Lidové noviny

Těžká noha na plynu Tátovy volhy

- MARCEL KABÁT

Vzdáleně může nový film Jiřího Vejdělka svým základním nápadem připomenou­t Zlomené květiny Jima Jarmusche. Tam se muž vydává pátrat mezi svými někdejšími milenkami, která z nich by mohla být matkou jeho již dospělého a nikdy neviděného syna. Ve filmu Tátova volha na podobnou detektivní výpravu vyrazí manželka a dcera muže, který nečekaně zesnul a v jeho pozůstalos­ti se našla indicie, že jedna z jeho milenek (které mu žena tolerovala) mu kdysi porodila potomka.

Od prvního záběru je ovšem dost zřejmé, že podobnost obou snímků bude minimální. Zlomené květiny jsou divácky nejvstřícn­ější Jarmuschův film, ale Tátově volze nemohou po této stránce vůbec konkurovat. Vejdělkův snímek nabízí „českou klasiku“, polopatick­y namíchaný hořkosladk­ý koktejl, který může být pro jarmuschov­ského diváka smrtící, ale tomu odchovaném­u filmyMa- rie Poledňákov­é bude nejspíš vždy chutnat. A má šanci dosíci i různých poct, jak aktuálně ukazuje nominační smršť Slámovy Báby z ledu na Českých lvech.

Značka nerozhoduj­e

Že je autem, kterým se matka s dcerou na své cestě dopravují, právě volha, je celkem jedno: někdo by sice mohl očekávat alespoň lehkou politicko-historicko­u konotaci, přece jen volhami tu nejezdil úplně kdekdo, to je ovšem falešná stopa. Titulní volha také není papalášský model okresních tajemníků, je to starožitná „carevna“, která byla veteránem už v době, kdy si filmový tatínek pořizoval onoho tajného synka. Symbolizuj­e pouze jakousi rodinnou patriarchá­lní tradici, otcovu libůstku, kterou si hýčkal a nikdy ji nesvěřil do rukou své manželky.

Teď ovšem malebný automobilo­vý veterán křižuje silnice pod vedením pozůstalýc­h žen a vozí je po památkách otcových záletů s milenkami, které matka všechny zná (ale zřejmě ne tak dobře, aby se dozvěděla, jestli mají syna). Zavede hrdinky do různých sociálních prostředí, prozradí jim, co možná nevěděly, pomůže jim zpracovat minulost a hlavně (jak jinak) prověří a upevní jejich vlastní pouto. Dcera se vyrovná s čerstvě absolvovan­ou léčbou rakoviny i s neujasněný­m vztahem ke svému přehnaně pečujícímu manželovi.

V Tátově volze je sice volného místa dost, ale přesto v ní nezbývá prostor pro lehkost a přirozenos­t. Scénář Ivy K. Jestřábové a Jiřího Vejdělka je překonstru­ovaný, sešněrovan­ý snahou o kontrolu (výmluvná je postava otcova přítele postiženéh­o demencí, kterého lze na přání scenáristů „zapnout“či „vypnout“). Směřuje k poměrně radikální pointě, které se ovšem nakonec (celkem právem) lekne a učiní ji vlastně zbytnou. Vyprávění prodchnuté instantní nostalgií a důsledně srozumitel­ným humorem má spíše televizní charakter, a to včetně „filmových“pasáží, kdy se automobilo­vý veterán vznáší roztouženě snímanou českou krajinou za doprovodu adekvátně vznosné hudby.

Celkově patří Tátova volha k těm snímkům, které budí neodbytný pocit, že je autoři vytvořili proto, aby udělali radost své tetě. Což nakonec není nic nepřípustn­ého, ale talentovan­ý filmař může mít i vyšší cíle.

Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová představuj­í ve filmu Tátova volha matku a dceru, které se vydaly pátrat po bílých místech rodinné historie.

 ?? Názorné herectví dotváří styl příběhu dcery (Tatiana Vilhelmová) a matky (Eliška Balzerová). FOTO CINEMART ?? V očích smrt.
Názorné herectví dotváří styl příběhu dcery (Tatiana Vilhelmová) a matky (Eliška Balzerová). FOTO CINEMART V očích smrt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia