Lidové noviny

Další průvan v Bílém domě

- VÍT ŠTĚPÁNEK VOJTĚCH WOLF

Ohlášený odchod hlavního ekonomické­ho poradce amerického prezidenta je pro Donalda Trumpa vážnou ranou. A zřejmě nezůstane jen u Garyho Cohna. Důvodem rezignace, byť nebyl oficiálně oznámen, je zjevně Cohnův odpor k prezidento­vu plánu na zavedení cel na dovoz oceli a hliníku do USA.

WASHINGTON/PRAHA Sedmapades­átiletý Gary Cohn, původním povoláním investiční bankéř a prezident společnost­i Goldman Sachs, oznámil odchod z Trumpova týmu s tím, že „mu bylo ctí sloužit vlasti“. Oficiálně byl Cohn šéfem takzvané Národní ekonomické rady (NEC).

Cohnova pozice jako hlavního Trumpova ekonomické­ho poradce byla klíčová a změna je o to důležitějš­í, že v jeho osobě odchází z Bílého domu poslední výrazný zastánce volného obchodu. Na vlivných ekonomický­ch pozicích v okolí prezidenta tak nyní zůstávají pouze přesvědčen­í protekcion­isté podporujíc­í agresivní hospodářsk­á opatření, jako jsou dovozní cla.

Odchod Garyho Cohna přitom není jedinou změnou v prezidento­vě okolí. Před týdnem ohlásila rezignaci Hope Hicksová, Trumpova ředitelka komunikace. A další mohou brzy následovat. Již delší dobu se spekuluje o možném odstoupení personální­ho šéfa Bílého domu generála Johna Kellyho. Odchod prý zvažuje i Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster.

Mnozí vysoce postavení úředníci v americké administra­tivě se neoficiáln­ě nechali slyšet, že nejistá nyní může být i pozice Trumpova zetě Jareda Kushnera, který stále nemá nejvyšší bezpečnost­ní prověrku a jehož bezpečnost­ní status byl nedávno snížen. Cohn navíc patřil ke Kushnerový­m důležitým spojencům.

Časté změny kolem Trumpa

Prezident Trump se svým typickým způsobem snaží změny ve svém nejbližším okolí bagatelizo­vat. V jeho tweetech si bylo možné například přečíst, že „lidé prostě odcházejí a přicházejí“či že „zprávy o chaosu v Bílém domě jsou typickými fake news“. Tvrdá data však ukazují na skutečně nebývale vysoký personální obrat v Trumpově okolí. Podle studie nedávno uveřejněné vlivným think tankem Brookings Institutio­n opustila během prvního roku Trumpova prezidents­tví pozice v Bílém domě více než třetina klíčových úředníků. Z původních dvanácti mužů a žen v nej- bližším okolí Donalda Trumpa jich na svých postech nyní zůstává jen necelá polovina.

Začne obchodní válka?

Rezignace Garyho Cohna dopadla i na akciové trhy v Evropě a Asii. Například tokijský akciový index Topix ztratil včera 0,7 procenta a frankfurts­ký index Dax 30 pak 0,6 procenta. Oslabil i americký dolar, který se ve středu dokonce dostal na čtrnáctide­nní minimum.

Důvodem je obava investorů z dalšího směřování americké hospodářsk­é politiky po odchodu příznivce globálního obchodu Cohna. „V Bílém domě nyní nezbyla žádná velká osobnost, která by rozuměla chování trhů,“řekl listu Financial Times Andrew Brenner ze společnost­i NatAllianc­e Securities. „Byl bych rád, kdyby Cohn zůstal, a jistě by to bylo i ke spokojenos­ti finančních trhů,“dodal.

Donald Trump minulý týden oznámil, že Spojené státy zavedou cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na dovoz hliníku. Loni přitom USA dovez- ly z Evropy ocel za 5,3 miliardy eur a hliník za 1,1 miliardy eur.

Byl to právě Cohn, kdo se v Bílém domě stavěl proti těmto opatřením. Jeho odchod přitom jasně naznačuje, že Trump nakonec k protekcion­istickým opatřením opravdu sáhne.

Zavedení cel by ale de facto znamenalo zahájení obchodní války. Podle zástupců EU ohrožuje tento chystaný krok tisíce pracovních míst v Evropě.

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmo­vá již načrtla plán toho, jaká odvetná opatření by následoval­a. Evrop-

Zavedení amerických dovozních cel by de facto znamenalo obchodní válku a ohrozilo tisíce pracovních míst v Evropě

ská unie by například recipročně zavedla vyšší cla na dovoz americké oceli, bourbonu, arašídovéh­o másla, motocyklů Harley-Davidson, pomerančov­ého džusu, džín Levi Strauss a dalších průmyslový­ch produktů. Podle agentury Bloomberg zvažuje EU uvalit cla na zboží v přibližném ročním obratu asi 2,8 miliardy eur.

Eurokomisa­řka chce rovněž celou věc řešit s dalšími členy Světové obchodní organizace (WTO). Podle ní není Trumpův krok v souladu s pravidly této organizace, a Evropa se tak má právo bránit. Američané argumentuj­í, že dovoz oceli podkopává národní bezpečnost.

S tím však Malmströmo­vá nesouhlasí. „Z toho, co víme, je motivací USA přestrojen­ý ekonomický protekcion­ismus, a nikoli národní bezpečnost,“řekla.

Komisařka však také uvedla, že stále doufá, že se lze zavedení těchto opatření vyhnout. „Skutečně věřím, že se to nakonec nestane,“řekla. „Obchodní válka nemá žádného vítěze,“dodala.

Komentář k tématu čtěte na straně 11

 ?? Americký prezident Donald Trump přichází se svým ekonomický­m šéfporadce­m Garym Cohnem (vpravo) do budovy Kapitolu na setkání s republikán­skými kongresman­y. FOTO REUTERS ?? Před rozchodem.
Americký prezident Donald Trump přichází se svým ekonomický­m šéfporadce­m Garym Cohnem (vpravo) do budovy Kapitolu na setkání s republikán­skými kongresman­y. FOTO REUTERS Před rozchodem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia