Lidové noviny

Dalík neuspěl, zůstane v cele

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Poslední naděje bývalého lobbisty Marka Dalíka na zvrácení odsuzující­ho rozsudku, který ho poslal na pět let do vězení v kauze Pandur, zhasly. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. Dveře cely se za bývalým blízkým přítelem expremiéra Mirka Topolánka (ODS) zavřely nadobro. Z trestu si zatím odseděl jedenáct měsíců.

Lobbista si odpykává trest za pokus o podvod. V listopadu 2007 se totiž v pražské restauraci U Malířů setkal se zástupci německé firmy Steyr, kteráměla státu prodat obrněné transporté­ry značky Pandur. Na schůzce měl podle zástupců rakouské firmy Dalík napsat na ubrousek sumu přesahujíc­í půl miliardy korun. To byla částka, za kterou údajně přislíbil hladký průběh obchodu. Lobbista měl svoji důvěryhodn­ost odkazovat právě silnou vazbu s premiérem.

Dalíkovo zlaté období vrcholilo v době, kdy jeho blízký přítel usedl do čela vlády. Lobbistova PR agentura měla díky tomu přístup k lukrativní­m klientům a sám Dalík byl jako „premiérův stín“. Pevné spojení tandemu potvrdily i fotografie z italského Monte Argentaria, které duo zachytily ve společnost­i lobbistů a politiků.

Soud poslal v roce 2016 Dalíka do vězení za to, že si na osudné schůzce řekl o úplatek. Tehdy dostal čtyři roky. V případu nastal zvrat v dubnu 2017. Tehdy odsuzující rozsudek zrušil Nejvyšší soud. Dalíkovi tím daroval šest měsíců svobody a podřízeném­u soudu nařídil případ znovu projednat. Poté co soudci kauzu znovu přezkoumal­i, změnili kvalifikac­i trestného činu. Dalíkovi zlomilo vaz právě přátelství s Topolánkem. Byl to totiž jejich blízký vztah, kterým měl Dalík před rakouskými obchodníky osvědčo- vat svoje kompetence. Jinými slovy v nich měl vyvolat dojem, že ho premiér poslouchá. Do vězení ho nakonec soudci poslali právě za podvodné předstírán­í vlivu na člena vlády.

Vrchní soud v Praze se Dalík v červenci loňského roku pokoušel přesvědčit o tom, že se vše odehrálo úplně jinak. Tvrdil, že peníze nebyly úplatek, ale cena za služby, které měla jeho PR agentura na projektu Pandur odpracovat. Lobbista navrhoval i výslech premiérovy manželky, která měla dosvědčit vliv Dalíka na svého muže. Soud lobbistovi ale novou verzi neuvěřil. A co víc, trest mu ještě o rok zvýšil. Jeho právníci se verdikt pokoušeli napadnout u Nejvyššího soudu. Ten rozhodl již koncem února, verdikt ale nezveřejni­l. Roušku tajemství včera rozkryl státní zástupce Jan Kořán. Soud dal za pravdu žalobcům a Dalíkovy argumenty odmítl.

Lobbista Marek Dalík si musí odpykat pětiletý trest. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia