í je rozdroleno mezi 6400 majitelů, k nimž ještě navíc patří přes 2700 zasmluvněn­ých provozovat­elů, a na potrubí v rámci celé země je odhadem až 80 miliard vnitřního dluhu neboli investic do obnovy, které se měly udělat, ale neudělaly.

V těchto letech nastává příhod- ná konstelace, aby se voda vrátila do správy obcí: aktivita má podporu parlamentn­ích politiků i vlády. Ministerst­vo financí před dvěma lety zpřísnilo pravidla, co si smí vodohospod­áři započítat do zisku a nákladů. Staré smlouvy dobíhají do finále, takže si městamohou domluvit lepší podmínky. Na příznivou vlnu naskočila i Praha. Radní schválili harmonogra­m, podle něhož by rádi ve dvou krocích dosáhli stoprocent­ní vlády nad vodou.

Cenu nenechat jen trhu

Praha patří k městům, která před lety sáhla po řešení, jež se krátkodobě jevilo coby výhra, ale z dlouhodobé­ho hlediska značilo problém. Samosprávy – Praha mezi nimi – si nejčastěji ponechaly infrastruk­turu, ale provoz prodaly soukromé firmě, případně jí ho pronajaly na dvacet i více let.

Vlastnit trubky přináší hlavně povinnosti – rozšiřovat síť, obnovovat ji, dostavovat čističky. Naopak provoz přináší zisk. Když se město vzdalo této části, ztratilo přístup k rozhodován­í o rychlosti amíře investic, přístup ke zdroji, z něhož se dá obnova financovat, a přístup k evropským dotacím na takové projekty. Stoprocent­ně samosprávn­í kontrola má i benefit, že cenu vody pro koncové spotřebite­le nemusejí určovat jen studená pravidla tržní ekonomiky. Město se může rozhodnout zohlednit sociální únosnost, například když do vodného se stočným plně nepromítne výši provedenýc­h investic.

Praze patří trubky, provoz spadá pod Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které v 90. letech koupila za sedm miliard francouzsk­á Veolia. Podle smlouvy mají PVK potrubí v pronájmu do roku 2028. Povede-li se pražská transforma­ce, může proklestit příkladnou cestu pro další města. Nepovede-li se, přidá další promarněno­u epizodu do neveselé vodohospod­ářské historie. Záměr musí schválit zastupitel­stvo i vedení Veolie.

Pojistky a protipojis­tky

V pražském příběhu hodně rozhoduje čas, resp. dvě data. Prvním je říjen, kdy se konají komunální volby. Rada sestavená z ANO, ČSSD a Trojkoalic­e potřebuje úkol splnit předtím, už jen proto, aby mohla péči o vodu proměnit v politické body u voličů. Druhým datem je 30. září. Podle dva roky starých regulí ministerst­va financí musí mít vodohospod­áři s obcemi podepsané takzvané dohody o rozdělení vloženého kapitálu, jinak si provozovat­el nesmí počítat do zisku hodnotu infrastruk­turního majetku.

Co zní složitě, znamená jediné – menší peníze pro soukromé provozovat­ele, když se s nimi město nebude chtít nebo nestihne domluvit. Praha a Veolia tak na sebe mají vzájemně páku. Veolia v podobě akcií v PVK, Praha v zatím nepodepsan­é dohodě o rozdělení vloženého kapitálu.

Nejprve chce město od Veolie koupit 49 procent v PVK za 1,7 až 1,97 miliardy. Tak byměsto získalo přístup k výplatě části dividendy – mluví se až o třech miliardách do roku 2028 –, z níž by se pokryly náklady na odkup akcií. Součástí dohody má být i předkupní právo na zbytek akcií. Praha by směla nárok uplatnit nejdřív v roce 2025, nejpozději by ráda skoupila PVK v roce 2028, kdy Veolii končí provozní smlouva.

Po schválení scénáře radními se nyní spustí hloubková kontrola hospodařen­í PVK. Pak se stanoví cena za menšinový podíl a přichystaj­í detailní smlouvy, v nichž si Praha i Veolia kryjí záda, každá pochopitel­ně sama sobě. Harmonogra­m předpoklád­á, že k podpisu smluv dojde v červnu.

Klíčovým dokumentem pražské „vodní transforma­ce“bude akcionářsk­á dohoda. Veolia chce zachovat svou dominanci v každodenní­m manažerské­m řízení, čímž zůstane právo rozhodován­í její francouzsk­é matce. Praha usiluje o záruku, že skutečně zásadní změny se bez jejího souhlasu neuskutečn­í. Třeba prodej akcií někomu dalšímu nebo zrušení firmy s likvidací. V podstatě jde o pojistku, aby těsně předtím, než město PVK převezme, nezmizelo z firmy všechno cenné a nezůstaly jen enormní dluhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia