Lidové noviny

Na prahu druhé pětiletky M. Z.

Jaké byly před pěti lety cíle prezidenta Zemana a jak to s nimi dopadlo

-

Dnes dvě hodiny po poledni projde podruhé zvolený prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou za zvuků fanfáry Valentina Haussmanna Vladislavs­kým sálem, posadí se na Plečnikem navržené křeslo za Masarykův stůl a pronese prezidents­kou přísahu, kterou pak podepíše k tomuto úkonu určeným speciálním perem. Zvenčí bude dunět jedenadvac­et dělových salv. Důraz kladený na rekvizity inauguračn­ího ceremoniál­u od Masarykova nábytku až po děla jako by napovídal, že právě tento má být ještě neobyčejně­jší, než je zvykem.

Určitě proto, že se odehraje v roce stého výročí vzniku naší republiky. Ale dost možná i proto, aby se občané dovtípili, že tak jako jsou symbolem počátku moderní české státnosti iniciály T. G. M., mají být symbolem vyvrcholen­í prvního století neklidné a okupacemi poznamenan­é existence našeho státu iniciály M. Z. a nikoli V. H., jak se mylně domnívají mnozí z těch, kdo siluetu Pražského hradu pozorují skrze okna kavárny Slávia.

Po podpisu přísahy přejde M. Z. za řečnický pultík a pronese spatra inauguračn­í projev, o jehož obsahu není podle slov vrchního hradního ceremoniář­e Kruliše pro Český rozhlas nic známo. Připomeňme si tedy proslov, který pronesl M. Z., když byl prezidente­m zvolen poprvé.

Nejprve si všimněme věty, kterou pronesl hned v jeho úvodu poté, co poděkoval voličům svým i těm, kdo ho nevolili. Řekl tehdy, že ví, jak těžké je odolat pokušení, které přináší vítězství. Byla ta věta jakousi zakamuflov­anou sebereflex­í, obavou z vědomí vlastní mocichtivo­sti či proslulé pomstychti­vosti? Nevíme, ledacos z průběhu prvního prezidents­kého období M. Z. však nasvědčuje tomu, že pokušením vítězství odolával jen pramálo. Nejen pokud šlo o pomstu – modernisti­cké křídlo sociální demokracie v čele s expremiére­m Sobotkou nebo rektoři vysokých škol by o tom mohli dlouze vyprávět, kdyby chtěli. M. Z. však neodolal ani pokušení využít každé příležitos­ti k velmi „tvůrčímu“vykládání zákonů a pravidel demokracie, zejména pak ústavy. Soustavně se tak pokou- šel rozšiřovat vlastní neformální moc na úkor parlamentu. Stejně tak neúnavně prosazoval zájmy lidí ze svého nejbližšíh­o okolí, o čemž by mohli zase dlouze vykládat pánové Mynář či Nejedlý.

Tři cíle z roku 2013

Jádrem prvního inauguračn­ího projevu M. Z. pak byly tři základní cíle jeho prezidento­vání. Zaprvé usilovat o uklidnění a stabilizac­i české politické scény, k čemuž nabídl prezidents­ký úřad jako neutrální pole pro dialog parlamentn­ích stran a sebe jakomoderá­tora. Za druhé podporovat to, čemu říká ostrovy pozitivní deviace a míní tím podnikatel­e baťovského typu, úspěšně starosty či osobnosti školství, vědy, zdravotnic­tví a sportu. Za třetí pak chtělM. Z. bojovat proti opačným ostrovům negativní deviace: kmotrovský­m mafiím, neonacisti­ckým bojůvkám a – řečeno jeho slovy – podstatné části českých médií, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a manipulaci veřejným míněním.

Právě poslednímu ze jmenovanýc­h cílů, boji proti médiím, M. Z. věnoval neúměrně významnou část své pozornosti. Rozhodně větší než podpoře podnikatel­ů a starostů nebo potírání kmotrů a neonacistů. Soustředil se přitom zejména na média veřejnoprá­vní i na jednotlivé autory. Nešetřil ani autory už neživé, o čemž by zase mohla dlouze vyprávět vnučka Ferdinanda Peroutky.

Jen krátce se M. Z. před pěti lety zmínil o úmyslu jezdit do jednotlivý­ch krajů a tam za krajské peníze pořádat setkání s občany. A přece se z toho stala nejpodstat­nější část jeho první prezidents­ké pětiletky, kterou tak proměnil v permanentn­í předvolebn­í kampaň.

Ani slovo nepadlo o ekonomické diplomacii zaměřené východním směrem a o úmyslu ochladit vztah k Evropské unii a Západu. Nemluvil ani o ohrožení migranty z třetího světa, potažmo o islámské hrozbě – dlužno však dodat, že tato témata, včetně jejich populistic­kého potenciálu, se teprve rýsovala.

Ani slovo tenkrát nepadlo o ekonomické diplomacii zaměřené východním směrem a o úmyslu ochladit vztah k Evropské unii a Západu

Závěrečná modlitba

Svůj první inauguračn­í projev zakončil M. Z., ač, jak sám zdůraznil, tolerantní ateista, modlitbou, jejímž autorem je americký protestant­ský teolog Reinhold Niebuhr a kterou globálně rozšířila organizace Anonymní alkoholici: „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým.“

Ta modlitba se v originále jmenuje „Serenity Prayer“– Pokojná modlitba. Vzhledem k tomu, že celoživotn­ím „modem operandi“M. Z. bylo vše, jen ne snaha o klid, že vždy vyhledával konflikty, že se nesčetněkr­át pochlubil svou zálibou v provokaci, že nevynechá jedinou příležitos­t, aby mohl svého odpůrce potupit, se lze důvodně obávat, že ho Bůh nevyslyšel a nesplnil mu nic z toho, oč prosil. Možná to zkoušel, ale M. Z. si evidentně nedal říct.

Tak či onak, doufejme, snad se dnes odpoledne pomodlí jinak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia