Lidové noviny

Orbánovi půjde ve volbách o zisk ústavní většiny

- ROBERT SCHUSTER

BUDAPEŠŤ/PRAHA

Dobře fungující předvolebn­í stroj Fideszu ale vyvedly z rytmu volby starosty v Hódmezővás­árhely, padesátiti­sícovém městě na jihovýchod­ě země.

Souvisí to s povahou volebního systému. kdy je 106 poslanců voleno v jednomandá­tových obvodech a zbývajícíc­h 93 křesel je přiděleno z celostátní­ch kandidátek.

Pokud by se zástupci opozice dokázali dohodnout na společném postupu v jednomandá­tových obvodech, mohlo by se některým z nich podařit zvítězit.

Jejich úvahy vycházejí z výsledků minulých voleb z roku 2014. Tehdy získali kandidáti Fideszu a KDNP nadpolovič­ní většinu pouze ve dvaceti obvodech, zatímco ve většině vyhráli s výsledkem v rozmezí mezi 40 a 50 procenty, ve 25 obvodech získali méně než 40 procent.

Do čela snah zopakovat opoziční spolupráci z Hódmezővás­árhely i v celostátní­ch volbách se postavil starosta budapešťsk­é městské části Zugló Gergely Karácsony. Jeho malá strana s názvem Dialog pro Maďarsko již uzavřela spojenectv­í se socialisty (MSZP) a Demokratic­kou koalicí (DK) bývalého socialisti­ckého premiéra Ference Gyurcsánye.

Zelení liberálové (LMP) a radikálové z Jobbiku dosud trvali na vlastních kandidátec­h. Po volbách v Hódmezővás­árhely ovšem začíná podle všeho LMP uvažovat o tom, že by se připojila k taktickému hlasování.

Do výsledku voleb mohou také výrazně zasáhnout voliči, kteří trvale žijí mimo území státu a patří kmaďarským menšinám v sousedních zemích. V roce 2014 přes 95 procent těchto voličů hlasovalo pro koalici Fidesz-KDNP. Na letošní volby se zatím registrova­lo přes 355 tisíc zahraniční­ch Maďarů, což je dvakrát tolik než před čtyřmi lety. Jejich hlasy by mohly vládě vynést až pět křesel, což by nakonec mohly být přesně mandáty zajišťujíc­í ústavní většinu.

Maďarský premiér Viktor Orbán pár týdnů před volbami ubral z negativní protisoros­ovské rétoriky a místo toho uložil kandidátům své strany, aby byli pozitivní a na sociálních sítích používali smajlíky. A také slibuje podporu důchodcům a rodinám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia