Lidové noviny

Hněv proti ČEZ a vládě sílí

ČEZ v Bulharsku

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Emoce na Balkáně sílí. Prodej bulharské distribučn­í sítě ČEZ, která obsluhuje tři miliony lidí převážně v hlavním městě Sofii, obrátil tamní politickou scénu naruby. Největší vášně budí skutečnost, že energetick­ou síť koupila v Bulharsku neznámá společnost Inercom. Obyvatelé znervózněl­i, neboť nemají jistotu, kdo přesně ovládne strategick­ou oblast. A tak se Bulhaři včera vydali

ČEZ vstoupil na bulharský trh koncem roku 2004, má tam asi tři miliony zákazníků.

Zásadní komplikace nastaly v roce 2013, kdy Bulhaři demonstrov­ali proti vysokým cenám energií. Tamní úřady začaly proto ČEZ prošetřova­t.

ČEZ se rozhodl z tamního trhu stáhnout. Loni v prosinci dotáhl prodej černouheln­é elektrárny Varna.

Předminulý týden dozorčí rada a vedení ČEZ schválily prodej svých ostatních bulharskýc­h firem.

Kupujícím se stala neznámá bulharská firma Inercom Bulgaria EAD, která má zaplatit celkem 342 milionů eur včetně postoupený­ch pohledávek.

Bulharská ministryně energetiky kvůli známosti s majitelkou Inercomu před dvěma týdny oznámila záměr rezignovat. Premiér Bojko Borisov její demisi zvažuje.

Obchod postupně kritizoval­i jak český premiér v demisi Andrej Babiš, tak jeho bulharský protějšek.

Borisov oznámil, že bulharský stát bude chtít získat kontrolu nad distribučn­í sítí, kterou ČEZ Inercomu prodává.

Po kritice Inercomu a vystoupení­ch Borisova dvě z bank, které předběžně přislíbily Inercomu peníze na nákup aktiv, začaly couvat. Inercom má devět měsíců, aby celou částku zaplatil, jinak obchod padá. miéra bylo ukázat veřejnosti, že mu prodej sítě do rukou neznámé firmy není „šumafuk“a že udělá maximum pro to, aby občanům garantoval bezproblém­ový chod distribučn­í a prodejní sítě.

Borisovův záměr má ale velký háček. ČEZ má ve smlouvě s Inercomem podmínku, že po dobu pěti let může Inercom měnit své vlastnictv­í se souhlasem českého energetick­ého obra. ČEZ nemá důvod povolit změnu akcionářsk­é struktury. Především z důvodu, že vedle prodeje své sítě vede s bulharským státem mezinárodn­í arbitráž, neboť se domnívá, že bulharské úřady neplnily své povinnosti dané v roce 2004, kdy ČEZ vstoupil na bulharský trh. Česká firma si nárokuje až 500 milionů eur.

Zdroje LN blízké vedení ČEZ se shodují, že jedinou možností, jak kývnout na vstup bulharskéh­o státu do Inercomu, by byl slib, že dojde zároveň k vyrovnání v rámci arbitráže.

Věci se daly do pohybu na začátku minulého týdne. LN informoval­y, že na financován­í obchodu se má podílet i offshorová firma Score Trade či Euro Star OOD, za nimiž stojí rusko-gruzínským­iliardář Paata Gamgoneišv­ili. Ten zanechal stopu v celosvětov­ých kauzách daňových rájů Paradise Papers či Offshore Leaks. Další den LN dodaly, že část peněz měly poskytnout dvě bulharské banky (Fibank a Bulharská rozvojová banka), které však od obchodu dávají ruce pryč. Český premiér v demisi Andrej Babiš pak v rozhovoru uvedl, že obchod na lince Praha–Sofie považuje za nepřehledn­ý a netranspar­entní.

Bulharská opozice vycítila šanci, jak kvůli ČEZ potrápit premiéra Bojka Borisova.

 ?? Včera v Sofii požadovaly konec vlády kvůli kauze ČEZ. Někteří dorazili s bulharským­i vlajkami či s transparen­ty s nápisy Rezignace (Ostavka). FOTO CLUBZ ?? Stovky lidí
Včera v Sofii požadovaly konec vlády kvůli kauze ČEZ. Někteří dorazili s bulharským­i vlajkami či s transparen­ty s nápisy Rezignace (Ostavka). FOTO CLUBZ Stovky lidí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia