Lidové noviny

Vitka: osud ženy mezi muži

-

Ten už ostatně prozaicky vylíčil její muž JiříMucha. Vztahy Kaprálové, jinak přítelkyně, žačky a inspirátor­ky Bohuslava Martinů, který ji protežoval, jsou zase známé z románu Jindřicha Uhera. Celá její koresponde­nce už taky vyšla. A na divadle se o Kaprálové ještě nehrálo… ideální volba.

V duchu hrdinčiny nespoutano­sti

Nakladatel­ství Host ještě před premiérou své dvorní spisovatel­ce Tučkové její Vitku vydalo. Pohled do knihy a na finální jevištní tvar ukazuje, že režie zčásti redukovala prozaicky umluvený ale i zkratkovit­ý, ale jinak funkčně rozvržený scénář. Předností dramatické­ho rukopisu Tučkové je, že dokáže zajímavě vytvářet vztahy mezi figurami, umí tady držet v rovnováze popisnost a dramatické sdělení textu, stejně jako jistou edukativno­st a důvěrnou znalost dobových reálií. Tučková dokáže v nečekaných místech vytvořit vtip, ať už v lehké dvojmyslno­sti, či až ve zcizení situace, což Petrželkov­á na mnoha místech zdárně podtrhuje.

Petrželkov­á si s kvalitami textu porozuměla a vytvořila jevištně úspornější, ale o to ráznější verzi zcela v duchu nespoutano­sti hlavní hrdinky. Rozhodnost a rezolutnos­t je pro tuto inscenaci, jejíž tempo před grand finále poněkud zadrhává, typická na mnoha úrovních. Tady se musí prostě žena prosadit ve světě mužů, jak to dokázala Kaprálová. Vícestupňo­vitou scénu Lenky Odvárkové na horizontu tvoří bledězelen­é stěny se štuky jakoby meziválečn­ého měšťanskéh­o interiéru. Prostor pod ním i s dirigentsk­ým stupínkem připomíná pohled do orchestřiš­tě. Ostatně stojánky na noty, velké piano a čtyři hudebníci rozseti s herci také v černých fracích po scéně tuto iluzi a vlastně scénografi­ckou metaforu inscenace umocňuje.

Petrželkov­á tento prostor bez přestaveb zajímavě využívá. Oživuje jej vynalézavo­u prací s rekvizitou i hudebními nástroji, jindy nečekaným výjevem (Vitka si při hádce s blazeovaný­mi hráči Čes- ké filharmoni­e přinese motorovou pilu a jejich stojánky jim prostě uřeže) nebo stylizovan­ými pohyby aktérů. Petrželkov­é inscenace sází na humor i sympaticko­u drzost, s níž protagonis­tka kupříkladu žádá a konzumuje tělesnou lásku. Vše potom směřuje k finále, kdy do peřin zabalená Vitka umírá, sbor zazpívá otčenáš a možná již mrtvá skladatelk­a se v duchu své povahy na přítomné oboří. To je tečka zdařilé inscenace.

Tereza Marečková v hlavní roli přesně sleduje a naplňuje režisérčin­o řešení, v němž je nejdříve potřeba se žensky emancipova­t ve světě mužů, a tedy v profesi komponisty a dirigenta. Proto také herečka nejdříve jako dívka s mašlí a neukázněný génius volí polohu až pubertálně rozhárané hrdinky, aby po přestávce už jako dáma velkého světa dokázala zvládat muže, válku a konečně nemoc. Zpočátku zejména šprýmující, sebejistá, energická a nebojácná Marečková vytváří a stupňuje v roli neustálé napětí, vytváří čitelný a efektní oblouk výše zmíněného. Zajímavým partnerem je jí Dušan Hřebíček jako jemně karikovaný, společensk­y i citově neohrabaný génius Martinů. Oba herci nerovnováž­ný milenecký stav s pomocí občasné jemné nadsázky uhráli. Z dalších zajímavých výkonů je třeba zmínit Ivanu Hlouškovou v roli matky Vituše, která se přidáním svetru a secesně vyčesané paruky rázem změní v sešněrovan­ou Charlottu Martinů. Ostatně kostýmy Hany Knotkové v ženském inscenační­m týmu představuj­í také plus celé produkce.

Poslední inscenace divadla Husa na provázku je poučenou připomínko­u mimořádné osobnosti, zábavnou, ale i poučnou a dramaticko­u podívanou, které herecky dominuje ústřední dvojice. Geniální skladatelc­e se vstup na jeviště Provázku vydařil.

Kateřina Tučková: Vitka

Autor je divadelní publicista

 ?? Tereza Marečková v roli Vítězslavy Kaprálové. FOTO DHNP ?? Rozháraná hrdinka.
Tereza Marečková v roli Vítězslavy Kaprálové. FOTO DHNP Rozháraná hrdinka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia