Lidové noviny

Čtyři světadíly stvrdí v Chile volný obchod

-

SANTIAGO DE CHILE / PRAHA Čekalo se, že bez účasti Spojených států spadne pod stůl, ale opak je pravdou. V době, kdy americký prezident Donald Trump hřímá ohledně nových cel, ministři jedenácti zemí dnes v chilské metropoli slavnostně podepíší novou transpacif­ickou dohodu, která zbourá obchodní bariéry napříč čtyřmi světadíly: od Severní a Jižní Ameriky přes Asii a Austrálii.

To z ní dělá nejvýznamn­ější pakt tohoto typu za posledních 25 let od dob uzavření Severoamer­ické dohody o volném obchodu (NAFTA). Původní ambice ale byly ještě podstatně větší. Než Spojené státy, po desetiletí jeden z nejhlasitě­jších podporovat­elů volného obchodu ve světě, z dlouho a obtížně vyjednávan­ého projektu po nástupu Trumpa odstoupily, mělo jít o globálně vůbec největší zónu volného obchodu. Trump argumentov­al, že pro USA není výhodná a měly by si místo toho vyjednat bilateráln­í smlouvy.

Než se USA z projektu stáhly, měly zúčastněné strany na globálním HDP podíl více než 38 procent. Po jejich odchodu toto číslo kleslo téměř na třetinu, na 13,5 procenta.

Přistoupen­í zvažuje Británie i rostoucí asijské ekonomiky

Poté, co Washington z jednání loni vycouval, se zbývající jedenáctka zemí ponořila znovu do rokování. Žádná ze stran totiž nechtěla podepsat dohodu ve stávající podobě. Zejména asijské země usilovaly o to zbavit se částí dotýkající­ch se ochrany duševního vlastnictv­í, které si vymínily USA. Mezi nimi třeba osmiletou ochrannou lhůtu pro novou generaci biologický­ch léků nebo prodloužen­í ochrany autorských práv až na 70 let od smrti.

Nový pakt s poněkud krkolomným názvem – Komplexní a progresivn­í dohoda pro transpacif­ické partnerstv­í (CPTPP) – po dnešním podpisu čeká ratifikace v jednotlivý­ch zemích. Kromě současných signatářů (Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Malajsie, Singapur, Brunej, Vietnam, Mexiko, Chile a Peru) ale zvažují připojení i další země. Mezi nimi Británie, Jižní Korea, Thajsko, Indonésie či Kolumbie. mia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia